RADIONICA ZA RODITELJE I STRUČNJAKE KOJI RADE S DJECOM S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I INVALIDITETOM Reviewed by admin on . Feldenkrais i Anat Baniel metoda RADIONICA ZA RODITELJE I STRUČNJAKE KOJI RADE S DJECOM Šestinski vijenac 2, Zagreb Subota 28. do utorka 31. 5. 2016. Besplatne Feldenkrais i Anat Baniel metoda RADIONICA ZA RODITELJE I STRUČNJAKE KOJI RADE S DJECOM Šestinski vijenac 2, Zagreb Subota 28. do utorka 31. 5. 2016. Besplatne Rating: 0

RADIONICA ZA RODITELJE I STRUČNJAKE KOJI RADE S DJECOM S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU I INVALIDITETOM

dijetee

Feldenkrais i Anat Baniel metoda

RADIONICA ZA RODITELJE I STRUČNJAKE KOJI RADE S DJECOM

Šestinski vijenac 2, Zagreb

Subota 28. do utorka 31. 5. 2016.

Besplatne lekcije funkcionalne integracije za polaznike radionice

 

Instruktorice: Nancy Aberle (Švicarska) i Lynn Bullock (Francuska)

 

Tema: VID, KOORDINACIJA POKRETA, UČENJE

 

Radionica je namijenjena:

  • roditeljima djece s razvojnim teškoćama i invaliditetom,
  • roditeljima koji žele poboljšati motorički i spoznajni razvoj svoje djece,
  • stručnjacima koji rade s djecom (fizioterapeutima, rehabilitatorima, kineziolozima, pedagozima, liječnicima i ostalima)

 

Na radionici će se proučavati kako naši uvjetovani obrasci mišićnih kontrakcija izravno utječu na način na koji koristimo oči i ruke, a u skladu s tvrdnjom dr. Moshe Feldenkraisa da „svako tjelesno i emocionalno stanje osobe odgovara njezinom uvjetovanom obrascu mišićnih kontrakcija“.

Feldenkraisov pristup temelji se na neuroznanosti te koristi pokret da bi mozgu slao nove informacije. Slanjem nedostajućih senzomotoričkih informacija iskusni praktičari u djetetovom mozgu mogu stvoriti nove i korisne neuronske putove. Ako se djetetu pomogne tako da ono poboljša svoje sposobnosti samopercepcije i da izvede pokret kojim će ostvariti svoje namjere, tada se mogu poboljšati sva područja djetetova života, tjelesna, emocionalna ili mentalna.

Bebama i djeci s poteškoćama u razvoju često je potrebna podrška kako bi naučila slijed pokreta kojima druga djeca spontano eksperimentiraju. Učenjem te podrške roditelji i stručnjaci mogu primjenjivati tehnike i ideje iz ove blage i neinvazivne, a učinkovite metode. Na taj način oni mogu pomoći djeci da kroz igru i istraživanje usvoje i integriraju svaku nadolazeću fazu u razvoju.

Radionica je podijeljena u dva dijela, seminarski i klinički.

Seminarski dio,  28. i 29. svibnja
U ovom teorijskom i praktičnom dijelu instruktorice Nancy i Lynn će polaznike voditi kroz temu grupnim lekcijama svjesnost kroz pokret (usmenim putem) i individualnim pristupom funkcionalne integracije (rad u parovima putem dodira uz superviziju praktičara).

Držat će pouku o tehnikama i načelima Feldenkraisove metode (s posebnim naglaskom na vid i njegovu ulogu u organizaciji pokreta) i kako ih primjenjivati u radu s djecom.

Sudionici će učiti načine kojima se stvaraju uvjeti za motoričko i kognitivno učenje i napredovanje djece, za zdravo odrastanje i funkcioniranje u zreloj dobi. Primjenom ovih postupaka u djece s razvojnim poteškoćama često se do fascinantnih razmjera može poboljšati njihova sposobnost učenja i upravljanja sobom. Kroz lekcije njihov živčani sustav prima informacije kojima se usklađuje i usavršava pokret i potiče razvoj spoznajnih sposobnosti (okoline i samih sebe), a koje zbog različitih cerebralnih ili genetskih oštećenja ili trauma ne mogu primati spontano. Takvim informacijama nadomješta se i potiče istraživački proces kroz koji zdrava djeca prolaze prirodno tijekom svladavanja urođenih faza senzomotoričkog razvoja.

Roditeljima i stručnjacima koji pak rade sa zdravom djecom ova će znanja pomoći da bolje shvate razvojni pokret, nastanak somatskih obrazaca, veze i interakcije između mozga, pokreta i okoline. Sve su to saznanja pomoću kojih roditelji i stručnjaci mogu podržavati i poticati razvoj sposobnosti učenja i prirodnu progresiju razvoja mozga. Time se kod djece razvija osjećaj postignuća na motoričkom, ali i kognitivnom, emotivnom i socijalnom području.

Klinički dio, 30. i 31. svibnja
Tim iskusnih praktičara će provoditi funkcionalnu integraciju (individualne lekcije) za djecu i sve zainteresirane polaznike radionice, prema dogovoru jednom ili dva puta dnevno.

Tijekom ova dva dana Nancy i Lynn će pozornost posvetiti radu praktičara s djecom, odgovarati na pitanja stručnjaka i roditelja o primjeni metoda i načela, te specifičnim poteškoćama djece i njihovih roditelja.

Instruktorice
Nancy Aberle
ima svoju Feldenkrais ordinaciju u Zurichu od 1998. godine i specijalizirala se za rad s dojenčadi i djecom. Nancy je certificirana praktičarka Feldenkraisove i Anat Baniel metode za djecu koja se temelji na radu dr. Feldenkraisa. Od 2004. vodi napredne treninge za praktičare Feldenkraisove metode i njihov je mentor u radu s djecom.

Lynn Bullock certificirana je praktičarka Feldenkraisove i ABM-ove metode i autorica programa “Spoznaje o vidu”. Lynn je godinama intenzivno surađivala s Nancy i sada vodi svoju praksu u Parizu u Francuskoj. Radi s dojenčadi i djecom koja imaju razvojne teškoće, ali i s odraslima. U nekoliko zemalja vodi radionice posvećene poboljšanju vida. Od 2008. u suradnji s Nancy Aberle sudjeluje u vođenju seminara „Feldenkrais without Borders“.

Informacije
www.prirodakretanja.eu
Ingrid Kecerin Kasumagić, prof.kineziologije, Movement Intelligence trener i koordinator za Hrvatsku
Tel: 01 4637 719, 091 5069 505
Mail: info@prirodakretanja.eu
Udruga Priroda kretanja
Šestinski trg 5, Zagreb

Leave a Comment

%d bloggers like this: