Dirljivo pismo jednog tate svojoj kćeri Reviewed by admin on . . Tata jedne djevojčice pismima je priprema za surovi i površni svijet reklama, podsjećajući je da je prelijepa i izvrćući fraze kojima se prodaje proizvod koji . Tata jedne djevojčice pismima je priprema za surovi i površni svijet reklama, podsjećajući je da je prelijepa i izvrćući fraze kojima se prodaje proizvod koji Rating: 0

Dirljivo pismo jednog tate svojoj kćeri

otac-i-kćer.

Tata jedne djevojčice pismima je priprema za surovi i površni svijet reklama, podsjećajući je da je prelijepa i izvrćući fraze kojima se prodaje proizvod koji krije istinsku žensku ljepotu – šminka.

Otac jedne četvorogodišnje djevojčice piše svojoj najdražoj djevojci na svijetu pisma koja planira da joj jednog dana, kada za to dođe vrijeme, pročita, ali on piše i svim ženama koje žele da čuju riječi jednog oca. On podsjeća da niko ne smije i ne može da definiše istinsku ljepotu žene, ali da će mnogi to pokušati da učine, prenosi Yumama.com.

Svjestan prave i prirodne ljepote svake žene, on ne želi da njegova kćerka jednog dana zamaskira svoje lice i šminkom mijenja svoj izgled jer su joj drugi rekli da joj je to neophodno. Zato vrijedno radi na tome da se ona ne pokori tipičnoj predstavi žene koju mediji nude i, iako smatra da je pred njim veliki posao, vjeruje da će uspjeti.

Evo njegovog pisma:

“Draga malena,

Dok ti ovo pišem, sjedim u odjeljku u kojem se prodaje šminka u jednoj lokalnoj prodavaonici. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mjestu i rekao mi da se osjeća kao da je na jednom od najsurovijih mjesta na svijetu. Zato sam želio pokušati razumijeti zbog čega je tako. I sada, dok sjedim ovdje, počinjem se slagati s njim. Riječi imaju moć, a riječi koje na rafovima sa šminkom vidim su veoma moćne. Riječi i fraze poput sljedećih: pristupačno prelijepo, bezgrešno, besprijekorna završnica, sjajna snaga, tečna moć, izaberite prirodno, prkosi godinama, momentalno vraća vrijeme, izaberi svoj san, gotovo gola i prirodna ljepota.

Kada postaneš roditelj djevojčice, shvatiš da je ona jaka koliko i svi oko nje – ona je sila na koju treba računati, vatrena duša s istim željama i strastima kakve ima svatko drugi. Ipak, dok sjedim u dijelu prodavaonice u kojem se nudi šminka, uviđam da je većina neće vidjeti kao takvu. Vidjet će je kao lijepo lice i tijelo za uživanje. I reći će joj da mora izgledati na određeni način da bi vrijedila i bila utjecajna.

Ali riječi imaju moć i, možda, samo možda, riječi oca mogu da se takmiče s riječima svijeta. Možda očeve riječi mogu pomoći djevojčici da pretvori pljusku institucionaliziranog srama u stabilan osjećaj vlastite vrijednosti i ljepote.

Očeve riječi nisu druge riječi, ali imaju drugačije značenje:

Sjajna snaga

Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi tko si, a potom ćeš se moći spješno probijati kroz život.

Izaberi svoj san

Ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mjesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij šta želiš u ovom svijetu, a kada izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Gola

Svijet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci što ti je na srcu. Budi ranjiva. Riskiraj. Voli sve koji i sami jedva znaju šta je to ljubav. Čini to ogoljeno. Otvoreno. Raskalašeno.

Bezgrešno

Budi uvijek svjesna jedne stvari – bezgrešnost ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresirani za tvoj novčanik. Izabereš li da tragaš za savršenstvom, budi nepogrešivo zahvalna zbog toga tko si i zbog svih koji te okružuju.

Prkosi godinama

Tvoja koža će se naborati, a mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će vječno ostati mlada. Uvijek će znati kako da se igra, kako da uživa i kako da luduje u ovom životu u kojem imamo samo jednu priliku. Prkosi starenju svog duha.

Besprijekorna završnica

Kraj nema nikakve veze s tim kako danas izgledamo, ali ima veze s time kakav je naš život. Neka, zato, godine života budu priprema za dan kada će doći kraj. Stari graciozno, rasti mudro, voli toliko da ljubavlju obuhvatiš sve ljude. Neka tvoja besprijekorna završnica bude spokojan zagrljaj kraja i put ka nepoznatom, a tvoj život dar svakome kome si u srcu.
Malena, ti voliš sve što je roza i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti je li šminka zaista važna. Ipak, molim se da ti jedna riječ postane važna – posljednja riječ koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gdje si najljepša. Riječ koja je toliko svijetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.

Gdje si najljepša? Unutra.
Od mog srca tvom,

Tata

Izvor

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: