Savjeti za mršavljenje nakon kojih dijeta možda neće biti potrebna Reviewed by admin on . 1.Pijete vodu,posebno prije obroka Konzumiranje vode prije obroka može ubrzati metabalizam za 24% do 30% u periodu od jednog do jednog i po sata, tako pomaže va 1.Pijete vodu,posebno prije obroka Konzumiranje vode prije obroka može ubrzati metabalizam za 24% do 30% u periodu od jednog do jednog i po sata, tako pomaže va Rating: 0

Savjeti za mršavljenje nakon kojih dijeta možda neće biti potrebna

dijeta

1.Pijete vodu,posebno prije obroka

Konzumiranje vode prije obroka može ubrzati metabalizam za 24% do 30% u periodu od jednog do jednog i po sata, tako pomaže vašem tijelu da sagori više kalorija.

2.Jedite jaja za doručak

Konzumiranje jaja za doručak ima mnoge zdrastvene prednosti a jedna od njih je i mršavljenje.

Studije pokazuju da zamjena doručka od žitarica jajima može pomoći da konzumirate manje kalorija narednih 36 sati, te vam pomoći da smršavite više i izgubite više masnih naslaga.

Ako ne možete jesti jaja iz bilo kakavog razloga trebali biste ih samo zamjeniti kvalitetnim proteinom.

3.Pijete kavu

Studije pokazuju da kofein može ubrzati vaš metabolizam za 3 do 11% i ubrzati sagorijevanje masnih naslaga od 10 do 29%.

Ali nemojte u vašu kafvu dodavati previše šećera, odnosno konzumirajte je bez šećera.

4.Pijete zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži malo kofeina, ali isto tako sadrži i antioksidanse katehina koji u kombinaciji s kofeinom pomaže u sagorijevanju masnih naslaga.

Iako postoji različiti rezultati studija, većina pokazuje da zeleni čaj kao piće i kao eksrakt pomaže kod mršavljenja.

5.Kuhajte sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje je veoma zdravo. Ono sadrži specijalni vid masti nazvanim trigliceridi srednjeg lanca, koji se u tijelu metaboliziraju drugačije od ostalih masti.

Ove masti mogu ubrzati vaš metabolizam za sagorijavanje dodatnih 120 kalorija po danu i smanjiti vaš apetit tako da konzumirate 256 kalorija manje dnevno.

6.Smanjite unos šećera iz ostalih namirnica

Dodatni šećer je jedan od najgorih neprijatelja za mršavljenje a mnogi od nas ga konzumiraju i u prevelikim količinama.

Studije pokazuju da je konzumacija šećera kao i visoko fruktoznog sirupa povezana s pojavom pretilosti, kao i bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i ostale.

Kako biste smanjili unos dodatnih šećera, uvijek čitajte naljepnice na hrani jer se šećer krije u mnogim namirnicama i da to niste uopće ni svjesni.

7.Jedite manje rafiniranih ugljikohidrata

Rafinirani ugljikohidrati su obično namirnice od šećera ili žitarica od kojih je uklonjen dio koji je zapravo nutritivno najbogatiji.

Studije pokazuju da rafinirani ugljikohidrati naglo podižu nivo inzulina u krvi, što dovodi do gladi, želje do konzumiranja slatke hrane i povećanog unosa hrane nekoliko sati nakon konzumiranja ovih ugljikohidrata. Konzumiranje rafiniranih ugljikohidrata je povezano s pretilošću.

Ako jedete ugljikohidrate neka to budu ugljikohidrati napravljeni od cijelovitih žitarica.

8.Probajte dijetu s niskim unosom ugljikohidrata

Iako je ovo malo radikalnija metoda jer je mnogima ovakva dijeta teška cilj je u stvari natjerati tijelo da koristi našu vlastite masne naslage za proizvodnju energije.

Ali većina studija pokazuje da ovakav način prehrane ne samo što je tri puta bolji od prehrane s niskim unosom masti već poboljšava i naše zdravlje.

9.Koristite manje posuđe

Naime istraživanje pokazuje da oni koji koriste manje posuđe konzumiraju i manje kalorija. Interesantan trik koji se pokazao uspješnim.

10.Jedite manje i brojite kalorije

Konzumiranje manjih količina hrane i brojenje kalorija može biti korisno, naravo iz očitih razloga.

Postoje studije koje pokazuju da vođenje dnevnika ishrane i pisanja onog što jedete, ili slikanje hrane, vam može pomoći u mršavljenju.

Sve što povećava svijest o tome što jedete će vjerojatno biti korisno.

11.Neka vam zdrava hrana bude u blizini

Ako vam je zdrava hrana u blizini to vam može pomoći u sprečavanju konzumiranja nezdrave hrane ako postanete pretjerano gladni.

Nekoliko grickalica koje su lako dostupne i jednostavne za pripremu kao što je voće, šaka orašastih plodova, mrkve, jogurt i kuhana jaja.

12.Jedite začinjenu hranu

Začinjena hrana kao što je crvena paprika sadrži kapsaicin, spoj koji pomaže u ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita.

13.Kardio trening

Kardio trening je izvrstan način da sagorite kalorije i poboljšate vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Kardio trening je i jedna od najboljih metoda za sagorijevanje masnih naslaga oko struka koji su jedan od glavnih razloga za pojavu metaboličkog sindroma.

14.Vježbajte u teratani

Naime povećanje mišićne mase znači i povećanje sagorijavanja kalorija jer kilogram mišića troši 10 kalorija dok masne naslage troše samo 2 kalorije u mirovanju.

15.Jedite više dijetalnih vlakana

Iako su rezultati istraživanja oko ovog pitanja kontradiktorni konzumiranje dijetalnih vlakana vam može pomoći u kontroli apetita i u kontroli težine na duže staze.

16.Jedite više voća i povrća

Voća i povrće su namirnice visoke nutritivne vrijednosti, te je većina njih niskokalorična a i sadrže vitamine, minerale i antioksidanse koji su nam potrebni za cjelokupno zdravlje.

Studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju voće i povrće imaju tendenciju da smršaju.

17.Žvačite dobro hranu i uživajte u njoj

Naime našem mozgu je potrebno određeno vrijeme kako bi do njega stigao signal da smo se najeli. Naime mnogi nutricionisti zbog toga preporučuje da prestanemo da jedemo kada smo 70% site a ne da jedemo dok se ne osjećamo kao da ne možemo više jesti.

Studije pokazuju da vam sporije žvakanje hrane može pomoći u konzumiranju manje kalorija i povećanju proizvodnje hormona povezanih s mršavljenjem.

18.Naspavajte se dobro

Spavanje je važnije za mršavljenje nego što mislite.

Naime istraživanja pokazuju da je spavanje jedan od najčešćih faktora za pretilost, odnosno da je odgovoran za oko 69% pretilosti kod djece i 89% kod odraslih osoba.

19.Konzumirajte više proteina

Jedan od najvažnijih nutrijenata za mršavljenje je definitivno protein.

Prehrana bogata proteinima ubrzava vaš metbolizam te dovodi do dodatne potrošnje od 80 do 100 kalorija dnevno.

20.Nemojte držati dijete, neka konzumiranje zdrave hrane bude vaša svakodnevica

Efekat kojekakivh dijeta je privremen,ne traje dugo a u većini slučajeva dolazi i do jojo efekta.

Zbog toga je za vašu figuru kao i zdravlje najbolje da konzumirate zdravu hranu jer kada nju konzumirate ne morate brojiti kalorije a i ne mora ni nužno doći do mršavljenje, međutim ako ste pretili onda vam garantiram da će doći.

Izvor

Leave a Comment

%d bloggers like this: