Poučna priča: Gdje tražiš ono što si izgubio? Reviewed by admin on . . Kasno predvečer poznata sufijska učiteljica Rabia tražila je nešto na putu u blizini svoje kuće. Sunce je već bilo skoro zašlo, bio je sumrak. Stanovnici okol . Kasno predvečer poznata sufijska učiteljica Rabia tražila je nešto na putu u blizini svoje kuće. Sunce je već bilo skoro zašlo, bio je sumrak. Stanovnici okol Rating: 0

Poučna priča: Gdje tražiš ono što si izgubio?

put.

Kasno predvečer poznata sufijska učiteljica Rabia tražila je nešto na putu u blizini svoje kuće. Sunce je već bilo skoro zašlo, bio je sumrak. Stanovnici okolnih kuća pitali su Rabiu:

Što tražiš?

– Izgubila sam iglu, – rekla je Rabia.

– Reci nam točno gdje je pala, jer već pada mrak i iglu će teško biti naći, ali ćemo ti pomoći. Put je tako veliki, a igla je tako mala. Ali ako znamo točno mjesto, puno lakše ćemo je naći.
– Bolje bi bilo da mi niste postavili ovo pitanje – rekla je Rabia – jer je stvar u tome da nije pala ovdje, pala je u kuću.

Ljudi su počeli da se smiju, i rekli joj:

– Oduvijek smo znali da pomalo nisi sva svoja! Ali ako je igla pala u kuću, zašto je tražiš po putu?

– Iz jednostavnog i logičnog razloga – rekla je Rabia. – U kući je mračno a vani dok još sunce nije zašlo ima malo svjetla.

Susjedi su se nasmijali i počeli odlaziti kući.

Rabia ih pozva i reče:

Slušajte! Pa, upravo je to ono što vi radite; ja samo slijedim vaš primjer. Vi pokušavate tražiti blaženstvo, sreću, u vanjskom svijetu, zaboravljajući prvo i najvažnije pitanje: gdje ste je izgubili?

A odgovor je vrlo jednostavan: vi ste je izgubili u sebi. Tražite je vani iz jednostavnog i prirodnog razloga jer su vaši čulni organi usmjereni prema vani – a tamo ima malo svjetlosti. Vaše oči gledaju vani, vaše uši čuju vani, vaše ruke dodiruju vani – upravo zbog toga je tražite tamo.  A u stvarnosti, vi niste izgubili blaženstvo i sreću tamo – to vam govorim iz svog iskustva.

Ja sam je također, tražila vani, tražila je mnogo dana, mnogo života, i jednom se zagledala unutra i iznenadila. Nije bilo potrebe da je tražim; ona je uvijek bila tu, u meni.

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: