02.09. – Gdje je ljubav duboka

mark nepoGdje je ljubav duboka,
mnogo može biti postignuto.

– Shinichi Suzuki

Unatoč tome što naša kultura pretjerano ističe djelovanje, uvijek postoji pravo vrijeme i mjesto da se stvari obave. Zapravo, vrlo je malo toga što ne možemo učiniti. Najveći dio vremena mi trošimo na to što ne znamo koji san želimo ostvariti ili nemamo samopouzdanja da ga ostvarimo.

Sjećam se kako me je baka zarana poticala da zamislim i najmanje snove i gledam ih kako iz mojih ruku prelaze u svijet. Rekla bi: “Vidi ga ovdje”, pokazujući moje čelo, a tada bi me uzela za ručice te rekla: “I potom ga vidi ovdje.” Tada bi se nasmijala i rekla, osvrćući se okolo: I uskoro će biti ovdje.”

U ljudskom životu čudesno je to da nešto možemo osjetiti u sebi, a potom to izgraditi u svijetu. Mi zapravo imamo prirođenu potrebu da volimo i stvaramo. Na najdubljoj razini ti porivi našega duha čine se nerazdvojnima. Jer, nije li moja baka svojom ljubavlju stvarala mene? Ne pomažemo li rađanju drugoga u trenutku kad ga potaknemo gledati srcem? Ne pomažemo li rađanju svijeta kad god nekome damo samopouzdanje da izgradi ono što vidi srcem?

Na određeni način mi smo stvoreni da bismo oblikovali zemlju – drvo. glinu, mramor – u oblike; da bismo pretvorili zrak – zvukove, riječi, boje – u znakove; da bismo sve oko sebe doživljavali kao sebe same i zadrhtali na rastanku. Jer život je vrijedan življenja. Zbog toga se s radošću pitam: ” U što ćemo se večeras zaljubiti? Kojoj ćemo boji posvetiti svoje bivanje? Koje ćemo glazbalo biti?”

Meditacija za današnji dan:

  • Zatvorite oči i zamislite ono o čemu sanjate. To može biti san o čvrstoj vezi, san o domu…
  • Dišite duboko i zamislite svoj san potpuno ostvaren, kako postoji u svijetu.
  • Dišite polako i budite s tom vizijom. Uđite u nju i okružite je.
  • Potom otvorite oči i pogledajte svoje ruke.
  • Osjetite kako ostvareni san prelazi u vaše otvorene ruke.
  • Osjećajte kako vaše ruke pulsiraju energijom sna koji čeka da bude ostvaren.

– Mark Nepo