Vodič kroz detoks fizičkog i mentalnog tijela Reviewed by admin on . . Pročitali smo mnoštvo tekstova na temu detoksikacije. „Očistite svoje tijelo za samo tri dana”, „Izbacite sve otrove uz pomoć sokova”, „Obnovite svoj organitz . Pročitali smo mnoštvo tekstova na temu detoksikacije. „Očistite svoje tijelo za samo tri dana”, „Izbacite sve otrove uz pomoć sokova”, „Obnovite svoj organitz Rating: 0

Vodič kroz detoks fizičkog i mentalnog tijela

detoks.

Pročitali smo mnoštvo tekstova na temu detoksikacije. „Očistite svoje tijelo za samo tri dana”, „Izbacite sve otrove uz pomoć sokova”, „Obnovite svoj organitzam za 72 sata”… Ali, je li to zaista moguće? Često poistovjećujemo pojam detoksikacije i čišćenja organizma nakon blagdana, zime… Riječ detoksikacija nema kliničkog značenja, osim u smislu terapije za bolesti ovisnosti i trovanje. Zato bih radije koristila riječ čišćenje organizma.

Naše je tijelo genijalno zamišljeni stroj .Čišćenje je prirodni tjelesni proces koji naše tijelo automatski stalno radi-neutralizira, preoblikuje i oslobađa od neželjenih tvari i toksina. To je drenaža organizma, a vrši se putem 5 organa koji imaju sposobnost eliminacije otpadnih tvari i toksina – jetra i žuč, bubrezi, debelo crijevo, pluća.

Savršeno smo svjesni naše vanjske čistoće. Svakodnevno peremo zube, lice, tijelo, volimo izgledati čisto i mirisno, jer se tako i osjećamo bolje. Ali problem je što često nismo svijesni trenutka kada naši unutarnji mehanizmi čišćenja počinju slabije funkcionirati.

Simptomi poput neobjašnjivog umora, iritirane kože, otečenost kapaka, alergije, napuhnutost crijeva, loša probava, poremećaj menstrualnog ciklusa, česte glavobolje, nesanica, bolovi u zglobovima, signali su koje nam tijelo šalje da treba pomoć u čišćenju. Naravno,nije samo hrana uzrok. Često nemamo vremena posvetiti se sami sebi, živimo stresno ,izloženi smo zagađenju iz okoliša, stresovima, okruženi smo ljudima kojima dozvoljavamo da nas energetski iscrpe.

Što se događa s hranom koju unesemo u organizam? Igra li vrijeme uzimanja ulogu u njenoj probavi? Istraživanja pokazuju  da je sposobnost probave povezana s uspješnim funkcioniranjem tri pravilna dnevna ciklusa. Pojednostavljeno, radi se o uzimanju hrane (aproprijacija), njezinom iskorištavanju i apsorpciji (asimilaciji) i uklanjanju neiskorištenih ostataka (eliminacija). Ovi procesi neprestano teku, ali je svaki od njih najintenzivniji u određeno doba dana:

Od 12 – 20 sati-aproprijacija (uzimanje i probava)

Od 20 – 04 sata – asimilacija (apsorpcija hrane)

Od 04 – 12 sati – eliminacija (otklanjanje štetnih tvari)

Da bi tijelo dobro funkcioniralo, trebalo bi slijediti prirodni osmosatni ciklus. Jedemo li kasno na večer (u vrijeme asimilacije) mi zapravo produžujemo vrijeme aproprijacije, a ciklus apsorpcije hrane odgađamo za vrijeme kad bi tijelo trebalo iz sebe uklanjati sav otpad. Time su prirodni ciklusi poremećeni, a posljedica je otežano, mamurno buđenje. Remetimo li prirodne cikluse kroz duže vrijeme, neminovno će se u organizmu otpadne tvari brže stvarati nego eliminirati, a posljedica je i dobivanje na tjelesnoj težini. Nagomilani toksini su kisele prirode  kad se nagomilaju u tijelu, ono pokreće svoj mehanizam zaštite – zadržava vodu da bi neutraliziralo kiseline.

Važno je da shvatimo – želimo li zaista pročistiti naše tijelo ili samo skinuti „zimske“ nagomilane kilograme? Dijeta za čišćenje znači promjena načina prehrane, stila života (lagana tjelesna aktivnost, odmor, opuštanje), a ne izgladnjivanje brzopoteznim „dijetama“, kojima ćemo samo izgladnjeti tijelo.

Da bismo očistili svoje tijelo od nakupljenih “otrova” možemo postiti ili primjeniti “detoksikacijsku” dijetu voćem i povrćem. Post služi oslobađanju organizma od otrovnih tvari i u mnogim je kulturama prisutan od davnina. Često je bio povezan s religijskim ritualima jer vjera pruža podršku naporu volje, a čišćenje tijela se povezuje s čišćenjem duše. Hipokrat, otac moderne medicine, zagovarao je post kao jedan od najstarijih terapijskih postupaka za unapređenje zdravlja. Najčešće se provodi jednom mjesečno, od 36 sati do maksimalno 3 dana (ako je bez nadzora liječnika). Najbolje je uzimati vodu i biljne čajeve, eventualno sokove od voća i povrća, ali nikako kavu, čaj ili alkohol. Prvi dan obično prolazi bez osjetnih učinaka na organizam (izuzev gladi). Drugi dan glad nestaje i počinje izlučivanje otrovnih tvari koje je praćeno bijelim naslagama na jeziku i neugodnim zadahom. Isti simptomi javljaju se i treći dan, a ponekad su i praćeni glavoboljom. Ponovni početak uzimanja hrane mora biti postupan – uzimaju se voćne kašice, sokovi, ali nikako već prvi dan bjelančevine.

Daleko prihvatljivija je modificirana “detoksikacijska” dijeta u kojoj se svakodnevno do podne jede isključivo voće. To je dijeta s malo masnoća i ograničenom količinom bjelančevina. Zabranjemo je piti napitke koji sadrže kofein (kava, čaj i cola-pića) i alkohol. Dijeta je bogata vlaknima i hranjivim tvarima  – vitaminom A, beta karotenom i C vitaminom, te bogata antioksidansima poput cinka i selena.

HRANA KAO POMOĆ U ČIŠĆENJU ORGANIZMA

JABUKE pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjuju krvni tlak, a pektini iz jabuke utiču na sniženje koncentracije kolesterola,

AVOKADO treba uzeti tek povremeno,a sadrži obilje esencijalnih masnih kiselina,

GREJP je bogat kalijem,što je naročito važno kod srčanih bolesnika, dobar je “pročiščavač” kože, jetre, crijeva i bubrega,

KIVI je izvanredno bogat vitaminom C i mobilizira toksične slobodne radikale,

BANANU treba uzimati tek povremeno, a bogata je kalijem i triptofanom koji potpomaže spavanju, te sadrži prirodan šećer,

MANGO sadrži enzim papain koji sprečava porast proteina, dobar je pročiščavač organizma, a pretpostavlja se da povoljno djeluje na depresiju,

BRESKVA je bogata antioksidansima-beta karotenom, selenom i C vitaminom,

KRUŠKA  sadrži puno ugljikohidrata, pa je dobar izvor energije; također je bogata C vitaminom i folnom kiselinom,

JAGODE su izvanredan izvor C vitamina,

REPA ima ulogu izuzetno jakog pročiščavača, naročito djeluje na bubrege i jetru; s obzirom da sok repe ima intenzivan miris i okus, preporuča se pomiješati ga sa sokom od mrkve,

BROKULA je bogata klorofilom-prirodnom zelenom bojom  i ima zaštitnu ulogu pri nastajanju nekih malignih bolesti (jednjak, želudac, crijeva, pluća, prostata),

MRKVA čisti kožu i oči, bogata je beta karotenom, potpomaže snižavanju kolesterola i prevenira zatvor,

ZELJE i crveno i bijelo smanjuje rizik nastajanja karcinoma crijeva, potpomaže stimulaciju obrambenog sustava,

CVJETAČA ima protektivnu ulogu pri karcinomu želuca i crijeva,

CELER je bogat kalijem, potpomaže regulaciju tjelesnih tekućina,

ZELENA SALATA sadrži vitamin A, C, folnu kiselinu, kalcij i željezo i potpomaže funkciju jetre i probavu,

LUK,PORILUK podiže nivo tzv. dobrog kolesterola,pomaže u regulaciji šećera u krvi,

KRUMPIR je dobar izvor C vitamina, ali ga treba uzimati povremeno zbog visokog glikemičnog indeksa,

Od cerealija preporuča se uzimanje SMEĐE RIŽE, koja snažno izbacuje toksine iz tijela, a bogata je B complex vitaminom.

MESO po mogućnosti ono iz prirodnog uzgoja.

TJEDNI JELOVNIK KAO POMOĆ U ČIŠĆENJU ORGANIZMA

Do podne se svaki dan jede različito voće: jabuke, banana, grejp, naranča, ananas, kivi

1.DAN

R: kuhana brokula i cvjetača (neograničena količina)

V: svježi kravlji sir, 2 rajčice

2.DAN

R: 2 veća krumpira kuhana ili pečena bez masnoće, posuti peršinom, krastavci

V: kuhana riba, blitva-neograničeno

3.DAN

R: piletina pečena bez masnoće ili kuhana (200gr), zelena salata

V: voćna salata bez dodatnog šećera

4.DAN

R: 100 g smeđe riže, kuhana cikla

V: neograničeno-salata od mješanog povrća

5.DAN

R: kuhana repa, 1 kuhani krumpir

V: riblji filet pečen bez masnoće ili kuhan, povrće po želji

6: DAN

kroz cijeli dan samo voće-jabuke, kivi, naranče, mandarine, grejp

7.DAN

R: 200 g mesa pečenog bez masnoće, salata od zelja

V: salata od svježeg povrća-neograničeno

akupunktura

STRUČNA POMOĆ PRI ČIŠĆENJU ORGANIZMA

AKUPUNKTURA

Uloga akupunkture u procesu čišćenja je da pomogne tijelu da se pripremi na proces čišćenja, da se brže eliminiraju toksini, da osigura dublji i mirniji san. Naravno, čišćenje se može provoditi i bez tretmana akupunkturom, ali ona pomaže da se kroz cijeli process lakše prođe, a ukupno i djeluje pozitivno na poboljšanje zdravlja.

MIGUN-TERMOMASAŽNI KREVET

Tretmani MIGUNOM  su  namijenjeni ne samo osobama sa zdravstvenim problemima, već i zdravim osobama za unapređenje zdravlja. Trideset minuta terapije na krevetu odgovara jednom satu laganog trčanja (jogging) i pokreće mišićne skupine koje obično nisu aktivne u svakodnevnoj tjelovježbi. Riječ MIGUN je složenica dvije korejske riječi- MI= ljepota i GUN= zdravlje.

Migun je uspješna kombinacija orijentalne i zapadne medicine, čije djelovanje objedinjuje elemente akupunkture, kiropraktike, moksibustije (putem infracrvrnog zračenja), akupresure i masaže, te pozitivno djelovane kristala žada.

Prije tretmana svakako je potreban razgovor s liječnikom, koji će odrediti jedan od sedam programa koji nam nudi termomasažni krevet. Ovisno o tegobama pacijenta, tretman traje od 20-35 minuta. Važno je upozoriti pacijenta da nakon nekoliko prvih tretmana  kod nekih pacijenata može doći do laganog pogoršanja,pojave laganog bola u području trtice, glavobolje. To su sve prolazna stanja  koja se javljaju i kao posljedica detoksikacije organizma. Za tretman pacijentu nije potrebna posebna priprema-važno je da bude u udobnoj odjeći i jedino što treba učiniti je –  opustiti se.

Uz olakšanje tegoba i antistresni učinak, terapija Migunom oslobađa nas nakupljenih toksina. te da bi ih isprali iz tijela, preporuča se dnevno popiti oko 2 litre vode.

SCENAR – Self Controlled Energo-Neuro-Adaptive Regulator (Samokontrolirajući–energetski neuro adaptivni regulator)

SCENAR je frekvencijski uređaj koji uz pomoć biofeedback-a, kada se prisloni na kožu, sam računa i određuje frekvenciju koja je potrebna da bi u tijelu došlo do promjene i do izliječenja. Svaki signal koji ide iz uređaja različit je od prethodnog kojeg je izbacio. To omogućuje kontinuiranu stimulaciju tijela na promjenu, jer jednostavno se tijelo ne navikava na jedan te isti signal. Baziran je na principima tradicionalne kineske medicine -na akupunkuturi i akupunturnim merdijanima. Kako je signal koji izlazi iz SCENAR uređaja vrlo sličan našem prirodnom živčanom signalu,terapija je potpuno neškodljiva ljudskom organizmu i stanicama. Tretirati se mogu osobe svih dobi, pa tako i djeca već od dva tjedna života pa nadalje. Jedina kontraindikacija je tretiranje pacijenata s pacemaker-om.
Radi se o jednostavnom aparatu, veličine daljinskog upravljača, a koristimo ga za brže izlučivanje štetnih tvari iz tijela, te uklanjanja nus pojava nakon uzimanja nekih lijekova(npr.kortikosteroida). Dokazano je da je oporavak pacijenta čak tri puta brži.

 

 

Uz promjenu prehrane, čišćenje tijela potiče i opuštanje-na taj način umanjujemo utjecaj svakodnevnog stresa. Neki to uspjevaju vježbanjem, meditacijom, opuštajućim kupkama, wellness programima, jogom …..

Ja osobno, svoje opuštanje i čišćenje našla sam u tehnici HOOPONOPONO.

 Ova neobična riječ u stvari je naziv za drevnu  duhovnu tehniku s Havaja. Riječ Ho’oponopono znači, ”činiti ispravno” ili “ispraviti grešku”.

Tehnika se proširila svijetom kad je objavljena knjiga ,,Nulte granice, dr Joa Vitalea i dr Ihaleakala Hew Lena, koji je dio radnog vijeka proveo u havajskoj zatvorskoj ustanovi kao klinički psiholog. Radio je s najtežim kriminalcima te se svakodnevno susretao sa stresnim situacijama i negativnim ljudskim emocijama. Preuzimajući odgovornost za manifestaciju tih ljudi u svojem životu te im govoreći „hvala, volim te“, a da pri tome nikoga od zatvorenika nikada nije primio ni na jednu psihijatrijsku seansu, uspio je radom na sebi iscijeliti sve te ljude pa je tri godine nakon njegova dolaska taj odjel zatvora  – i zatvoren.

Ovakav uspjeh do sada nije postignut niti jednom drugom metodom konvencionalne ili alternativne medicine, pa ne čudi veliki interes koji uslijedio nakon toga. Nakon planetarnog uspjeha knjige Nulte granice, dogodio se veliki interes za Ho’oponopono, kako “običnih” ljudi tako i liječnika. Danas možemo reći da se Ho’oponopono prakticira u svim dijelovima svijeta.

Ništa se ne događa slučajno i ništa u našem životu nije slučajno – s tim će se danas složiti gotovo svatko. Sve što je u našem životu – bilo da su to ljudi, stvari, odnosi, informacije – tu su da bi nam dali još jednu priliku da čistimo. Sve je u nama, i zato jedino na čemu možemo raditi da bismo riješili bilo što, jesmo mi sami. Čišćenje (prakticiranje Ho’oponopona) je unutarnji posao. Sve su sjećanja (programi) koja se ponovo i ponovo odvijaju i dok god netko ne preuzme odgovornost, događat će se i dalje. Vrlo često se miješaju pojmovi odgovornosti i krivice. Mi jesmo odgovorni apsolutno za sve što je u našoj realnosti – ticalo se direktno nas ili ne – ali za to nismo krivi. Odgovornost nam ne stavlja okove, naprotiv, ona ih skida s nas. Jer, ako za nešto nismo odgovorni, tada to ne možemo niti mijenjati,  ali, ako za nešto jesmo odgovorni, tada i imamo moć i mogućnost da na to utječemo i mijenjamo.

U Ho’oponoponu je kao prvo i najvažnije preuzeti 100% odgovornost za sve što nam se događa, sve što doživljavamo. Druga važna stvar je stalno čistiti. Čistiti, znači stalno, iz trenutka u trenutak ponavljati neki od HO alata – najčešće se koriste Hvala i/ili Volim te. Znači, stalno, stalno mentalno ponavljanje npr. hvala hvala hvala hvala…. I treće što je važno – nemati očekivanja. Mi ne znamo što je najbolje za nas, i ne tretiramo Boga kao slugu koji bi trebao ispunjavati naše želje. Naprotiv – u ovoj prelijepoj suradnji mi samo činimo naš dio – čistimo – a Bogu, koji najbolje zna što je za nas najbolje i kad – prepuštamo sve ostalo.   Riječ Bog ne koristimo u vjerskom kontekstu. To je onaj dio nas koji najbolje zna, to je Bezuvjetna Ljubav koja jedina može iscijeliti sve. Netko možda koristi riječ Univerzum, viša svijest… Više od 90% problema dolazi nam od predaka i iz prošlih života, jer su svi programi u nama, od početka kreacije do danas. Zato je čišćenje neophodno. Mi ne čistimo da bismo se obogatili, kupili vilu, jahtu ili našli savršenog partnera. Čistimo da bismo bili u miru bez obzira što se događa. Mabel Katz kaže da je bol neizbježna, ali patnja nije potrebna.

Ho’oponopno je tehnika, nije religija, tako da se ne kosi s ničijim vjerskim uvjerenjima jer na najljepši mogući način širi poruku opraštanja, ljubavi i zahvalnosti.

Ljudi se često pitaju kome mi u stvari upućujemo sve ove riječi i je li potrebno da mislimo na neki problem dok ih ponavljamo ili da zamišljamo željeni ishod nekog događaja.  Tehnika se zasniva na prihvaćanju stopostotne odgovornosti za sve što nam se dešava i korišćenju pomenutih fraza odnosno alata. Dok ih izgovarate uopće nije važno kome mislite da se obraćate.   Učiteljica Ho’oponopono tehnike Mabel Katz i dugogodišnja saradnica dr Lena to uspoređuje s tipkom ,,delete,, na tastaturi kompjutera.

 

Dakle, kad želimo nešto izbrisati, mi jednostavno pritisnemo tipku, ne razmišljajući o tome, a nije potrebno niti  da se smješkamo.Jednostavno   pritsnemo. Tako je i s  alatima.

Svatko od nas ima ugrađen brisač, tipku “delete” poput one na tipkovnici, ali zaboravljamo kako je koristiti. Ho’oponopono nam pomaže sjetiti se moći kojom raspolažemo da možemo izabrati između brisanja (otpuštanja) ili reagiranja, značilo to sreću ili patnju. Pitanje je samo izbora koji činimo u svakom trenutku našeg života.

Alati su riječi koje ponavljamo u svrhu čišćenja. Najpoznatije su Hvala i Volim te, ali ima ih jako puno. Postoje i neki drugi alati, poput Plave Solarne Vode, ili čaše s vodom. Ti alati također čiste, čak i kad mi možda zaboravimo. Alata ima puno kako bi svatko mogao naći onaj koji njemu najviše odgovara.

Ho’oponopono može prakticirati svatko – i malo dijete i netko star… i netko tko ide na seminar i netko tko ne ide.

________________________________________________________________________________

Napomena: dojilje, djeca, pacijenti s kroničnim degenerativnim bolestima, tumorima ili tuberkulozom, svakako se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije čišćenja organizma!!!

 

-Dr Vesna Gorički

zg-akupunktura.com

 

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: