Kad god možete, jedite prstima, bez korištenja pribora! Reviewed by admin on . . Kada jedete svojim rukama prisjećate se svoje božanske prirode. Dok se na Zapadu jedenje s rukama najčešće dočarava slikama malog djeteta premazanog od glave . Kada jedete svojim rukama prisjećate se svoje božanske prirode. Dok se na Zapadu jedenje s rukama najčešće dočarava slikama malog djeteta premazanog od glave Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Načini prehrane » Kad god možete, jedite prstima, bez korištenja pribora!

Kad god možete, jedite prstima, bez korištenja pribora!

jet.

Kada jedete svojim rukama prisjećate se svoje božanske prirode. Dok se na Zapadu jedenje s rukama najčešće dočarava slikama malog djeteta premazanog od glave do pete s hranom, na Istoku, korištenje ruku kao posuđe je vrlo rafinirana umjetnost. Kada jedemo svojim rukama ili hranimo mlade i nemoćne osobe njima, kada ih koristimo za kopanje tla i sadnju biljaka, kada zagrlimo nekoga ili mu damo dar, kada spojimo ruke u molitvi, mi pomoću svojih ruku dijelimo majčinsku ljekovitu energiju svemira.

Ruke se smatraju našim najdragocjenijim organom djelovanja. Naše ruke i noge provode pet elemenata – prostor, zrak, vatru, vodu i zemlju. Jedan od pet elemenata prolazi kroz svaki prst.

Kroz palac protječe angushtha – prostor; kroz kažiprst – tarjani – zrak; kroz srednji prst – madhyama – vatra; kroz domali prst – anamika – voda i kroz mali prst – kanishtha – zemlja. U vedskoj tradiciji jede se rukama jer pet elemenata u njima počinju transformirati hranu i čine je probavljivom i prije nego što dođe do usta. Ova transformacija također pojačava osjetila, tako da možemo namirisati, okusiti i osjetiti teksturu hrane koju jedemo. Također možemo čuti zvukove hranjenja.

Sve ove senzacije su nužan uvod u buđenje Agni – probavne vatre, da se pripremi za jelo koje dolazi. Na višoj dimenziji, čin jedenja je duhovna proslava. Mi aktiviramo energije Božanstava usklađene s elementima, potičući iznutra val povećane svijesti. To se događa kroz moćnu igru mudri. Elementi prirode kroz naše ruke i prste ulaze u hranu koji se zatim pridružuju agni.

Ako smo svjesni buđenja vatre u sebi, lakše možemo probaviti, ne samo hranu nego i naše misli. Probavna vatra i vatra uma – tejas, povezano djeluju.

Ayurveda kaže da bolest nastaje u tijelu zbog loše probavne vatre i uzrujanog uma. Većina ljudi danas jede u žurbi, žonglirajući s prepunjenim kalendarom.

Često preskačemo doručak, konzumiramo ručak s nedovoljno hranjivih tvari, u žurbi, jedemo kasno uvečer, nakon čega odmah legnemo u krevet. Kako probava uopće može normalno funkcionirati kada je na taj način zlostavljamo iz godine u godinu?

U ovom ludom životnom tempu, kako možemo zadržati pribranost uma i prisjećati se svete svrhe ovih udova?

Nije ni čudo onda da imamo tako visok rizik od raka i srčanih bolesti. Te bolesti proizlaze iz nepravilne prehrane. Odbijamo promatrati integritet naše fiziologije i njegovati svoje tijelo i dušu s dostojanstvom i poštovanjem.

Hrana nije ograničena na ono što jedemo, već izražava cijelo tijelo svemira i sve što se manifestira u njoj. Isto tako, jedemo hranu, ne samo da održimo tijelo, nego da i asimiliramo elemente svemira i energije unutar našeg fizičkog i emocionalnog tijela i njegujemo veće, duhovno Sebstvo.

Taittiriya Upanišada kaže: “Suština svih stvari je Zemlja. Suština Zemlje je voda. Suština vode je biljka. Suština biljke je osoba “.

Otiđimo korak dalje i zapitajmo se: što je suština neke osobe?

Vjerujem da je to naša jedinstvena temeljna priroda koja nas povezuje sa svemirom. Mi smo povezani s ogromnom energijom beskonačnog, nedimenzionalnog svemira putem naših udova. Puruša Suktam, pjesma koja se sastoji od šesnaest mantri slovi kao najstariji rad kozmičke anatomije i ekologije. To pokazuje da je svemir beskonačan kontinuum energije.

Također, opisuje tu energiju kao vitalnu snagu, s očima, ušima, ramenima, nogama, rukama, stopalima i glavama, koja bdije nad svime što postoji. Baš kao što svemir čuva mnoge udove i energije u svojoj beskrajnoj strukturi, tako bi i svatko od nas trebao postati svjestan veće životne sile i njenih mnogih aspekata.

Mudraci objašnjavaju da pojedinac koji nastoji živjeti duhovni život prvo mora biti svjestan životne sile i njenih brojnih manifestacija, udova i lica, prije nego što on sam može služiti. Kada koristimo naše udove u skladu sa svetim zakonima prirode, svaka akcija obožava i slavi sveznajuće božanstvo u svim stvarima.

Kada jedemo svojim rukama ili hranimo mlade i nemoćne osobe njima, kada ih koristimo za kopanje tla i sadnju biljaka, kada zagrlimo nekoga ili mu damo dar, kada spojimo ruke u molitvi, mi pomoću svojih ruku dijelimo majčinsku ljekovitu energiju svemira. Svjesno korištenje naših ruku je prekrasan čin.

Kako bi se svaki dan podsjetili na svetost svojih udova, recitirajte vedsku molitvu:

“Karagre vasate Laksmih karamule Sarasvati Karamadhye tu Govindah prabhate karadarsanam” – što znači:

“Na vrhovima prstiju je božica Lakšmi, na bazi mojih prstiju je božica Sarasvati, u sredini mojih prstiju je Gospodin Govinda. Na taj način promatram svoje ruke. “

Za početak vašeg prakticiranja mudri, uključite Anjali Mudru. Ako je budete svako jutro prakticirali pomoći će vam da se prisjećate svetosti vaših ruku i vaše veze s kreativnim energijama našeg svemira.

U Anjali mudri, skupite dlanove svojih ruku ispred srca, s vrhovima prstiju usmjerenih prema gore. Kada sklopimo ruke na taj način, stimuliramo pranu ili energiju, koja cirkulira kroz srce, što povećava vitalnost i donosi nam osjećaj lakoće i odlučnosti.

Kako bi prizvali Božanstva, podignite sklopljene ruke na sredinu čela. Ova mudra je sama po sebi čin molitve i pomaže u iscjeljivanju srca, iscjeljuje rane ne samo iz ovog života, već i rane nastale kroz bezvremenska neprestana rađanja.

Kada spojimo ruke, transformiramo svih pet elemenata natrag u njihov izvor tejas, energiju suptilne vatre stvaranja koja je odgovorna za stanični i nuklearni metabolizam iznutra i izvana. Odmah ćete osjećati jedinstvo s Božanskim. Svi smo krenuli na cjeloživotnu potragu za svjesnošću, koja proizlazi iz kultiviranja svijesti, unutarnjeg znanja koje u potpunosti ovisi o skladnim odnosima koje razvijamo s prirodom.

Cilj prakticiranja sadhane za koju se zalažem kod uzimanja hrane je da nam pomogne da se ponovno povežemo s većom energijom svemira, tako da možemo ponovno steći našu kognitivnu memoriju koja se proteže daleko unatrag na podrijetlo svemira.

Korištenje mudri za jelo i komunikacija s hranom koju jedemo je najvažniji korak u povezivanju s kozmičkim energijama i bitan način primanja hrane. Prakticiranjem tih specifičnih mudri otvoriti ćemo svoje srce Majčinoj mudrosti. Blagujte s rukama na Njenom stolu i nikada nećete ostati gladni ili ljuti. Hrana je sjećanje.

Kada jedete sa svojim rukama prisjećate se svoje božanske prirode. Dok se na Zapadu jedenje s rukama najčešće dočarava slikama malog djeteta premazanog od glave do pete s hranom, na Istoku, korištenje ruku kao posuđe je vrlo rafinirana umjetnost.

 Šest glavnih načina na koji se koriste ruke:

 1. Ghronikah mudra

U ghronikah mudri pet prstiju formiraju latice oko grude hrane veličine šljive.

Ovo je jedna od dvije glavne mudre koje se koriste za jedenje krute hrane poput žitarica i povrća, odnosno dhala s chapatijem ili kruhom.

2. Annabhakshana mudra

U annabhakshana mudri, prstima uzimate malu količinu hrane, dovoljno da stane na bazu četiri prsta.

Palcem gurate hranu prema ustima. Ovo je druga od dvije glavne mudre za jedenje čvrste hrane. Samo se desna ruka se koristi za jelo.

3. Kangulah mudra

U kangulah mudri, hranu uzimamo s palcem, kažiprstom i srednjim prstom. Ovu mudru koristite kada jedete duge, tanke komade hrane, kao što su šparoge, mrkva, celer, šećerna trske i slično. Kada hranu prinosimo ustima u kangulah mudri, dlan ruke je okrenu prema nebu.

Ova mudra kultivira nježno poštovanje prema prirodi. Prva mudra, Ghronikah, aktivira i uravnotežuje element zemlje u tijelu. Element Zemlje kontrolira naš osjećaj za miris.

4. Kadambah mudra

U kadambah mudri svih pet prstiju obavijaju krutu hranu. Ova mudra je rezervirana za jedenje svježeg voća okruglog oblika kao što su jabuke, kruške, mango ili breskve.

Možete je također koristiti i za jedenje slatkiša poput ladhua. Mudra je dobila ime po glasovitom kadamba stablu. Prakticiranje ove mudre pomaže nam da se prisjetimo biti zahvalni za svaki trun prirodne hrane.

5. Mukulah mudra

U mukulah mudri svih pet prstiju su čvrsto prepleteni zajedno. Pomoću ove mudre uzima se minimalna količina hrane, na primjer, deset zrna kuhane riže.

Mudra se koristi u annaprashanam ili ceremoniji prvog hranjenja, jedna od 16 samskara, koja se obično izvodi u petom ili šestom mjesecu života djeteta.

Mukulah mudra je podsjetnik da smo zauvijek u korijenu života, stalno obnavljajući tok svijesti. Svaki zalogaj hrane mora služiti da se probudi kozmičko sjećanje na prvu hranu koju mi, kao svjesna ljudska bića, upijamo iz Majčinog nektara.

6. Khatakamukhah mudra

U khatakamukhah mudri, hrana se kuša s čvrsto stisnutim kažiprstom, srednjim prstom i palcem. Ova mudra mjeri ekvivalent pola žličice. Koristi se za odmjeravanje začina pri kuhanju.

Također je možemo koristiti za mjerenje količine lijekova. Hrana je najpotentniji oblik medicine. Moramo vježbati opreznost. Khatakamukhah mudra pomaže nam u izgradnji našeg odnosa prema hrani.

Najbolja politika prilikom uzimanja hrane je – imati otvorena srca, a napola zatvorene ruke .

Izvor: remedyspot / atma.hr

Leave a Comment