Naučite optimizam i odučite pesimizam Reviewed by admin on . Pesimizam ili optimizam je naučeno ponašanje. Huraaaa!!! To je izvrsna vijest jer znači da se optimizam može naučiti, naravno ako ti je dosta sivila, crnila i ž Pesimizam ili optimizam je naučeno ponašanje. Huraaaa!!! To je izvrsna vijest jer znači da se optimizam može naučiti, naravno ako ti je dosta sivila, crnila i ž Rating: 0

Naučite optimizam i odučite pesimizam

dena

Pesimizam ili optimizam je naučeno ponašanje. Huraaaa!!! To je izvrsna vijest jer znači da se optimizam može naučiti, naravno ako ti je dosta sivila, crnila i žutila i ako navedeno želiš zamijeniti nekim svjetlijim, bistrijim, laganijim i vedrijim bojama.

Ako je odgovor DA, evo nekih zdravorazumskih shema koje će ti u tome pomoći:

OSPORAVANJE VLASTITOG NEUTEMELJENOG NEGATIVNOG RAZMIŠLJANJA

Ima tih, nutarnjih i vanjskih, sivih trenutaka. Međutim mi znamo da nismo ono što nam se dogodi već kako na to reagiramo. Jesmo li paničari i paničarke, pa u čas vidimo crni scenarij pred očima ili malo prikočimo sa svojim negativnim mislima unoseći u njih zrno razuma ?

Npr. posvađala si se s partnerom. Ti želiš da zajedno provodite više vremena, a on samo radi. Vlastito negativno razmišljanje koje vodi u propast pesimizma išlo bi otprilike ovako: “Grozan je. Tako je krut i uopće me ne sluša, ne razumije moje potrebe i ne voli me. Tko zna što on radi na tom poslu. Možda ima i ljubavnicu. Da, sigurno ima ljubavnicu. Kada sam ono jedanput zvala nije ga bilo u uredu. Sto ću sad, moj život se pretvorio u katastrofu, kojoj nema kraja, kukuleleeeee.”

Osporavanje neutemeljenog negativnog razmišljanja išlo bi npr. ovako: “Da, zaista u zadnje vrijeme ne čuje moje potrebe, ali to ne znači da ih nikada ne čuje. Prije dva mjeseca odveo me na taj prekrasan vikend u Opatiju, bio je skroz opušten i onaj stari. Otkada je dobio ovu novu poziciju na poslu, mora se više truditi da bi se dokazao i sigurno zbog toga u ovom periodu više radi. Pustit ću sada cijelu stvar, a prvom slijedećom prilikom kada vidim da je slobodniji, priredit ću mu lijepu večericu pa ćemo u opuštenijoj atmosferi porazgovarati.”

Uh, koje olakšanje!!! I eto ga. Idemo dalje.

Dakle, ako iz nekog razloga, dođemo u doticaj sa sivim trenutcima, sivim mislima, stvar je u tome da se što je moguće prije izvučemo iz njih. Naravno ne na silu vec ispravnim razumijevanjem. Pa evo nekih pitanja koja sebi možemo postaviti:
1. Što je najgore što se u ovoj situaciji može dogoditi? Koja je vjerojatnost da se to dogodi? Onda malo sagledaj tu najgoru situaciju iz drugog ugla, po mogućnosti onog duhovnog, ljubavnog, otpuštajućeg, dopuštajućeg. DIŠI.
2. Sto je najbolje sto se može dogoditi? ( sad se sigurno smješkaš) Koja je vjerojatnost toga?
3. Sada, koji je najvjerojatniji ishod ove situacije?

Kada si tako dao svom negativnom događaju neke raspone odakle dokle se može kretati, razvij “plan napada” u slučaju sve tri mogućnosti. Najviše se skoncentriraj što točno možeš uraditi u slučaju najgore mogućnosti (koja se vrlo vrlo vrlo vrlo rijetko obistini). Recimo u gornjem primjeru ako je ta najgora mogućnost da dotični gospodin ima ljubavnicu, sagledaj što točno možeš uraditi u toj situaciji. Npr. možeš razgovarati s njim o čemu se tu točno radi, zapitati se jesi li ti možda nekim svojim ponašanjem doprinjela toj situaciji i kako to možeš promijeniti, na koncu konca ako on odluči otići sa tom ljubavnicom (što je malo vjerojatno u gornjem slučaju, vjerojatno jadni čovjek ni ne sluti šta njegova druga polovica kući mozga), ni to ne mora biti strašno, još uvijek imaš sebe i svoju ljubav koju možeš darivati…. U svakom slučaju zdravim razumom, uvođenjem dokaza i alternativa, raspršila si bespomoćnost.  A bespomoćnost se pokazala kao temeljna sastavnica pesimizma i depresije.

Radi se o tome da smo ODUSTALI OD KATASTROFIČNOG NAČINA RAZMIŠLJANJA jer zapravo katastrofa ne postoji. Ovdje na Zemlji smo da bi učili, rasli, ljubili, uživali, stvarali..
Učenje nije pravocrtno, vec spiralno..tako da se često vraćamo do istog mjesta učenja, iste lekcije, samo što sa svakim novim krugom ulazimo sve dublje i dublje u istinu.
S vremena na vrijeme pojave ti se tvoje standardne crnjačke misli..pogotovo na ovakvu južinu ovdje u nas u Dalmaciji ili kad je magla i zima na kontinentu. I onda počme nešto tipa: “Nemam ovo i ono, nije ovako i onako, ne ponašaju se kako bi htio, uvijek ce biti tako i nikad se neću oporaviti, i utjecat ce na sva područja moga života..’
Tada vježbaj gore nevedene zdravorazumske sheme razmišljanja jer kada katasrofi oduzmeš sveobuhvatnost, nepromjenjivost, vječno trajanje i lociras je na jedno područje života i na ovaj trenutni vremenski period, ona prestaje biti katastrofa.
I uhvati se za zrake sunca svog dana. Svaki dan ima svoje zrake sunca, zalijepi se za njih.. i još bolje postani one, zrake sunca.
Tako ćeš i ti, a i oni oko tebe biti stalno u toplini i svjetlosti.

Zdravi i veseli bili

i pesimizam otpustili.

-psih. Dena Žuvan

denazuvan.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: