Možemo li afirmacijama i vizualizacijom postići sve što želimo? Reviewed by admin on . . Dugo sam se pitala zašto na neke afirmacije djeluju fantastično, a na neke ne. Zašto neki vizualizacijom postižu puno toga, a neki ne. To je trajalo sve dok n . Dugo sam se pitala zašto na neke afirmacije djeluju fantastično, a na neke ne. Zašto neki vizualizacijom postižu puno toga, a neki ne. To je trajalo sve dok n Rating: 0

Možemo li afirmacijama i vizualizacijom postići sve što želimo?

manifest.

Dugo sam se pitala zašto na neke afirmacije djeluju fantastično, a na neke ne. Zašto neki vizualizacijom postižu puno toga, a neki ne.

To je trajalo sve dok nisam krenula putem kojim idem u proučavanju moći ljudskog uma, vezu uma  i tijela, naše realnosti, naših dostignuća. Na tom putu sam već više od dvije decenije i suosećam s onima kojima povremeno ne polazi za rukom da nešto postignu afirmacijama i vizualizacijijom a to i dalje pokušavaju. To svakako ne znači da afirmacije ne treba koristiti, ali treba biti svjestan da ukoliko nešto ne postižemo na ovaj način, posljednje što želimo je nastaviti s afirmacijama i vizualizacijom. Možda ste jedan od sretnika koji može više postići na ovaj način, ali znajte da to nije slučaj sa svima. Isto tako, prisjetite se jesu li afirmacije i vizualizacije bile uvijek efikasne za vas. Baš uvijek?

Vrlo je bitno napraviti razliku između fokusa na pozitivnost i afirmacija jer su to dva potpuno različita pojma. Gdje je usmjeren naš fokus, usmjerena je naša energija uma koji ima mnogo veću moć nego što smo toga svjesni. Svi znamo da kada imamo dvije biljke, jednu ukrasnu  i drugu koja je korov, ona koju pazimo, zalijevamo, obraćamo pažnju na nju će biti sve bolja i snažnija, a druga će postajati sve kržljavija. Isto je i s fokusom  naših misli. Često se treba zapitati da li misao koju trenutno imam treba podržavati energetski, koristi li mi da je njegujem i jačam. Ako uvidite da fokus vaših misli ne njeguje ono što želite postići, mijenjajte fokus što prije. Fokus na negativne misli ima svoje razloge i korene na nivou podsvijesti.

Da bismo ovo bolje objasnili, moramo otići malo dublje u ovu temu, na  temu funkcije podsvijesti i korijene nastanka naših programa koji su zabelježeni na nivou podsvijesti.

Programi podsvijesti bivaju formirani kroz vlastita iskustva, iskustva drugih koje promatramo i riječi naših autoriteta. To je tako bez obzira na kojoj dimenziji su nastali. U svemu tome postoje utjecaji i drugih nivoa, kao na primjer utjecaj energije predaka koju zovemo nasljednim faktorom, utjecaj prenatalnog i natalnog perioda, kao i nekih drugih nivoa i dimenzija, ali to nije tema ovog teksta. Najveći broj naših ograničenja nastane kroz prethodno navedene načine.

Što je svrha ovih programa?

Svrha je očuvanje opstanka našeg bića u ovom svijetu.

Ti programi djeluju na formiranje naših sistema vrednovanja, našeg doživljaja svijeta oko sebe kao i doživljaja sebe i drugih oko nas. I sve je to lijepo dok su nastala uvjerenja korisna i u skladu s onim što želimo na svjesnom nivou. Problem nastaje kada mi želimo jedno na svjesnom nivou, a podsvijest ima potpuno drugačiji program. Program podsvijesti je kao snimljena traka. Možete li na nasnimljenu traku koja priča promijeniti tekst time što ćete pričati? Jeste li ikada sebi rekli “Ja to mogu”, a mali glasić u vama kaže, “nisam baš sigurna/siguran”, “nema šanse”. Jeste li možda probali “Svakim danom u svakom pogledu, ja sam sve…” da bi odmah iza toga čuli mali glasić sumnje ili malo glasniji glas koji se buni i kaže “Ma što pričaš, znaš da to nije točno”.

Što vi takvim ponavljanjem u stvari afirmirate? Glas programa podsvijesti. Možete ga nekad čak i prepoznati kao glas mame, tate, učiteljice…. Nadam se da počinjete shvaćati o čemu pričam. Ono što je najbitnije je da program podsvijesti uvijek nadjača ono što želimo na svjesnom nivou. Ponekad, ali rijetko možemo nešto postići svojom voljom protiv programa podsvijesti, ali za to je potrebna ogromna količina fokusa i energije i vrlo brzo odustajemo baš zbog nesklada onog što želimo i onog što se na neki način suprotstvalja tome s nivoa podsvijesti. Što je program podsvijesti glasniji, jači, egzistencijalniji, postaje čak i opasno ići silom protiv njega. Stoga, princip „osjeti strah i suprotstavi mu se” je prilično nehuman, a u nekim situacijama veoma opasan.

Kada program podsvijesti nije u skladu s onim što želimo na svjesnom nivou, podsvijest će nam pomoći da sabotiramo to što želimo na svjesnom nivou i nađemo masu razloga zašto je bilo opravdano što nešto nismo učinili. U takvom slučaju ne pomažu ni afirmacije, ni vizualizacije. I što je najinteresantnije, da bismo ostali ispravni u svojim očima, jer nismo učinili to što želimo i što smo planirali, najčešće će nam podsvijest pomoći da nađemo vrlo dobre izgovore zašto nešto nismo učinili. Tako ostanemo u pozitivnom svjetlu u svojim očima. U suprotnom bi bilo teško opstati u vlastitoj koži.

Iz toga slijedi da kada afirmacije ne funkcioniraju, to je siguran znak određenih blokada na emotivnom ili mentalnom nivou, koje nam ne dozvoljavaju da afirmacije djeluju.

U svakom slučaju blokade treba ukloniti da bi postojao sklad svijesti i podsvijesti, sklad onog što želimo na svjesnom nivou s onim što nam je mentalni program koji je naša istina zabilježena na nivou podsvijesti.

EFT je jedan od najefikasnijih načina za dubinsko čiščenje blokada. Kažem dubinskog, jer ne samo da uklanja blokade na emocionalnom i mentalnom nivou, nego i na dubokom energetskom nivou. I tu je ogromna suštinska razlika kada se usporedi energetska psihologija kojoj pripada EFT i drugi pristupi koji ne uključuju energetsko balansiranje koje je direktno vezano za aspekte teme na kojoj se radi.  Između svjesnog i podsvjesnog dijela prema NLP učenju postoji kritična linija koju je ponekad teško proći i doći do podsvijesti. S energetskim pristupom u znalačkim rukama, to je mnogo lakše postići. Kako sam i sama NLP master, kao što je i osnivač EFT-ja, imam visoko mišljenje o njemu. Međutim, sve ima svoj plus i minus. NLP ima drugih stvari koje EFT nema i koje rado koristim po potrebi, mada za uklanjanje blokada uvijek dajem prednost EFT-ju, zbog dosadašnjih rezultata koje sam imala u praksi.  Mnogo puta sam pričala s onima koji su postigli kognitivne promjene kroz konvencionalne ili alternativne pristupe, ali energetski je i dalje postojala blokada i dalje je djelovala. Svaki pristup ima svoje mjesto, i treba znati na koju stranu se okrenuti kada ono što radimo ne daje rezultate.

Kada uklonimo blokade na emocionalnom i mentalnom nivou, tada afirmacije mogu djelovati i vrlo su efikasne. Tada EFT može pomoći  i da pojačamo efekt afirmacija, da se energetski i mentalno programiramo.

Kakva je situacija s vizualizacijom? Suština nije u samoj vizualizaciji nego u emocijama koje imamo dok vizualiziramo. Ukoliko vizualiziramo nešto što je u suprotnosti s programom podsvijesti, bit će veoma teško vizualizirati ili ćemo uspijevati vizualizirati, ali će emocije biti u skladu s našim programom podsvesti koji ne želimo da se manifestira. Npr. ako vizualiziramo neki naš cilj i imamo blokadu koja negdje stvara strah da to ne možemo postići, mi kroz vizualizaciju emitiramo strah i privačimo sebi još više dokaza za strah. Nekada oni koji su izrazito vizualni ne mogu održati svoju viziju pa im se miješa vizualno ono što je podsvjesna primjedba tome što želimo tj. što vizualiziramo. Znači, kada vizualizacija ne donosi rezultate, rešenje je ukloniti blokade vizualizaciji i blokade nemogućnosti da osjećamo kao da smo već postigli to što želimo na svjesnom nivou.

Npr. Ako je netko bolestan i osjeća strah zbog toga, bit će mu teško vidjeti sebe zdravog, a čak i ako to do neke mjere uspije, frekvencije koje će emitirati su frekvencije straha koje privlače još više dokaza za isti taj strah.

Silva kontrola uma, jedna od mojih prvih i omiljenih treninga ima osnovni postulat – želja, vjerovanje i očekivanje. Stupanj vjerovanja mora biti 10 na skali 1 -10 da bi bili u potpunosti u skladu s onim što želimo postići. Što ako nemate? To je jasan znak postojanja blokada.

Uklanjanje blokada podsvijesti nije jedini uvjet za postizanje onog što želimo, ali je jedan od najvažnijih preduvjeta.

Mnogi koji su ljubitelji afirmacija mogu ostati zbunjeni ovim tekstom, mada mislim da je dovoljno navesti činjenicu da je i kraljica afirmacija Louise Hay na nedavno održanom EFT Samitu dala intervju i potvrdila mnogo toga o čemu je gore pisano. I sama se složila da je EFT vrlo efikasan kada afirmacije nisu djelotvorne.

Bitno je napomenuti da EFT djeluje kao relativno jednostavna tehnika, posebno na prvi pogled, mada točke za stimulaciju nisu ono što je suština procesa, nego samo neophodan dio procesa. Što ga više poznajemo u dubinu i širinu, veće su mogućnosti primjene u svakom području života. Što više poznajemo umjetnički dio EFTa a ne samo njegov tehnički dio, to dolazimo do njegove prave dubine i širine koja je čak i za mnoge koji ga prakticiraju nedovoljno poznata.

-Jasmina Kovačev

 TehnikaEmocionalneSlobode.com

Jasmina Kovačev će održati seminar Otkrijte svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu u Zagrebu, 16.-17.04. i Beogradu, 23.-24.04.
Informacije o seminaru možete pročitati OVDJE.Leave a Comment

%d bloggers like this: