Program odvikavanja od roditeljskog pretjerivanja Reviewed by admin on . . Ovaj program napisan je kao ohrabrenje dobronamjernim, posvećenim i inteligentnim roditeljima punim ljubavi koji se osjećaju nemoćnima da prestanu previše udo . Ovaj program napisan je kao ohrabrenje dobronamjernim, posvećenim i inteligentnim roditeljima punim ljubavi koji se osjećaju nemoćnima da prestanu previše udo Rating: 0

Program odvikavanja od roditeljskog pretjerivanja

djeca.

Ovaj program napisan je kao ohrabrenje dobronamjernim, posvećenim i inteligentnim roditeljima punim ljubavi koji se osjećaju nemoćnima da prestanu previše udovoljavati svojoj djeci, pretjerano ih štite i zatrpavaju aktivnostima. Roditeljima koji se unervoze ako njihovo potomstvo nije savršeno u svakom području.

 1. Nemojte pomisliti da to kakvo je vaše dijete bilo danas, predstavlja obrazac čitavog njegovog života. Djeca prolaze kroz faze, a te faze mogu biti i sjajne i očajne.
 2. Ne pokušavajte popraviti ono što nije pokvareno i prihvatite prirodu svog djeteta čak i ako je ono stidljivo, ćudljivo ili ne baš sjajno u matematici.
 3. Kad nešto gledate izbliza, ona mu vidite i mane. Sasvim je normalno da vam se djeca vaših prijatelja čine boljim od vaše djece.
 4. Skupite hrabrost i jednostavno recite “ne”. Ne pokušavajte svaki put pronaći rješenje koje će se više svidjeti detetu.
 5. Ohrabrite svoje dijete da provodi više vremena ani i koristi svih pet čula u trodimenzionalnom svijetu. Pošaljite ga u kamp u prirodi na najduži period koji možete priuštiti. Uživajte u prirodi obiteljski.
 6. Nemojte pobrkati ono što dijete želi s onim što mu je potrebno. Ne padajte na slatkorječivost i pravite razliku između privilegija i prava.
 7. Zapamtite da vaša djeca nisu sezonske biljke niti cvjetovi iz staklenika. Pustite ih da na kratko ozebu, pokisnu ili ogladne i cijenit će to što se mogu ugrejati, biti suhi i siti.
 8. Uzdržite se od uloge Šerpasa, batlera, konsiljerea, tajne policije, ličnog kuhara ili sobarice. Vaša djeca su po prirodi stvorena da postanu sposobna i pustite ih da stvari rade sami.
 9. Prije nego što počnete gunđati, podsjećati, kritizirati, savjetovati, komentirati ili pretjerano objašnjavati, kažite sebi “Zašto ovo govorim?” Provedite u slušanju četiri puta više vremena nego u pričanju.
 10. Sjetite se da su razočarenja obavezan dio pripreme za život. Kada vaše dijete ne dobije pozivnicu za rođendan, ulogu i predstavi ili ne uđe u tim, ostanite mirni. Bez ovakvih iskustava ne bi se snašlo u stvarnom svijetu.
 11. Budite u pripravnosti ali ne i u stanju uzbune. Zastanite i razmislite: je li ova situacija opasna ili samo neugodna za moje dijete? Je li to hitan slučaj ili samo novi izazov?
 12. Naučite voljeti riječi “pokušaj” i “greška”. Pustite svoje dijete da pravi greške prije nego što ode na fakultet. Omogućite mu onoliko slobode koliko odgovornosti i sposobnosti pokazuje, bez obzira na to što i koliko druga djeca smiju.
 13. Nemojte biti iznenađeni ili obeshrabreni ukoliko vaše veliko dijete dobije detinjasti napad bijesa ili izlijev emocija. Razumnost nije isto što i zrelost i koraci unazad su prirodna stvar. I nama se događaju, ali mi uvijek možemo da sebi naspemo jednu.
 14. Dopustite svom djetetu da radi stvari koje vas plaše. Morate ga pustiti da neke korake poduzima samostalno, bez vas da ga držite za ruku, ukoliko želite da postane samostalno i samouvjereno.
 15. Kada se vaš tinejdžer ružno ophodi prema vama, ne shvatajte to osobno. Sudite o njegovo karakteru ne na osnovu ljubaznosti prema ukućanima, jasnoći izražavanja ili količini kontakta očima, već na osnovu onoga što kažu nastavnici, roditelji tuđe djece, susjedi, kao i na osnovu toga kako se ponaša prema prodavačima i osoblju u restoranima.
 16. Nemojte dozvoliti svom djetetu da tek tako odustane od neke aktivnosti ili izbjegne nešto što ne voli. Njegovo je pravo da mrzi neku osobu, aktivnost ili instituciju i teško da ćete mumoći promijenite mišljenje. Bez obzira na to, njegova je obaveza da nastavi ono što je započelo ili ispuni svoju obavezu. Ipak, kada pravite planove imajte u vidu i stav vašeg djeteta.
 17. Nemojte da se trudite da budete super prema svojoj djeci samo zato što vaši roditelji nisu pokušavali da se usklade s vašim emocionalnim potrebama. To se obično, nakon perioda povlađivanja, završi roditeljskim izlivima bijesa.
 18. Izbjegavajte se hvalisati svojim djetetom osim ako vam se čini da mu je preko potrebno malo reklame. Setite se da ocjene i popularnost vašeg djeteta nisu mjera vaše vrijednosti kao roditelja. I da ostali vjerojatno pretjeruju.
 19. Sačekajte barem 24 sata prije nego što pošaljete ljutiti email nastavniku, treneru ili roditelju problematičnog druga iz razreda. Prespavajte problem.
 20. Razmislite o dugoročnim poslijedicama zaobilaženja pravila koje ste sami postavli. Ako pokažete da pravila postoje da bi bila kršena i da se uvijek mogu naći prečice, dali ste svom djetetu dozvolu da vara na testovima.
 21. Ne pridajte značaj izvikanosti određenih škola i fakulteta. Roditelji često zaborave da uspjeh ovisi o kvalitete učenika, a ne o statusu obrazovne ustanove.
 22. Odnosite se prema nastavnicima kao prema stručnim ljudima koji su na vašoj strani. Pružite svom djetetu šansu da se nauči poštovanju, to je jednako važna lekcija kao i ona iz matematike. Sjetite se koliko dobar odnos s nastavnikom može biti značajan u životu.
 23. Hvalite proces, a ne rezultat. Umjesto da aplaudirate svakodnevnim postignućima, hvalite djetetovu upornost i marljivost jer time potičete vještine i navike koje vode ka uspjehu.
 24. Ako želite pripremiti svoje dijete za nivo opterećenja i količinu obaveza koje će imati na fakultetu, dobro razmislite prije nego što mu unajmite privatnog profesora.
 25. Prakticirajte razuman nadzor nad online aktivnostima vašeg djeteta, procjenjujući njegov opšći nivo zrelosti. Budite u toku s novim tehnologijama i popularnim aplikacijama kako u nepoznate vode ne bi uplovilo bez kormila.
 26. Smatrajte obične kućne poslove i obaveze koje dijete obavlja za džeparac kao bolje prilike za učenje od izvanškolskih aktivnosti. To će vaše dijete učiniti “zapošljivom” (i zaposlenom) odraslom osobom.

Piše: Wendy Mogel, psiholog i autorica knjige “Blagoslov oderanog koljena” (The Blessing of a Skinned Knee)

Izvor: WendyMogel.com Detinjarije.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: