Ojačajte živčani sistem: Tri koraka do potpunog opuštanja Reviewed by admin on . . Živci svakog dana „prikupljaju“ različite osjećaje i u obliku poruke ih prenose tjelesnim organima i mišićima. Zbog toga napetost, problemi i negativno razmiš . Živci svakog dana „prikupljaju“ različite osjećaje i u obliku poruke ih prenose tjelesnim organima i mišićima. Zbog toga napetost, problemi i negativno razmiš Rating: 0

Ojačajte živčani sistem: Tri koraka do potpunog opuštanja

meditirati.

Živci svakog dana „prikupljaju“ različite osjećaje i u obliku poruke ih prenose tjelesnim organima i mišićima. Zbog toga napetost, problemi i negativno razmišljanje najviše utječu na živčani sistem.

Kako zaštiti živce i omogućiti njihovo normalno funkcioniranje? Na žalost, većina ljudi ne zna kako sačuvati svoj živčani sistem i kontrolirati ga. Umjetnost ponašanja i opuštanja sve je rjeđa, a izmučenost i istrošenost su sve prisutnije kod suvremenog čovjeka.

Tri koraka do potpunog opuštanja

1. Namjestite tijelo tako da se svi mišići mogu opustiti. Možete sjesti s podignutim nogama, nagnuti se nazad ili leći.
2. Izbacite sve misli o dnevnim obavezama i problemima. Po želji zatvorite oči ili usmjerite pogled u plafon. Oči neka budu otvorene, a svoj duh koncentrirajte na određeni cilj koji će vas odvući od svakodnevnih problema i preopterećenja.
3. Koncentrirajte se na jednu grupu mišića. Tiho, nekoliko puta ponovite: „Moji mišići će se opustiti i početi lebdjeti.“

Iznenadit će vas djelovanje te tri jednostavne radnje na vaš živce sistem. Vježbu ponovite dva ili tri puta dnevno i potrudite se da vježbate redovno tedan ili dva. Efikasnost će biti veća, osjećat ćete se mnogo bolje, a vježbe će postati dio vaše svakodnevice.

Pravilno korištenje odmora

Mnogi smatraju da su dva odmora za kavu tijekom dana, sasvim dovoljna za opuštanje. Vrijeme tijekom pauze koje se koristi za brbljanje s kolegama i ispijanja kave nije opuštanje, niti način da se postigne koncentracija tako potrebna na poslu.
Zamijenite uobičajeni način odmora novim, kvalitetnijim korištenjem vremena za to:

1. Između obranog mlijeka i crne kave, obrano mlijeko je bolji izbor. Kava je dobar stimulans, ali je treba piti s umjetnom pavlakom (u prahu, nemasnom), ili poslije obroka. To sprečava smanjenje šećera u krvi do kojeg dolazi kada se popije kava. Hipoglikemija dovodi do trešnje ruku, pojačanog apetita, razdražljivosti i nemira.
2. Natjerajte sebe da radite gimnastičke vježbe. Stimulirajte krvotok. Duboko udišite svjež zrak. Drugim riječima, idite u prirodu i počnite se pridržavati uputstava za zdrav život.
3. Opuštajte se, na način koji smo već spomenuli.

Smisao meditacije

Tijekom meditacije duboko utonete u sebe, tijelo se odmara i opušta… misli su tada usmjerene ka najvažnijim stvarima u životu. To nije posao, moguća povišica, nije ni šef, već su to članovi vaše obitelji koje volite, vaš partner…Vaš dom neka bude prirodna sredina u kojoj ćete se najbolje opustiti i pripremiti za meditaciju. Uz par savjeta koje nikako ne smijete zaboraviti:
1. Poštujete pravila za opuštanje.
2. Odlučite o čemu ili kome biste želeli razmišljati: o djetetu, sebi, nečem drugom…
3. Koncentrirajte se na izabranu misao ili sliku i nemojte dozvoliti da se druge misli i slike nametnu. Neka vaš duh krene u pravcu izabrane teme. Dozvolite mu da lebdi, da analizira. Slika predmeta ili osobe neka bude na prvom mjestu.

Cilj je da pomoću meditacije otkrijete vaše dotadašnje greške i uočite pozitivne efekte nečega što ste nekad učinili. To će biti put da sagledate sebe u drugačijem svjetlu, brže postignete aktivno zdravlje, a potom ga i sačuvate.

Izvor

Leave a Comment

%d bloggers like this: