I to se može naučiti: Kako postati i ostati optimist Reviewed by admin on . . Da bi shvatili kako se netko formira kao pesimist ili optimist treba razumjeti koncept da naša podsvijest određuje naš mentalni stav i stupanj optimizma odnos . Da bi shvatili kako se netko formira kao pesimist ili optimist treba razumjeti koncept da naša podsvijest određuje naš mentalni stav i stupanj optimizma odnos Rating: 0

I to se može naučiti: Kako postati i ostati optimist

sreća.

Da bi shvatili kako se netko formira kao pesimist ili optimist treba razumjeti koncept da naša podsvijest određuje naš mentalni stav i stupanj optimizma odnosno pesimizma. Hoće li naša posvijest proizvoditi  pesimizam ili optimizam, ovisi što je uskladišteno u podsvijesti. Ako stavljamo smeće u kantu za smeće, samo smeće možemo izvaditi iz nje. Ako punimo glavu negativnostima, tada samo negativnosti tj pesimizam mogu izlaziti vani.  Ne dopustimo da naš um postane kanta za mentalno smeće.

Naša podsvijest registrira 4 triliona informacija u sekundi. Naša svijest registrira samo 7 informacija u sekundi. Ukoliko slušamo radio ili TV dok nešto radimo i mislimo da ništa nismo čuli, sjetimo se da imamo dva uha koja sve čuju a podsvijest sve registrira. Zato budimo selektivni sa svim informacijama koje dolaze prema nama i kada smo ih svjesni a i kada nismo. Sve biva zabilježeno na nivou podsvijesti koja diktira naše ponašanje. Koliko god nam se čini da je svijest ta koja odlučuje, to je velika zabluda jer će svijest uvijek odraditi onako kako podsvijest nalaže i u skladu s podsvjesnim programima bez obzira što mi na svjesnom nivou mislimo. Svijest će na kraju naći vrlo dobra obrazloženja da bi opravdala sebe i objasniti zašto smo postupili u skladu suprotno od odluke koju smo donijeli na svjesnom nivou. Podsvijest je ta koja caruje i vlada nama, a na nama je  da vodimo računa što ima pristup našoj podsvijesti. Treba se što manje izlagati negativnostima, po mogućnosti eliminirati negativnosti gdje god je to moguće. U skladu s tim i sve dnevne novosti preko medija su uglavnom nepoželjne jer je malo lijepih i inspirirajućih novosti. Također je dobro mijenjati programe podsvijesti  tj negativnosti uskladištene u našoj podsvijesti.

Da bi pokrenuli obrnut proces tj pretvaranje pesimiste u optimistu treba poduzeti sljedeće korake:

 1. Eliminirati što više negativnosti iz svog života, izbjegavati negativne teme koje stvaraju loše emocije u nama tj emocije koje ne želimo da se umnožavju
 2. Unostiti u svoj život teme i ljude koji su pozitivni i inspirirajući. Čitati inspirirajuće knjige i članke i gledati filmove koji izazivaju lijepe emocije. Emocije su vam barometar čega se treba držati.
 3. Koristiti tehnike kojima možete mijenjati negativne emocije i osobna uvjerenja koja su ograničavajuća i ne vode vas ka putu osobnog napretka. Sistematskim minjanjem sebe i svojih limitirajućih programa će vam pomoći da se brže mijenjate od pesimiste ka optimisti jer ćete biti zadovoljniji onim što postižete.
 4. Uvesti pitanje „Kako nešto može?“ umjesto izjave „Ne može“ za sve što vam se pojavi kao izazov u životu ili u svakodnevnici. Rješenje uvijek postoji za sve. Samo ga treba pronaći. Izjava „ne može“  kreira neprobojni zid koji je blokada ka traženju rješenja. Pitanje “kako nešto može” aktivira dio našeg mozga koji kreće u traženje rješenja i na podsvjesnom nivou. Na ovaj način ćemo više postizati i doprinositi pozitivnim iskustvima koja utječu na naš mentalni stav.
 5. Svjesna promjena fokusa na pozitivno kad god primjetimo da smo fokusirani na negativnost ili se na nešto žalimo. Jednostavno pomislite na nešto lijepo.
 6. Razumijevanje važnosti ove promjene od pesimiste ka optimisti može doprinjeti svjesnom trudu ka potrebnim aktivnostima da bi se to postiglo.

Zašto biti optimist tj ne biti pesimist:

 • Pesimisti imaju veći rizik or rane smrti
 • Pesimisti postižu slabije rezultate jer često ne vjeruju da nešto mogu postići ili da će postići dobar ishod
 • Pesimisti se često ne drže zdavih principa u ponašanju
 • Pesimisti češće osjećaju bolove i time potvrde sami sebi negativne programe
 • Pesimisti su mnogo češće na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme
 • Pesimisti imaju veći šansu da nastradaju u nesrećama
 • Pesimističke crte mogu dovesti do smanjene sposobnosti rješavanja problema
 • Pesimisti su manje poželjni kao zaposleni
 • Pesimisti su manje omiljeni u društvu

 

Jasmina Kovačev

voditelj Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća,
EFT Master trener, META-Health Master trener
Autor “Preobrazite svoje slabosti u snagu”
www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: