Savjeti za sreću: Grlite se, hvalite se i još ponešto… Reviewed by admin on . . Večeras za vas  malo recapata, iz raznih kuhinja. Može? Stvarno, bez brige, prava jela spremam srednje dobro, a ova, o kojima ću pisati, nadam se još bolje,   . Večeras za vas  malo recapata, iz raznih kuhinja. Može? Stvarno, bez brige, prava jela spremam srednje dobro, a ova, o kojima ću pisati, nadam se još bolje,   Rating: 0

Savjeti za sreću: Grlite se, hvalite se i još ponešto…

sreća.

Večeras za vas  malo recapata, iz raznih kuhinja. Može? Stvarno, bez brige, prava jela spremam srednje dobro, a ova, o kojima ću pisati, nadam se još bolje,  degustiraju se čitanjem, komentiranjem i eventualno primjenjivanjem.

Moji recepti za zadovoljstvo i radost, podtema…

Grlite sebe, kad god za to imate priliku, a imate je kad god poželite. Onda, poželite i grlite se i tako uvijek. Ja doslovno obgrlim sebe objema rukama, priznajem da to praktikiciram od skoro. Odličan osjećaj.

Hvalite sebe, primjenjivo kao i prethodno, a kako sam ja „prepisala“ od sportaša, možda i vama bude od koristi. Kada ste sami ili u društvu, to već vi odlučite. Ja, kao i spomenuti sportaši, stisnem jako šaku i viknem BRAVO! Najbolje od svega je što se ovo pohvaljivanje može primijeniti za bilo što dobro što ste učinili. Iznenadit ćete se  koliko ste jedinstveni i vrijedni hvale.

Čitajte, stalno i uvijek, samo čitajte. Ipak, pod ovim podrazumijevam knjige, naučne, historijske, zabavne, korisne…časopisi su, realno, gubljenje vremena, osim ako nisu neki usko stručni, recimo o prirodi, životinjama.

Pričajte s bliskima, bliskima po srcu, interesima, uvjerenjima, onima s kojima se ugodno šalite. Pričajte i slušajte. Nekada samo slušajte, bez razmišljanja da odmah uzvratite, jer onda i niste duboko u razgovoru,  previše razmišljate kada ćete vi nešto reći. Ja, iskreno, ovo vježbam. Pogotovo vježbam da pričam polako i da pravilno dišem, jer ja sam od onih koji pričaju mnogo i gutaju zrak, da im nešto ne promakne. Pogrešno, kvalitetnije je sporije, bar u ovom primjeru.

Družite se s prijateljima, dragim rođacima, idite na izložbe, koncerte klasične muzike i još druge po želji, kazališta pod obavezno, kino može, potpuniji je doživljaj na velikom platnu, mada ako već moramo birati, uslijed manjka vremena, bolje je kazalište uživo, nego snimak predstave, onda mogu i filmovi kući, ušuškani s obitelji ili voljenom osobom, ovisi o sadržaju, naravno. Popijte čaj, sok, kavu preko dana s prijateljima, povremeno idite u restoran, s muzikom u pozadini ili onom malo glasnijom, ako vam se pjeva. Okupljajte se po vašim domovima s vama dragima, nađite vremena.

Idite radosni na posao, probajte sve što je do vas da se tako osjećate. Ako baš nikako ne ide radost i posao, razmislite o promjeni posla. Nezadovoljni ste, ne dajete svoj maksimum, onda ste i manje cijenjeni i uspješni. Svi su na gubitku. Probajte tehnike razne, nađite nešto dobro u onome čime se bavite, fokusirajte se na to i rezultati će uslijediti. Ako ni tada ne ide, onda promijenite posao, a da, prije svega ne lovite greške, probajte vidjeti dobro, još jednom, ako ga ima. Ako ga nema, da se ne ponavljam… Ako vam je dobro na poslu, učinite da vam bude još bolje, osmijehnite se, zahvalite, kratko ljubazno iskomunicirajte s ostalima, za dan dovoljno.

Volite se, šalite, mazite s bližnjima, kada je neophodno posvađajte se, onda još brže pomirite, razgovarajte, rješavajte. Znate da svaki kavlitetan razgovor gubi na značaju ako traje duže od petnaest minuta. Sažmite priču, a onda se mnogo šalite. Pričajte viceve, prepričavajte zabavne događaje i obavezno uživajte jedni u drugima. S djecom nježno, istrajno, s pravilima, uz povremena odstupanja, s partnerom za cijeli život, s razumevanjem, tolerancijom, ljubaznošću i već znate kako dalje…zamalo jučer da me poklopi naša ogromna fotelja, kako je moj voljeni poletio da me spasi pred naletom iste. Kako bi bilo tužno da se posvađani spašavamo? Još tužnije da posvađani odemo. Meni bi i tamo negdje bilo žao…

Uzmite svoj život baš kao košaru cvijeća, nježno se ophodite prema njemu, tepajte mu, trgnite ga kada se malo uspava ili krene previše jadikovati, jer sve ima rješenje. I, da, čuvajte svoje zdravlje. A, kako se čuva zdravlje, ‘ajmo još to da ponovimo. Uredno spavamo minimum sedam sati, eto, ja i to vježbam, pije se dosta vode, smije se, zdravo hrani, zna se što je “zdravo hrani”, ide se na neku relaksaciju, pilates, yogu, trčanje, plivanje, izbor po želji, vole se voljeni, izbjegavaju sisači energije i živi se život.

To bi bila moja kuhinja, za čitav život. Redoslijed sastojaka mijenjate po želji, ionako ništa novo nisam rekla, sve to već znate, samo smo se zajedno malo podsjetili.

Kecelje da budu što maštovitije, kuhače su prevaziđene.

I povremeno, bar povremeno, slušajte Manu Chao-a, jako je dobar za dušu…(dedicated to JKD)

roditeljstvoiodrastanje.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: