Uloge moga Ja Reviewed by admin on . . Kada glumac igra neku ulogu, on mora ostaviti po strani svoje misli, osjećaje i razmišljanja i da razmišlja kao lik kojega glumi. Dok je na pozornici, on ne p . Kada glumac igra neku ulogu, on mora ostaviti po strani svoje misli, osjećaje i razmišljanja i da razmišlja kao lik kojega glumi. Dok je na pozornici, on ne p Rating: 0

Uloge moga Ja

uloga.

Kada glumac igra neku ulogu, on mora ostaviti po strani svoje misli, osjećaje i razmišljanja i da razmišlja kao lik kojega glumi. Dok je na pozornici, on ne postoji, a njegovo tijelo i čula služe ulozi, odnosno liku kojeg glumi. Lik zapravo oživljava tek kroz glumca, drugačije ne bi mogao postojati. Izvan pozornice, glumac ponovo može postati ono što jest, ali na pozornici, postoji samo uloga koju igra. Događa se da glumci ostaju u ulozi i izvan pozornice, postaju opsjednuti likom, a to je problem.


Mogli bismo kazati da mnogi od nas žive upravo na taj način, živeći životom neke uloge, iako toga nismo svjesni. Svaka osoba igra mnogo različitih uloga. Uloga koju igramo utječe na naše misli, stavove i razmišljanja, sve dok je igramo. Što se više uživimo u neku ulogu, manje smo svjesni činjenice da samo igramo ulogu, da to nismo mi. Uloge, naravno određuju naše ponašanje, utječu na naše životne izbore i odnose koje stvaramo s drugim ljudima. Naime, uloge privlače druge uloge i to one koje su im komplementarne. Ako smo na primjer u ulozi žrtve, sasvim je prirodno da ćemo privlačiti njoj komplementarnu ulogu nasilnika. Neki ljudi ulogu žrtve igraju na svim poljima svog života, dok je drugi igraju samo na nekim, recimo u partnerskim odnosima. Tako se može dogoditi da žena, koja ima vrlo uspješnu karijeru, u parterskom odnosu trpi emocionalno, pa čak i fizičko zlostavljanje koje traje godinama. Naravno da su naši odnosi s drugima vrlo složeni, ali igranje uloga je značajan aspekt svih odnosa.

Naravno, igranje uloga ne bi bio nikakav problem, da ih mi svjesno biramo. Stvar je u tome, što nas mnogo češće uloga sasvim obuzima, jer se uklapa u sliku koju imamo o sebi i donosi nam iskustva koja su nam bliska, ma koliko da su bolna. Tako se događa da se u potpunosti identificiramo, odnosno vezujemo za neke uloge i više ne možemo ni da zamislimo da su to samo uloge. Osjećamo da smo to mi. Uslijed toliko jake identifikacije i vezanosti, nismo u stanju da se distanciramo od uloge i pogledamo širu sliku. Nismo u stanju da odbacimo ulogu, jer mislimo kako bismo time izdali sami sebe. Kakva zabluda! Na ovaj način nas zapravo uloge koje nismo izabrali drže u zatočeništvu.

Postoji još jedan aspekt uloge koji je vrlo važan, a to je njen energetski utijecaj. Naime ulogu možemo promatrati kao neku energetsku šablonu, odnosno arhetip i kada preuzmemo određenu ulogu, ulazimo u polje tog arhetipa, koje nas neprekidno privlači. Mnogo je parova koji su utvrdili da se njihov odnos promijenio nakon što su sklopili brak. Ono što se tada dogodilo je da su bilo oboje, bilo samo jedno od njih, nesvjesno ušli u ulogu supružnika, a te uloge su zatim utjecale na njihova iskustva.

Uloge nam pružaju osjećaj sigurnosti i ispunjenosti i to je najvažniji razlog zašto ih igramo i vezujemo se za njih. One nas međutim udaljavaju od svjesnosti o našoj pravoj prirodi, o suštini našeg bića, koje je uvijek slobodno i puno ljubavi. Kada sagledamo svoju pravu prirodu i osjetimo je, možemo slobodno da je izražavamo kroz mnoge uloge. Razlika je u tome što ćemo tada ove uloge birati svjesno. Birat ćemo ih znajući da je to samo uloga, znajući da ih možemo odbaciti  ako počnu privlačiti iskustva koja nam donose bol umjesto radost, nećemo se vezivati za njih.  Uvijek ćemo imati na umu da je naša suština, nepromjenjiva i postojana.

– Suzana Vemić, psih

centarprozor.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: