Ovoga se svakodnevno pridržavao jedan od najvećih genija – probajte i vi Reviewed by admin on . . Mnogo prije nego što su nastale prve aplikacije za pravljenje rasporeda dnevnih obaveza, Benjamin Franklin je s velikim uspjehom planirao svoje zadatke. 17. 0 . Mnogo prije nego što su nastale prve aplikacije za pravljenje rasporeda dnevnih obaveza, Benjamin Franklin je s velikim uspjehom planirao svoje zadatke. 17. 0 Rating: 0

Ovoga se svakodnevno pridržavao jedan od najvećih genija – probajte i vi

ff.

Mnogo prije nego što su nastale prve aplikacije za pravljenje rasporeda dnevnih obaveza, Benjamin Franklin je s velikim uspjehom planirao svoje zadatke.

17. 04. umro je američki naučnik i političar Benjamin Franklin, borac za slobodu čovjeka, sudionik u Američkom ratu za neovisnost, jedan od tvoraca “Deklaracije o nezavisnosti” i američkog ustava.

Kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje. Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i “Akademiju” koja je prerasla u Pensilvanijski univerzitet.

Bloger Tim Gosling isprobao je “recept” jednog od “očeva” Amerike i čuvenog istraživača star 222 godine, kako bi odgovorio na pitanje jesu li ljudi nekada bili efikasniji u obavljanju obaveza.

Evo kako je tekao njegov dan:

5 – 8 h: Postavljam sebi jutarnje pitanje: Što ću dobro učiniti danas? Ustajem, umivam se i obraćam se “Moćnoj dobroti”; planiram dnevne poslove i biram prioritete i doručkujem.

“Ustajanje u pet bilo je teško, ali je ostatak jutarnje rutine bio odličan jer je uklonio sve tragove moje uobičajene jutarnje žurbe. Imao sam više vremena da perem zube, očistim ih koncem i odaberem što ću obući.

Odredio sam ciljeve za taj dan i planove kako da ih ostvarim. Postavio sam četiri poslovna i tri osobna cilja, od kojih je jedan bio vezan za “dobro djelo” i odlučio da to budu tri komplimenta nekim osobama.

Nikad nisam postavljao dnevne ciljeve za privatan život i taj aspekt mi je bio ugodan. Doručak sam pojeo s djevojkom.

Kada je reč o prvom djelu razmišljanja o “Moćnoj dobroti”, to mi je veoma teško palo, budući da se nikad ne budim s mišlju o Svevišnjem, sudbini ili Univerzumu.

Ipak, zaključio sam da razmišljanje o tome daje svrhu mojim dnevnim ciljevima i povezuje me s nečim većim od mene. Zapitao sam se: Tko sam ja u Univerzumu, ako ne samo neki lik koji želi da se otarasi obaveza”.

8-12 h: Rad

“Nakon dolaska na posao napisao sam svoje ranije utvrđene ciljeve i držao ih na stolu. Imajući ih u vidu, bio sam bolje fokusiran na ono što treba da postignem. Nije nikakvo čudo što sam tada morao da popijem kavu (koju je i Franklin volio), budući da sam već bio pospan zbog ustajanja u pet ujutro”.

12-14 h: Čitanje mojih računa i ručak

“Franklin je bio uspješan biznismen, pa pretpostavljam da je imao važnije “račune” od mojih.

Ipak, provjerio sam stanje na mom bankovnom računu i naloge na društvenim medijima. To je obuhvatalo čestitanje rođendana prijateljima i odgovaranje na neke prepiske. To mi je prijalo.

Pojeo sam i ručak, a najbolji dio ovog perioda dana bilo je čitanje, jer mi je djelovalo kao da ulijeva novu energiju u moj mozak. Zapravo, čitao sam “Sister’s Brothers” Patricka Dewitta.

14 – 17 h: Rad

“Ispostavilo se da imam i sastanak u 18 sati, ali čak je i Franklin ponekad zbog posla morao mijenjai svoj raspored. Do vremena kad sam pošao kući, obavio sam tri od četiri cilja. Iskreno, ispunio bih ih i da nije bilo Franklinovog rasporeda, ali je divan osjećaj precrtati ih na papiru”.

17 – 22 h: Večenje pitanje: Što sam dobro učinio danas? Stavljanje stvari na svoje mjesto, večera, muzika, ili razgovor i preispitivanje dana.

“Čak i sada kad ne pratim Frenklinove savjete, obično sredim kuću, jedem i opustim se kad dođem kući s posla, pa to za mene nije bilo ništa novo.

Ipak, preispitivanje dana zaista je prijalo.

Razmišljao sam o osobnim ciljevima koje sam ispunio i jednom profesionalnom koji nisam.

Zatim sam zapisao nove ciljeve za sutra i napravio plan kako da ih ostvarim. Kada je riječ o ‘večernjem pitanju’, smatrao sam da je slično jutarnjem razmišljanju o “Moćnoj dobroti”. Činio sam “dobro” i podijelio komplimente, ali samo razmišljanje o tom “dobrom” natjeralo me je da ocijenim kako želim da proživim naredni dan. To je bilo moćno iskustvo.

Time što sam proveo “Franklinov dan”, ne mogu reći da sam radikalno odstupio od svojih navika. Bilo je slično, jer kao i mnogo ljudi, on je provodio vrijeme radeći. Različitost je ležala u tome što je raspoređivao vrijeme za postavljanje ciljeva i samoocjenjivanje, što ja ranije nisam radio.

Učinilo je da se zapitam kako ja provodim svoje vrijeme, ali i zašto, što je nešto što prema mom mišljenju, ne radimo dovoljno često”.

IzvorLeave a Comment

%d bloggers like this: