Otpustite i oslobodite se kontrole Reviewed by admin on . . ”Ako se suočavamo u pravom smjeru, sve što trebamo učiniti je da nastavimo dalje.” Primjetila sam da stvari idu mnogo lakše kada odustanem od kontrole – kada . ”Ako se suočavamo u pravom smjeru, sve što trebamo učiniti je da nastavimo dalje.” Primjetila sam da stvari idu mnogo lakše kada odustanem od kontrole – kada Rating: 0

Otpustite i oslobodite se kontrole

Let-Go.

”Ako se suočavamo u pravom smjeru, sve što trebamo učiniti je da nastavimo dalje.”

Primjetila sam da stvari idu mnogo lakše kada odustanem od kontrole – kada dozvolim stvarima da se dogode, umjesto da kreiram stvari koje će se dogoditi. Iako sam mnogo bolja nego što sam bila ranije, ja sam još uvijek malo opsjednuta kontrolom.

Često koristim sasvim dobru energiju pokušavajući da planiram, predviđam i sprečavam stvari koje ne mogu uvijek isplanirati, predvidjeti ili spriječiti.

Kao i većina ljudi koje poznajem, dosta vremena provodim baveći se poslovima koji nisu moji. Kao netko tko se oporavlja od ovisnosti od kontrole, postoje tri stvari koje sigurno znam o pokušaju da se kontroliraju stvari:

1. Mi pokušavamo da kontroliramo stvari, zbog onoga što mislimo da će se dogoditi, ako mi nešto ne učinimo.
Drugim riječima, kontrola je ukorijenjena u strahu.

2. Kontrola je također poslijedica vezivanja za određeni ishod, za koji smo sigurni da je najbolji za nas, kao da uvijek znamo šta je najbolje za nas.
Kada vjerujemo da smo dobro, bez obzira koje okolnosti nam stanu na put, mi ne moramo upravljati cijelim univerzumom. Mi pustimo. I otvorimo se različitim prekrasnim mogućnostima koje nam nisu tu kada smo vezani za jedan ”pravi” put.

3. Energija predaje postiže mnogo više od energije kontrole.
Pretpostavljam da je nešto drugačije kod svakoga, ali evo kako izgleda kontrola i kako je ja osjećam: Moje vizije postanu veoma uske i fokusirane, moj dah je plitak, adrenalin stalno pumpa i povećava se puls srca.
Moj um prelazi s teme na temu, veoma brzo iz prošlosti u budućnost, imam veoma malo koncentracije, slabije pamćenje i skoro nikakvu svijest sadašnjeg trenutka.

U situaciji predaje, ja sam smirena, u miru. Duboko dišem, prisutna u sadašnjem trenutku. Vidim jasno, a moje vizije se proširuju oko mene, dozvoljavajući mi da sagledam širu sliku.
Velika ironija je u tome da u pokušajima da kontrolirae stvari zapravo dobijate manje kontrole.

Umjetnost predaje

Predaja doslovno znači da se prestanete boriti. Da se prestanete boriti sa sobom. Da se prestanete boriti s univerzumom i prirodnim tijekom stvari. Prestanite da pružate otpor i da radite suprotno realnosti.

Umjetnost predaje = Kompletno prihvaćanje onoga što jeste + Vjera da je sve u redu, čak i bez mog doprinosa.

Ne radi se o neaktivnosti, već o poduzimanju akcije u tom mjestu predaje energije.

Ako oslobađanje kontrole i predaja znači da se osjećate bolje, i zapravo daje bolje rezultate, kako onda to da postignemo?

Ponekad je jednostavno, koliko i primjećivanje da se nalazite u tom režimu kontrole i odlučivanja da pustite svjesno, s namjerom da to preokrenete u energiju predaje.

Na primjer, kada sam svjesna da se nalazim u režimu kontrole, ja zamišljam da se nalazim u malom kanuu i da veslam uzvodno, protiv struje. Teško je. To je borba. Takav je osjećaj kada sam u kontroli.

Kada odlučim da pustim i predam, ja vizualiziram kanuu koji se okreće, ispadaju mi vesla i ja plutam nizvodno prirodnim tokom.

Lagano se povlačim, nikakav napor nije potreban s moje strane. Jednostavno dišem i kažem sebi ”pusti vesla” i to je sasvim dovoljno da me odvede tamo. Ponekad je malo teže da se napravi preokret od kontrole do predaje. I evo nekoliko pitanja koja mogu pomoći:

1. Čega se plašim, što će se dogoditi ako pustim kontrolu?
Kada pronađete strah, preispitajte njegovu validnost. Pitajte sebe, je li istina? Ako se plašite da će noć biti upropaštena ako vaš dečko zaboravi da ponese neko jelo (iako ste ga podsjetili 14 puta), preispitajte tu pretpostavku.

Da li zaista znate da će noć biti upropaštena bez jela? I ako će biti uništena (po vašoj definiciji, u svakom slučaju), što je toliko loše u tome?

2. Saznajte čijim poslovima se bavite.
Vaš posao su stvari na koje vi direktno utječete. Da li se bavite njima? Ili se bavite poslovima nekog drugog? Kada pokušavamo da kontroliramo stvari izvan našeg vlastitog života, to onda ne ispadne dobro.

3. Razmislite o ovome: Hoću li otpuštanje osjetiti kao slobodu?
Skoro uvijek. Pustite neka vas taj osjećaj slobode vodi ka otpuštanju vašeg stiska.

Prijateljski univerzum

Einstein je rekao: ”Najvažnija odluka koju donesemo je vjerujemo li da živimo u prijateljskom ili neprijateljskom univerzumu.”

Ja vjerujem u prijateljski univerzum.

Biti predusretljiv i dozvoliti stvarima da se dogode je vještina koja se može naučiti i unaprijediti. Pomaže puno kada vjerujete u prijateljski univerzum – onaj koji vas podržava u svakom koraku, tako da ne morate da se brinete oko detalja.
Mi uvijek možemo birati da učinimo stvari na lakši ili teži način. Možemo pogurati stvari na mišiće ili pustiti vesla, pa da nas struja ponese nizvodno.

Postoji mirna, ali fokusirana energija koja postiže i održava namjeru koju želim, a da ne moram sebe prisiljavati da to radim. Ta energija je magična. Još radim na tome, u međuvremenu, dozvoljavam da to postane navika, umjesto da od toga stvaram naviku.

Izvor: tinybuddha.com / forensicsoul.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: