Jednostavna metoda kojom ćete zaustaviti negativne misli o sebi Reviewed by admin on . . Mnogi od nas prije ili kasnije upadnu u zamku negativnog razmišljanja iz koje zna biti vrlo teško se izvući. No postoji jedna metoda koju su razvili psiholozi . Mnogi od nas prije ili kasnije upadnu u zamku negativnog razmišljanja iz koje zna biti vrlo teško se izvući. No postoji jedna metoda koju su razvili psiholozi Rating: 0

Jednostavna metoda kojom ćete zaustaviti negativne misli o sebi

met.

Mnogi od nas prije ili kasnije upadnu u zamku negativnog razmišljanja iz koje zna biti vrlo teško se izvući.

No postoji jedna metoda koju su razvili psiholozi, a koja svakome od nas može pomoći da prevladamo malodušje i ponovno počnemo primjećivati ljepotu života.

Nije svaki dan predivan, niti je svako jutro čarobno. Postoje dani kada nas je jednostavno strah ili nemamo volje ustati iz kreveta jer gubimo vjeru u sebe.

Zato smo za vas priredili ovu metodu koja bi definitivno trebala pomoći u takvim situacijama.

Znači, kakva je to metoda?

  • Držite blok i olovku pored kreveta, i svaki noć prije spavanja zapišite tri stvari koje vam se sviđaju o vama samima taj dan.
  • Ujutro, pročitajte to prije nego što ustanete iz kreveta.
  • Radite to svaki dan tijekom 30 dana.

To ne moraju biti velike stvari poput Ja sam dobra osoba; one mogu biti jednostavne, kao na primjer Sviđa mi se što sam danas pridržala vrata kolegi s posla, ili Sviđa mi se što se nisam danas iznervirala u prometnoj gužvi, ili Sviđa mi se što se trudim isprobati ovu metodu iako nisam sigurna hoće li pomoći…

Za nekoga tko je depresivan, ova metoda se čini jako napornom. Zašto? Istraživanja pokazuju da osobe koje pate od depresije imaju nešto što se naziva pristranost pažnje za negatovne stvari vezane uz sebe. Također imaju problem s kontrolom pažnje, što znači da jednom kada je aktivirana negativna shema, oni imaju tendenciju ustrajati na njoj i tada vrlo teško prebacuju pažnju na nešto drugo. U biti, osobe s depresijom općenito veliki dio vremena provode razmišljajući o tome što im se ne sviđa kod njih – i jednostavno ne mogu prestati to raditi.

Što više vremena provedete razmišljajući o nečemu, tim više to postaje aktivno u vašem mentalnom prostoru – a time je onda to i lakše prizvati. Također, što više o nečemu razmišljate, tim više pripremate mozak da nastaviti tražiti slične stvari u vašem okruženju, stvarajući tako selektivni filter koji vas potiče da izmjenite dvosmislene inforamije na način da izaberete one koje su sukladne vašim dominantnim mislima.

Osoba koja pati od depresije može na nekom događanju dobiti 10 komplimenata, no ako samo jedna osoba komentira njenu košulju da je “zanimljiva”, ta će osoba vrlo vjerojatno otići kući i fiksirati se na taj dvosmisleni komentar i pretvoriti ga u sljedeći tijek misli: Pitam se što ne valja s mojom košuljom, sigurno izgledam glupo u njoj, kladim se da su svim smilili da izgledam kao idiot. Što ne valja samnom? Zašto nikad ništa ne napravim kako treba? To je užasno ponižavajuće.

Onih 10 komplimenata je odavno zaboravljeno.

Znači, kako vam ova metoda može pomoći?

Istraživanja također pokazuju da je potrebno više napora kako bi ispali iz procesa negativnih misli, nego iz onih neutralnih. Ova jednostavna za napraviti metoda, u koju ipak morate uložiti nešto truda, pomaže vam skupiti snage da isključite proces negativnih misli; preusmjerava vašu pažnju na vaše potitivne aspekte.

Dok to radite, ne samo da sve više postajete svjesni vaših pozitivnih osobina, one su sve očiglednije jer ćete promijeniti i način na koji interpretirane događaje oko vas. Komplimenti postaju nešto što čujete i prihvaćate jer su više u skladu s vašim novim razmišljanjem. Događaje oko vas tumačite s manje samokritičnosti. Pridržavate li se ove metode, s vremenom će to izazvati kumulativan učinak koji poboljšava cjelokupno mišljenje o samima sebi – a to znači i bolje psihičko stanje.

Ali zapamtite: neće biti pozitivnog pomaka ako samo shvatite kako ova metoda djeluje, jednako kao što nema pozitivnog učinka za vaše fizičko zdravlje ako shvaćate kako djeluje traka za trčanje.

Poboljšanje će doći samo ako djelujete.

Zdravaisretna.hr

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: