Ministarstvo sreće Reviewed by admin on . . Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Zapravo im je to toliko važno, da je pra . Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Zapravo im je to toliko važno, da je pra Rating: 0

Ministarstvo sreće

257339-bhutan.

Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj.

Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u članak 9 njihovog ustava.

Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li sretni?”. U posljednjem popisu provedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drukčiji indikator – bruto nacionalna sreća.

Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala niti jedna zemlja na svijetu.

Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstvno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Jednim dijelom i stoga što nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Također je zabranjen uvoz kemijskih gnojiva što znači da poljoprivredni proizvodi uopće ne sadrže štetne sastojke.

Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku – u biti, stanovništvo se uvijek trudi posaditi što više stabala. Središnji i južni djelovi zemlje uopće nisu razvijeni – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati s bogatom florom i faunom.

Butan je uspio zadržati većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe uzdržava.

Mi na Zdravoj i Sretnoj smatramo da je od svih tih predivnih zemalja na svijetu, Butan jedna od koje puno toga možemo naučiti o sretnom životu, prioritetima i prirodnoj harmoniji.

Zdravaisretna

Leave a Comment

%d bloggers like this: