Britanski kardiolog uzdrmao javnost: Ne debljaju nas masti, nego ovo! Reviewed by admin on . . Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost... Ali, britanski . Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost... Ali, britanski Rating: 0

Britanski kardiolog uzdrmao javnost: Ne debljaju nas masti, nego ovo!

Malhotra.

Bezbroj puta smo do sada čuli da su masti štetne za zdravlje, jer začepljuju arterije, povećavaju rizik od bolesti srca, uzrokuju gojaznost…

Ali, britanski kardiolog dr Aseem Malhotra tvrdi upravo suprotno. I daleko od toga da je jedini!

Naime, nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tijela – šećer. Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego prehrana koja uključuje punomasne mliječne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbjegavaju “lajt” proizvode.

“Savjetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava kolesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju kolesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

“Izbjegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na stomku. Tada sam počeo da istražujem utjecaj masti na zdravlje”, kaže doktor.

Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a s njime se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao utjecaj masti i šećera na gojaznost kod djece i zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali imati istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomjernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer.

“Ne gojite se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete”, ističe kardiolog, a doktor Garry Tobs upozorava da debljina nema veze s brojem kalorija, nego s onim što jedemo.

U prilog tome govori i činjenica da se oko 23 posto populacije u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumijeva punomasne proizvode i što manje ugljikohidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Eenfeldt, koji je osmislio program prehrane s manje ugljikohidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim ishrane “tempirana bomba”, ali dok je svugde u svijetu sve više gojaznih, činjenica je da se broj ljudi s prekomernom težinom u Švedskoj postupno smanjuje.

Istraživanja Švedskog zdravstvenog vijeća pokazala su da je upravo ovakav režim ishrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskilarnih bolesti kod gojaznih ljudi.

Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Univerzitetu Cambridge, pokazala su da zasićene masti iz mliječnih proizvoda, ako se konzumiraju umjereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

(Izvor: MagazinNet.hr)

Leave a Comment

%d bloggers like this: