Valentinovo: Je li vaše srce spremno biti nekome poklon? Reviewed by admin on . . Valentinovo je za pojedine najromantičniji dan u godini. Međutim, kao i ostale stvari u današnje vrijeme, Valentinovo je izgubilo svoju pravu smisao i našlo s . Valentinovo je za pojedine najromantičniji dan u godini. Međutim, kao i ostale stvari u današnje vrijeme, Valentinovo je izgubilo svoju pravu smisao i našlo s Rating: 0

Valentinovo: Je li vaše srce spremno biti nekome poklon?

vaaa.

Valentinovo je za pojedine najromantičniji dan u godini. Međutim, kao i ostale stvari u današnje vrijeme, Valentinovo je izgubilo svoju pravu smisao i našlo se u komercijaliziranom svijetu gdje materijalno postaje važnije od duhovnog. Kako bi se uopće mogao prikazati određeni sraz koji se našao od početaka do današnjeg vremena, važno je osvrnuti se na sam nastanak ovog romantičnog dana.

Početak obilježavanja Valentinova seže daleko u povijest, još u vrijeme staroga Rima. Car Klaudije II., koji je bio na vlasti, zabranio  je ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće umjesto odlazak u rat. Upravo je i u to doba živio i svećenik Valentin.

Iako je svećenstvo moralo poštovati tu odluku, Valentin je ipak ostao pri svojim životnim ciljevima i potajno vjenčavao one vojnike koji su to htjeli. Klaudije, saznavši za Valentinova djela, stavlja današnjeg zaštitnika u tamnicu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Kroz godine, postojale su različite tradicije kojima se obilježavao ovaj dan. U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovu pjesmu. U Walesu su se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi, a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”. U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ukoliko ona zadrži dar, znači da se želi udati za njega.

Danas, hodajući kroz grad, pojedini izlozi trgovina mame svojim ponudama za Valentinovo kako bi usrećili svoje bolje polovice, plakati pozivaju na različite zabave, gdje se pojavljaju čak i one Antivalentinovske odnosno zabave za samce. No, je li zaista potrebno sve to kako bi osjetili pravi smisao tog dana? Neki bi rekli da je potrebno dok neki možda neće ni znati da je danas Valentinovo, ali najvažnije je ono što pojedinac osjeća u svojemu srcu i je li ono spremno biti „poklon“ nekome.  Pravi osjećaji su ono što je važno, a oni nikoga ne koštaju.

-Ivona KrkačLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: