Živite li svoju Dharmu? Reviewed by admin on . . Živjeti po Dharma principu može pozitivno utjecati na naše živote. Iako priznajem da je ova tema vrijedna doživotnog istraživanja, postoje dobri razlozi za ra . Živjeti po Dharma principu može pozitivno utjecati na naše živote. Iako priznajem da je ova tema vrijedna doživotnog istraživanja, postoje dobri razlozi za ra Rating: 0

Živite li svoju Dharmu?

dh.

Živjeti po Dharma principu može pozitivno utjecati na naše živote. Iako priznajem da je ova tema vrijedna doživotnog istraživanja, postoje dobri razlozi za razmatranje i uključivanje ovog koncepta u vaš život upravo sada. Baš kao što najmanji trzaj na strelca s lukom i strijelom koji povlači unazad, može promijeniti putanju strijele drastično, trenutak refleksije sada, može promijeniti pravac vašeg života u godinama koje dolaze. Dharma je kompleksna reč koja nema jednostavan prevod, ali kroz ovaj tekst ćete steći priliku da razmotrite njen značaj u vašem životu.

Klasična sanskrit imenica Dharma je porijeklom iz korjena reči ”dhr”, koja znači ”zadržati, održati, sačuvati” i predstavlja značenje ”onoga što se uspostavlja ili osniva”, a time i formu ”zakona”. Izvedena je iz stare vedske osnove sanskrita ”dharman”, s doslovnim značenjem ”nositelj, oslonac”.

Zbog načina na koje je društvo nastalo, mi često izjednačavamo zakone, discipline i uređujemo stvari koje se provode (nekad i prisilno) nad nama iz vanjskog svijeta. Čak i mnoge religije poput kršćanstva, često ističu neku vrstu kazne za nas, da radimo dobro ili da se ispovijedamo propovjedniku, ili da ćemo biti odbijeni na vratima raja kada umremo. Dharma dolazi iz tradicije čiji centar dolazi iz unutra ka vani, s punim naglaskom na duhovni rast, pravac, i mudrosti kao stvari za kojima tragamo i pronalazimo u nama.
To ne znači da se negira značaj vanjskih zakona, reda, učitelja, itd., već je cilj da donese balans našem načinu razmišljanja koje često ne daje veliki značaj slušanju vlastitog unutarnjeg bića ili intuicije.

Hinduizam opisuje Dharmu kao prirodne univerzalne zakone čije poštovanje omogućuje ljudima da budu zadovoljni i sretni, i da se sačuvaju od degradacije i patnje. Dharma je moralni zakon u kombinaciji s duhovnim disciplinama koje vodi nečiji život. ~ Subhamoy Das

Činjenica je da trošimo puno vremena tragajući za vanjskom validacijom, pohvalama od prijatelja, uspjeh kroz moć i novac, da se često osjećamo isprazno. Kada su zakoni nešto što se shvaća da postoji samo u vanjskom svijetu, onda mi sebe zavaramo s razmišljanjem da se možemo izvući sa stvarima kada nitko ne gleda. Duhovne tradicije nas podsećaju da ovo nije moguće. Biti odgovoran prema sebi, vlastitim vrijednostima, našem višem cilju je izvor prave sreće i lične moći. To je dio razumijevanja naše Dharme.

Monier-Williams, široko citiran izvor definicija i objašnjenja reči sanskrita i koncepta hinduizma, nudi brojne definicije riječi Dharma kao što su: ono što se uspostavlja ili osniva, postojana uredba, statut, zakon, praksa, običaj, dužnost, pravo, pravda, vrlina, moral, etika, religija, vjerske zasluge, dobra djela, priroda, karakter, kvaliteta, vlasništvo. Ipak, svaka od ovih definicija nije kompletna, dok kombinacija ovih prevoda ne prenosi potpun smisao ove riječi. U običnom govoru, Dharma znači ”pravi način života” i ”put pravednosti”.

darma
PUT PRAVEDNOSTI

Koherentnost između našeg unutarnjeg ja, i svijeta oko nas, je moćno mjesto za postojanje. Često se borimo da dostignemo nešto, kada nismo usklađeni s našom pravom prirodom. Možemo ići na silu kroz to ponekad, da bi ostvarili materijalni uspjeh i pohvale drugih, ali unutar nas mi znamo da nešto nedostaje. U drugim prilikama mi vidimo suprotnost toga, kada svjedočimo talentiranom, ali gladnom muzičaru ili umjetniku, koji je ispunjen iznutra, ali nije sposoban da se brine o sebi u stvarnom svijetu.

Dharma je kosmički princip koji je teško, ako ne i nemoguće, definirati. Naša Dharma je naše istinsko mjesto u kozmičkom procesu: u vremenu, u prostoru, u svijesti, u mislima, djelima i željama. Vječni princip Dharme određuje skladne funkcije kozmičkog procesa. Da bismo ispunili našu ulogu u božanskoj igri, mi se moramo ponašati u našoj Dharmi. To znači da, moramo raditi pravu stvar, u pravo vrijeme, na pravi način i iz pravih razloga. Ovime postižemo balans. Kada uspostavimo balans u sebi, to osigurava našu dobrobit i dobrobit društva. I otvara božanski put pripremljen za nas. ~ Ramesh Manocha

Kada smo usklađeni s našom Dharmom, to je kao sila, veća od nas koja nam daje snagu. Prepreke nestaju same i osjećamo naše mjesto u protoku života kao surfer koji je uhvatio savršen val. Tako vidimo prave majstore koji koriste mudrost svoje unutarnje discipline i koji primjenjuju to u svetu oko njih na fizičke ili duhovne načine. Na primjer, muzičar koji može primijeniti harmonijsku muzičku teoriju u svojim društvenim odnosima, ili arhitekt koji može sagraditi mostove razumijevanja između ljudi. Na ovaj način Dharma obuhvaća čitav naš život, šireći ga iz našeg centra kroz utjecaj na svakoga i sve oko nas.

Znamo da ostvareni muzičar provodi puno vremena u vježbanju skale, a surfer propušta puno valova na njegovom putu ka majstorstvu. Mi imamo alate koji su posebno namijenjeni za podešavanje naše Darme. Alati kao što su meditacija, joga, dijeta, intuicija, i drugi koji su lako dostupni svakome tko želi učiti.

Mi sudjelujemo u doživotnom putovanju sa sobom i svima oko nas, i to je razlog zašto dosežemo jedni druge kroz medije ili zajednicu. Postoji bezbroj načina da pomognemo jedni drugima da pronađemo svoj unutarnji poziv, ali svatko od nas ima svoj jedinstveni način da se uskladi s Darmom. Ukoliko nikada ne damo sebi vremena da razmotrimo ovo, možemo provesti cijeli svoj život tragajući za eksternim zadovoljstvima, osjećajući prazninu u sebi.

Izvor: upliftconnect.com / forensicsoul.comLeave a Comment

%d bloggers like this: