Odgovori na pitanja o EFT-ju Reviewed by admin on . . U susret novim seminarima Jasmine Kovačev u Zagrebu, Puli i Beogradu, donosimo intervju koji je na temu EFT-ja objavljen na portalu Tajna.rs. Što polaznici do . U susret novim seminarima Jasmine Kovačev u Zagrebu, Puli i Beogradu, donosimo intervju koji je na temu EFT-ja objavljen na portalu Tajna.rs. Što polaznici do Rating: 0

Odgovori na pitanja o EFT-ju

jasmina.

U susret novim seminarima Jasmine Kovačev u Zagrebu, Puli i Beogradu, donosimo intervju koji je na temu EFT-ja objavljen na portalu Tajna.rs.

Što polaznici dobijaju na seminaru EFT? Što dobiju na EFT I seminaru, a što na EFT II?

Na treningu Tehnike emocionalne slobode polaznici dobiju mogućnost da steknu znanja i vještine u ovom području. Na nivou 1 znanja i vještine su namijenjeni osnovama samopomoći. Polaznici treninga imaju priliku da nauče kako da na najjednostavnijem nivou pomognu sami sebi – da smanje emocionalne terete iz prošlosti; možda da se na ovaj način pripreme za situacije koje tek dolaze; možda da počnu rješavati neka bolna stanja. Nivo dva je nivo koji daje napredna znanja samopomoći i daje prva znanja za rad s drugima. Znanja i vještine s nivoa jedan se produbljuju i proširuju. Mogućnosti EFT-ja i rada pomoću njega se sagledavaju iz drugačije perspektive. Stjecanje certifikata, odnosno položen nivo dva je preduvjet za rad s drugima. Povrh svega, živa riječ, primjer, savjet i razjašnjenje stručnjaka na samom treningu ne može ništa zamijeniti.

Možemo li sami na sebi primjenjivati EFT tehniku i koji su preduvjeti za to?


Možemo sami na sebi primenjivati EFT i to je jedna od ljepota ove tehnike. Potrebno je da poznajemo proceduru, koja zbog svoje jednostavnosti može zavarati, i nauči se za par minuta. Veoma je važno da budemo obazrivi u radu i da ne radimo na onim stanjima koja su prevelikog intenziteta. Jednostavnije rečeno, da ne idemo tamo gdje nam nije mjesto. Ako postoje visoki intenziteti, puno je bolje obratiti se stručnjaku, nego sam ulaziti u to. Kod kompleksnijih tema vještina praktičara je ključni element za postizanje rezultata. Suština tehnike nije u točkama koje se stimulišu, mada je njihovo korištenje neophodno.

Kada se uspijemo očistiti od neke potisnute emocije ili lošeg uvjerenja, koliko dugo traje taj efekt?

Ono što jednom riješimo na ovakav način, prestaje biti tema za rad. Kada primjenjujemo EFT jako je važno da smo specifični u onome na čemu radimo. Ako se problem vraća, ne znači da ono što je učinjeno ne traje. O tome više pričamo na samom treningu.

Koje su prednosti i mane grupnog u odnosu na individualni tretman?

Na grupnom tretmanu osoba dođe u grupu s nekom problematikom na kojoj želi raditi i to bude učinjeno u grupi. To učini još dvadesetak ljudi, što znači da do kraja dana vi ne radite na jednom svom problemu, nego na puno više. To je tzv. princip posuđenih koristi. Toliko puta sam vidjela u praksi da se grupe formiraju po principu privlačenja sličnog sa sličnim, da to možemo reći da je pravilo. Još jedna velika prednost grupnog tretmana je energija grupe koja pomaže da se tema na kojoj se tog trenutka radi mnogo brže razrešava nego kad se radi individualno. Način na koji vodim grupni tretman omogućava da se paralelno odrađuje više procesa na nivou uma. Za one okoji imaju financijske restrikcije, grupni tretman je povoljniji u odnosu na individualni. Uskoro imate priliku za proljetno veliko spremanje uma i osjetite moć grupnog tretmana.

Neki protivnici EFT govore o pogrešnom pristupu te tehnike jer se fokusira na ono protiv čega se borimo, a ne na ono što želimo. Oni kažu da tražeći negativnosti u nama, uvijek možemo pronaći nove i nove probleme. Kada se očistimo od jedne potisnute emocije, uvijek ćemo naći nove stvari za čišćenje i tome nema kraja. Kakav je Vaš odgovor na ove tvrdnje?

Ti protivnici EFT-ja očigledno nemaju dovoljno znanja u ovom području da bi mogli dati kompetentan sud. Mi se fokusiramo na ono što želimo, uz to da najprije prihvatimo trenutni problem ili stanje koje bismo željeli promijeniti. I u psihoterapiji postoji poznat princip da je prihvaćanje problema polovica njegovog rješenja. Ako se fokusirate na ono što želite, a da ste pri tome zanemarili ono što vas „žulja“ i što biste promijenili, to je kao da želite posaditi predivne ruže na zagađenom, neplodnom tlu. Da li stvarno mislite da će tu nešto lijepo izrasti? Naravno da tome nema kraja. Da biste imali lijep ružičnjak, morate voditi računa o njemu. Isto je s nama – zadovoljstvo i ravnoteža nisu prirodno dana stanja, kao što mnogi misle. Iza zrelog zadovoljstva i ravnoteže stoji svakodnevni rad. To je dinamički proces, a ne statična slika.

Sve o seminarima Jasmine Kovačev tijekom 4., 5. i 6. mjeseca u Beogradu, Zagrebu i Puli, možete pročitati na:
Seminari Jasmine Kovačev.

Po prvi put na našim područjima, Jasmina organizira veliki seminar Otkrijte svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu.
Za ovu, prvu generaciju polaznika, seminar je dan po simboličnoj cijeni!

Tajna.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: