Jeste li sigurni da svog ljubimca hranite pravilno? Reviewed by admin on . . Hrana s vašeg tanjura nije nužno zdrava za vašeg psa. Čovjek i pas su izgradili blizak odnos i tijekom zadnjih desetljeća  prehrana pasa je postala drugačija . Hrana s vašeg tanjura nije nužno zdrava za vašeg psa. Čovjek i pas su izgradili blizak odnos i tijekom zadnjih desetljeća  prehrana pasa je postala drugačija Rating: 0

Jeste li sigurni da svog ljubimca hranite pravilno?

pes+prehrana+610.

Hrana s vašeg tanjura nije nužno zdrava za vašeg psa.

Čovjek i pas su izgradili blizak odnos i tijekom zadnjih desetljeća  prehrana pasa je postala drugačija i značajnija nego prije. Pas je postao naš sustanar u kući i dakako i kod stola. Sve više ljudi svoje ljubimce tretira kao ljude ili podlegne utjecaju reklama. A istraživanja su pokazala da se više od polovice pasa u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i također u  Sloveniji hrani nepravilno.

ZDRAVLJE NIJE SAMO ODSUSTVO BOLESTI I SMETNJI

I za naše ljubimce vrijedi definicija Svjetske zdravstvene organizacije da je zdravlje stanje potpune tjelesne, duševne i socijalne ravnoteže, a ne samo stanje bez bolesti ili smetnji. Dio brige za zdravlje psa predstavlja primjerena i kvalitetna prehrana.

Najčešće greške pri hranjenju izviru iz triju pogrešnih uvjerenja:

  1. 1Za psa je sasvim u redu ako dobije dio ili ostatak naše hrane. No naša je hrana obično previše začinjena, pržena, ukratko, pripremljena prema našem ukusu.
  2. 2Psa hranimo isključivo mesom, jer smo uvjereni da je pas zvijer, koja jede samo meso. No ipak isključivo mesna prehrana može uzrokovati nepravilnosti u metabolizmu minerala. Posljedice mogu biti deformacija kralježnice, bolovi u zglobovima, oboljenje bubrega, ispadanje dlake i tamna, zaudarajuća i količinski manja stolica.
  3. 3Psu dajemo preveliku količinu kosti, jer mislimo da pas za gradnju svog skeleta i za jačanje mišića za žvakanje treba puno kosti. Da svog psa hranite s prevelikom količinom kosti, možete utvrditi po stolici, koja je svjetlija i često tvrda poput kamena, a psi pri obavljanju velike nužde jako pate.

PREHRANA NAŠEG ŠTENETA

Kada  idete po štene uzgajivaču, biti će najbolje da se interesirate na kakvu je hranu štene naviklo i koliko puta na dan ga trebate hraniti. Za štene je veliki šok već promjena okoline, zato ima smisla da ga dodatno ne opterećujete promjenom prehrane. Savjetujemo da ga prvi tjedan hranite istom hranom kakvom ga je hranio uzgajivač, jer su štenci vrlo osjetljivi na promjene i brzo dobiju proljev. Vezano uz daljnje hranjenje biti će najjednostavnije ako se odlučite za kvalitetnu i prirodnu tvornički pripremljenu hranu, koja je primjerena dobi vašeg psa. Pravilna prehrana šteneta od ključnog je značaja za njegov razvoj i njegov budući život.

Do kojih oboljenja može doći ako u doba rasta vašeg psa nepravilno hranite? Odrasli pas može obolijevati zbog probavnih smetnji, intolerancije ili alergije na određene hranjive tvari, od bolesti desni  i zuba, bolesti srca i krvnih žila, debljine, kroničnih bubrežnih bolesti, urinarnih ili bubrežnih kamenaca ili dijabetesa.

DOMAĆA ILI PRIPREMLJENA, KUHANA ILI SIROVA

Ako se odlučite za hranu pripremljenu kod kuće, dobro je da se prethodno o tome posavjetujete s veterinarom. Kod kuće pripremljena hrana je dakako odlična za psa, no ipak mora sadržavati sve hranljive tvari u pravom omjeru.

Kvalitetna tvornički pripremljena hrana sadrži sve hranjive tvari, što ih pas treba za zdrav i aktivan život. Te su tvari također u optimalnom odnosu uz dodatak potrebnih tvari i minerala. Sva se kvalitetna tvornička hrana redovito nadzire i na pojedinom proizvodu uvijek je precizno napisano, što sadrži i u kolikim količinama ju je potrebno dozirati psu. Da bi omjer sastojaka bio optimalan, hrana mora sadržavati najviše polovicu ugljikohidrata, oko četvrtine bjelančevina i 5 posto masnoća.

Gotovo je nemoguće savjetovati koja od mnogih hrana je najbolja za vašeg psića. Pravi odabir je svakako ona hrana koja vašem psu najviše prija, nakon koje ima sjajnu dlaku i dobru probavu.

Sljedeće pitanje je, da li da svom psu ponudite sirovu ili kuhanu hranu. Budući da je škrobnu hranu uvijek  potrebno kuhati, pitanje je dakle da li da ugljikohidratima dodajemo sirovo ili kuhano meso. Pas s mesom dobije bjelančevine i masnoće. Prirodnije je dakako dodavati sirovo meso, no s fiziološkog aspekta je potpuno svejedno. No sirovo meso može sadržavati  viruse ili bakterije, što kod pasa mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja. Zato svakako više preporučujemo kuhano meso.

KAKO ZNATE DA NEPRAVILNO HRANITE PSA?

Sada ćemo nabrojiti najčešće simptome koji ukazuju da se vaš psić hrani nepravilno.

  1. 1Povraćanje. Pas će povratiti ako previše ili prebrzo jede, te u slučaju ako dobije previše kosti. Ako pas često povraća, morate odmah posjetiti veterinara.
  2. 2Ispadanje dlake. Jedno je fiziološko ispadanje dlake u proljeće i u jesen, a drugo su smetnje metabolizma ili hormonalne smetnje. Dlaka najčešće ispada zbog nedostatka vitamina H i biotina. Savjetujte se s veterinarom.
  3. 3Zadah iz usta. Pas može imati zadah zbog pogrešne prehrane, zbog upale desni ili zbog zuba s karijesom. Uzrok može biti i upala želuca. Savjetujte se s veterinarom.
  4. 4Svrab. Čest uzrok svraba su buhe. Pomislite i na alergije na hranu ili dijabetes.
  5. 5Teškoće s analnim žlijezdama. Ako je stolica pretvrda, analne se žlijezde mogu oštetiti, a ako je previše mekana, analne se žlijezde prilikom obavljanja velike nužde neodgovarajuće prazne. Stolica dakle mora imati pravu konzistenciju. Odgovarajuća prehrana posljedično može utjecati na analne žlijezde, koje se moraju redovito prazniti pomoću odgovarajuće strukture  pasjeg izmeta.
  6. 6Proljev je najčešće posljedica grešaka u prehrani. Ako je riječ o proljevu bez povišene temperature, gubitka apetita i izmijenjenog ponašanja, obično se ne radi o nečem ozbiljnom.

-ŽIVA VENGUST

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: