Ovako se hrani Maja Volk: Pomladite tijelo, pobijedite bolest! Reviewed by admin on . "Zar nije čudno da brinete o gorivu koje ulijevate u svoj automobil, pa čak i o hrani za svog ljubimca, često mnogo više nego što to činite za sebe?", pita se M "Zar nije čudno da brinete o gorivu koje ulijevate u svoj automobil, pa čak i o hrani za svog ljubimca, često mnogo više nego što to činite za sebe?", pita se M Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Načini prehrane » Ovako se hrani Maja Volk: Pomladite tijelo, pobijedite bolest!

Ovako se hrani Maja Volk: Pomladite tijelo, pobijedite bolest!

maja-volk

“Zar nije čudno da brinete o gorivu koje ulijevate u svoj automobil, pa čak i o hrani za svog ljubimca, često mnogo više nego što to činite za sebe?”, pita se Maja Volk u svojoj knjizi “Kotlići su u paklu, u raju nema kuhanja” i podsjeća da gorivo čovjeka čine kisik, voda i sunce, a da su biljke jedine koje mogu direktno pretvarati sunčevu energiju u materiju i samim tim kada jedemo žive biljke dobivamo i sunčevu energiju.

“Efekti takve prehrane se odmah osjete jer onda nema podočnjaka, umora, koža vam blista, sjaji se, nema bubuljica, tvrdih peta, grubih laktova, celulita, venica, ožiljci nestaju, a krv i metabolizam se tako srede posle tri tjedna da ni prehladu ne možete imati”, kaže Maja koja se već sedam godina isključivo hrani sirovim namirnicama i u svojoj knjizi nudi brojne recepte pripremljene isključivo od sirovih namirnica.

U živu hranu spadaju voće, povrće, sjemenke, klice, hladno cijeđena ulja, hrana bez soli jer sirova hrana ima svoju sol koju gubi kuhanjem i zato je kuhana hrana bljutava dok joj se ne dodaju začini. Hladno cijeđena ulja od masline, sezama, kikirikija, bundeve, kukuruznih klica, maka, lana, rastvaraju se u vodi i limunu, ne lijepe se za crijeva, a podmazuju organe tako da sve u organizmu radi “kao podmazano”.

“Ja imam vrlo jasan i živ osjećaj da su mi organi iznutra “čisti”. Nema znoja, nema mirisa, nema kiseline, a onda vam se promijene i misli, pa nema kiselih i ljutih misli. Kad u vašem organizmu ništa ne truli, onda se i ne osjećate trulo. Osim svježeg, zamrznuto voće i povrće ima istu vrijednost i enzimi ništa ne gube zamrzavanjem, već se oni uništavaju zagrijavanjem. Da je drugačije, organe za transplataciju bi blanširali, ali oni bi onda bili “mrtvi”, zar ne?” napominje Maja koja se izliječila od karcinoma i nakon operacija, agresivnih terapija i lijekova, s radošću kaže da su njeni organi zahvaljujući sirovoj ishrani danas “mladi”, a ona puna života i radosti.

Maja preporučuje da se voće jede ujutro do podne, jer se u tom periodu vrši detoksikacija u organizmu.

“Ako započnete dan voćem imat ćete energije na pretek, a ukoliko tad unesete obilan prženi doručak tijelo će morati odvojiti novu energiju za probavu i zato vam se tad najčešće spava. Za vegansku kuhinju je porebno imati sokovnik, sjecka i blender. Ovakav vid prehrane donosi kuhinju bez mirisa, prženja, tiganja, tava, lonaca, s drastično smanjenom potrošnjom struje i deterdženata jer toplom vodom možete isprati sve.

Princip ove prehrane je jednostavan – jedite svakog dana u svim bojama! Ujutro i navečer Maja ima voćne obroke:

“Ujutro u blender stavim bananu, kivi, zamrznuto bobičasto voće, klice, med, polen, sok iz sokovnika od cikle, mrkve, jabuke, naranče,… celer, peršin… kombinacije su beskrajne. Od kilogram i po dobije se 1 litra “gustiša” koji podijelim na dva dijela. Jednu polovicu popijem ujutro, jednu navečer. Između toga pojedem jedan ili dva salatna obroka kojima je uvijek osnova zamrznuti grašak ili kukuruz šećerac (samo otopljen, ili preliven mlakom vodom). To su proteini i ugljikohidrati, a uz to sve kombinacije dolaze u obzir – paprika, rajčica, luk, ribana cikla, ribana mrkva, ribanatikvica, rukola, salata, začinsko bilje, celer… i sve to je začinjeno divnim uljima, a umjesto octa sokom od limuna. Takav obrok obavezno pospem mljevenim sjemenkama lana, golice, s 2-3 badema, 2-3 oraha, 2-3 sirova kikirikija (najviše 50g sjemenki dnevno). Između obroka ponekad grickam suho voće, šljive, marelice, grožđe i sve mi to ne može dosaditi jer svaki put osjetim radost svake moje stanice koja se raduje ovoj hrani.”

Za ovakvu prehranu po riječima Maje Volk nagrada je trajno zdravlje, pomlađen izgled, zategnuta koža, bujna živa kosa, radosne misli, ali i promjena iznutra. Tad počinjete pogledom tražiti sunce, udišete punim plućima život, povećava vam se sposobnost mozga da rješava probleme, kreativniji se, nestaju depresija, nervoza, glad.

Izvor

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: