Hvatač snova, snovolovka, dreamcatcher…. napravite ga sami! Reviewed by admin on . Snovolovka, hvatač snova iliti dreamcatcher je dio kulture koji potječe od indijanskih plemena Ojibwe i Lakote. Ono ima duhovno značenje, te ga zato smatraju am Snovolovka, hvatač snova iliti dreamcatcher je dio kulture koji potječe od indijanskih plemena Ojibwe i Lakote. Ono ima duhovno značenje, te ga zato smatraju am Rating: 0

Hvatač snova, snovolovka, dreamcatcher…. napravite ga sami!

dream
Snovolovka, hvatač snova iliti dreamcatcher je dio kulture koji potječe od indijanskih plemena Ojibwe i Lakote. Ono ima duhovno značenje, te ga zato smatraju amajlijama.
Postoje raznorazne legende koje ističu ulogu snovolovki, te navode razloge njihovih postojanja. Jedna od legendi opisuje vrača iz plemena Lakota koji je imao viziju na visokoj planini. Ukazao mu se veliki učitelj mudrosti po imenu Iktomi, u obliku pauka. Obratio mu se na svetom jeziku, te uzeo obruč napravljen od vrbe, konjsku dlaku, perle, perje,… i počeo plesti mrežu unutar obruča. Dok je pleo govorio mu je o životnom ciklusu čovjeka,  tj. kako se rađamo kao bebe, iz beba rastemo u dijete, zatim u odraslu osobu, te na kraju u starca. Naglasio je da kroz cijeli životni ciklus, u svakom pojedinom dobu na nas djeluju dobre, odnosno loše sile, te mu na kraju dao ispleteni obruč i rekao da je to mreža sa savršenom rupom u sredini čija je uloga da ispuni njegove ciljeve, vizije, ideje i snove. Ako vjeruje mreža će uloviti sve dobre ideje, a loše će biti uhvaćene u rupi i ostati zarobljene u njoj.
Hvatač snova stavljamo iznad kreveta, a prema vjerovanju on ima upravo tu ulogu, da u mrežu uhvati dobre snove, koji prolaze centar te se putem perja spuštaju do osobe koja sanja, dok loše snove snovolovka uhvati u mrežu te ih drži u rupi do izlaska sunca kada oni budu spaljeni.
 
Za izradu Vašeg dreamcatchera bit će potrebno:
  • obruč (najčešće se koriste grane od vrbe ili vinove loze, ali poslužit će bilo kakav drveni, plastični ili metalni obruč),
  • materijal s kojim ćete omotati obruč (može biti koža, vuna, satenske ili pamučne trake,… što god vam se svidi),
  • konac ili vuna za pletenje mreže,
  • perje,
  • perlice (po želji),
  • škare, igla, ljepilo.

Sam postupak izrade dreamcatchera nije zahtjevan kako se možda čini. Prvi korak pri izradi dreamcatchera je izrada obruča za koji se vjeruje da simbolizira Mjesec i Sunce. S obzirom da ću u ovom slučaju koristiti metalni obruč, ovaj korak ću preskočiti.
Zatim ćemo omotati obruč trakom koju smo priredili.

Ja ću koristiti crnu traku, iako je svejedno što se koristi (može i vuna, guma i sl. u bilo kojim bojama koje ste zamislili, ali trake se najčešće koriste kako vam ne bi oduzelo previše vremena).

Nakon što smo završili s omatanjem obruča, počinjemo s izradom mreže. Prije samog pletenja mreže, na mjesto gdje smo započeli omatanje obruča zavežemo mali čvor te napravimo malu “kuku” koju ćemo koristiti kako bi objesili svoj dreamcatcher iznad kreveta.

Krećemo s pletenjem.

Na vunu (u ovom slučaju) možemo nanizati razne perlice kako bi ukrasili mrežu na određenim mjestima.

Zavežemo čvor na vrh obruča (tamo gdje smo napravili kukicu), te određujemo koliki će biti razmaci u prvom krugu mreže. Ukoliko želimo puniji dreamcatcher stavit ćemo manje razmake i obrnuto, ukoliko želimo dreamcatcher s par krugova stavljat ćemo veći razmak.

Zatim zategnemo vunu. Ovo je jako bitno kako se mreža ne bi raspala ili objesila.

Kada dođemo do kraja prvog kruga, završavamo na način da spojimo posljednji čvor s prvim.

Zatim prelazimo u drugi red tako da do pola prve “rupe” spojimo vunu i napravimo čvor.

Na taj način radimo drugi red. Kada želimo ubacimo koju perlicu, te ponavljamo korake dok ne dođemo kraja, odnosno do pravilnog kruga, te vunu čvrsto zavežemo.

I najteži dio dreamcatchera je gotov! 🙂

Još samo privežemo perje i naš dreamcatcher je konačno završen. Ukoliko ga želite dodatno ukrasiti, možete staviti par perja po mreži.

Postoji jako puno načina za izradu mreže, svaki je drugačiji i specifičan. Ovo je samo jedan od načina, meni osobno dosta jednostavan, ali efektan.

Budite kreativni, igrajte se s drugim načinima pletenja mreže, s bojama, perlama, dajte svoj pečat vlastitom dreamcatcheru!

Želim vam lijepe snove! Laku noć! 😉

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: