Utrenirajte mozak s ovih 8 šašavih vježbi: Pamtit ćete kao nikad! Reviewed by admin on . Dorothea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko vas mogu izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu otvoriti ne Dorothea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko vas mogu izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu otvoriti ne Rating: 0

Utrenirajte mozak s ovih 8 šašavih vježbi: Pamtit ćete kao nikad!

teenage girl studying

Dorothea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko vas mogu izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu otvoriti neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtijevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

Jesu blesave i zabavne i jesu jednostavne. Vježbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije osmislila je skoro pa prije 100 godina Dorothea Brande. Objavila ih je 1936. u svojoj knjizi „Wake Up and Live“ i upravo zbog praktičnih i jednostavnih savjeta koje nudi, knjiga je prodana u milijunskoj tiraži.

Inače se Brande veliki dio svoje karijere bavila uspjehom, neuspjehom i rješavanjem problema. Za neuspjeh je uvijek i svuda krivila letargiju i lijenost, a rješenje je vidjela samo u „…oslanjanju na vlastite snage kada „napadate“ probleme“.

Dorothea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko vas mogu izmjestiti iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu otvoriti neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtijevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

1. Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni riječ. Ako morate odgovoriti na nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali krako i odsječno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas „izvlače“ riječi i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

2. Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredotočeni. (Možete početi s pet minuta).

3. Svakog dana 15 minuta razgovarajte s drugima tako da ni jednom ne upotrebite riječi: JA, MENI, MENE, SA MNOM, MOJE, MOJ, MOJA, MOJI…

4. Vježbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne osjeti pritisak ili neugodu. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu „obostranu“ konvezaciju.

5. Vježbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sugovorniku ne bude dosadno.

6. Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan što ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

7. Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mestu za jelo. Ili, da ne govorite cijeli dan, osim kada morate odgovarati na pitanja.

8. Probajte povremeno jedan dan provesti tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti s „da“ i to bez ograničenja i razmišljanja.

Možda ste upravo odmahnuli rukom uz komentar da su vježbe Brande besmislene i glupe, ali ako probate, iznenadit će vas koliko će vam se vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i poticaj i mnogo ćete bolje upoznati svoju malenkost i njene granice.

Izvor

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: