Osho: Čovjek koji je volio galebove Reviewed by admin on . . Ono čemu godinama uči Osho samo sliči u pojedinim elementima drugim učenjima, ali ga je teško svrstati u neku od kategorija Proslavljen svojom „aktivnom medit . Ono čemu godinama uči Osho samo sliči u pojedinim elementima drugim učenjima, ali ga je teško svrstati u neku od kategorija Proslavljen svojom „aktivnom medit Rating: 0

Osho: Čovjek koji je volio galebove

osho.

Ono čemu godinama uči Osho samo sliči u pojedinim elementima drugim učenjima, ali ga je teško svrstati u neku od kategorija

Proslavljen svojom „aktivnom meditacijom“ namijenjenom prvenstveno oslobađanju tijela i uma od stresa, slikovito nudi čitateljima njegovih knjiga, nastalih iz bilješki s predavanja, saznanja i odgovore koji daju sliku kvalitetnijeg i punijeg života.

 


Ova knjiga sadrži 9 poglavlja, 9 životnih lekcija, odnosno 9 tematskih predavanja koje je držao širom svijeta. Svako poglavlje u osnovi ima priču s određenom situacijom i porukom, tradicionalni sadržaj zabilježen u pisanoj formi a potekao iz naroda. Osho analizira duboko zadirući u riječi i postupke aktera priče, i vodi nas do načina kako bismo nešto mogli promijeniti. Svako poglavlje naslovljeno je po priči, paraboli, koja je osnova mudrosti s kojom nas upoznaje.

1. HOD PO ŽICI: Uči nas da je tajni ključ u ravnoteži. Tko nauči balansirati između suprotnosti, spoznat će život, postojanje, Boga, piše Osho. Život i jest moguć samo zahvaljujući suprotnostima, ljubavi i mržnje, muškarca i žene, dana i noći… Kada postignemo ravnotežu između suprotnosti, spoznat ćemo povjerenje. Moramo se odreći svojih vjerovanja, jer su ona posuđena. Savjetuje i da se čuvamo ekstrema, života u jednom od krajnosti. Postoji samo jedan način da živimo život, a to je iskustvo, osobno jer je tuđe bez koristi.

2. SAMO IGRAČI U IGRI: Osho kaže da je najveća propast za um potraga i čežnja za nečim. Savjetuje da život bude jedini Bog, da nam drugi nisu potrebni jer su svi bogovi izumi ljudi. Uvijek smo na cilju jer je on tu gdje smo mi sada, put ne postoji. Trebamo se osvrnuti i vidjeti kako život buja oko nas.
Budimo svjesni da je najneobičnije biti običan. Osjećaj sreće je posljedica stanja svijesti a ne vanjskih utjecaja.

3. NEZNANJE JE NAJBOLJI PRIJATELJ: Kad nestanu znanje i učenost, ostaje život kakav jest. Znanje stječete rođenjem, učenost vremenom. Kada shvatimo da ne znamo, između nas i realnosti se javlja duboka povezanost.

4. OPUŠTENO: Osho govori o razlozima zbog kojih „rad na sebi“ obično ne uspijeva. Prošlost i budućnost su fenomeni uma, ideja o vremenu koje ne postoji. Samo je sadašnjost dio vječnosti, i samo ona postoji. Nikuda ne trebamo ići, ne trebamo dostizati Boga jer je On već u nama. Zato trebamo doživjeti prosvjetljenje.

5. SAMO ZLATO: Kad imate svijest, postoje dvije mogućnosti – da budete sretni ili nesretni. Vi birate. Ako hoćete biti sretni, ponekad ćete morati biti neposlušni, pobuniti se, jer ako radite ono što ne želite, sigurno ćete biti nesretni. Sreća je tu kada ste u skladu s vlastitim životom. Bit ćete sretni ako ste budni, svjesni svojih želja i sudbine. Ako točno znate što želite koncentracija će sama doći, cijeli život krenuti u pravom smjeru.

6. BUDA CRNOG NOSA: Jedan od najvećih problema je razgraničenje između ljubavi i povezanosti. Posesivnost i povezanost nisu prava ljubav. Ljubav je povjerenje, blaženstvo, blagoslov, daje život drugome. Posesivnost i povezanost mu život uzimaju. Ljubomora i strah, kaže, prave zatvor oko te osobe. Kada se oslobodite tih emocija, sazat ćete da ne treba pokušavati zadržati ljubav, već da ljubav treba gajiti, širiti, podijeliti sa svima.

7. ČOVJEK KOJI JE VOLIO GALEBOVE: Nemoguće je tražiti sreću, ona se mora čekati. Što se više trudite, manje su šanse da uspijete. Život se kreće u koncentričnim krugovima, a ne u određenom pravcu. Kad se zaustavite u potrazi, opustite, možete odmah osjetiti i doživeti sreću. Pustite život da se odvija svojim tokom, ne požurujte ga.

8. POTRAGA ZA BLAGOM: Želje se rađaju iz prošlosti, a ako idemo ka njima krećemo se ka budućnosti. Time se odričemo onog jedinog što postoji – sadašnjosti. Blago je ovdje i u nama. Nazivi, etikete kao moć, novac, su laži, zavaravaju da mislimo da nešto stvarno tražimo. Suština je da shvatimo da je blago u nama, a ne izvan nas.

9. NI JA TE NE OSUĐUJEM: Poglavlje koje se bavi religijom i moralom, i time kako se prvo uvijek izopači u drugo. Moralnost je posuđena iz tradicije i mase, i kako ima raznih naroda, običaja i vjerovanja, tako postoji tisću i jedna vrsta morala. Ne može nešto za jednog biti moralno a za drugog nemoralno. I nema razlike da li nešto radite ili mislite o tome. Ne budite moralista već moralni, što znači da trebate živjeti svjesno, svijest je vaša, a savjest ste preuzeli od drugih.

Preporučila: Željka Zebić

antistresvodic.rsLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: