Najzdravije namirnice: Zdravlje u šalici kozjeg mlijeka Reviewed by admin on . . Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova kemijska struktura je nevjerojatno slična majčinom mlijeku . Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova kemijska struktura je nevjerojatno slična majčinom mlijeku Rating: 0

Najzdravije namirnice: Zdravlje u šalici kozjeg mlijeka

koza.

Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova kemijska struktura je nevjerojatno slična majčinom mlijeku. Od pamtivijeka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća…


Ono u sebi sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem. Zbog svega ovoga, ljekovita svojstva kozjeg mlijeka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris. Kozje mlijeko ima karakterističan ukus i miris zbog slobodnih masnih kiselina. Međutim, svježe pomuženo kozje mlijeko, s kojim se pravilno postupa i održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg. Osim toga pravilnom obradom mlijeka, karakteritične masne kiseline ostaju vezane u gliceridima, što značajno smanjuje karakterističan ukus. Tako recimo, čestim hlađenjem i zagrijavanjem mlijeka dolazi do “oštećivanja” membrane masne globule mlijeka, zbog čega dolazi do oslobađanja karakterističnih aroma. Bitan faktor je i ishrana koza. Kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti pred kravljim mlijekom, prije svega bolju probavljivost i antialergijska svojstva. Ima specifičan miris ne prihvatljiv za mnoge potrošače.

Ljekovitost kozjeg mlijeka
Kozje mlijeko obiluje kalcijem i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju tjelesni imunitet. Španjolski naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom željeza u krvi. Upravo kozje mlijeko, kažu, potiče bolje iskorištavanje željeza u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži željezo.
Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcija, željezo, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Kozje mlijeko sadrži oko 40% manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko .
Kozje mlijeko je izuzetno korisno konzumirati, jer ima određene, efektne terapijske vrijednosti:
Liječi bronhitis
Suzbija alergije
Pojačava imunološki sistem
Umanjuje rizik raka pluća
Dobro je za dijabetičare
S obzirom na to da koze jedu koru biljaka njihovo mlijeko je bogato silicijem a to je mineral koji pozitivno utjece na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.
U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za probavu od kravljeg mlijeka, već kozje mlijeko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osjetljive na laktozu.
Kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom.

Vitamini i minerali
Mlijeko sadrži sve poznate vitamine. Činjenica da nedostatak pojedinih vitamina izaziva niz oboljenja, govori da se pravilna ishrana ljudi (naročito djece i bolesnika) ne može zamisliti bez mlijeka. Iako je sadržaj mineralnih supstanci u kozjem i kravljem mlijeku dosta sličan, kozje mlijeko sadrži 13 % vise kalcija, 25 % vise vitamina B6 ; 47 % više vitamina A, kalija 134 % više, niacina triput više i bakra 4 puta više. Za mineralizaciju kostiju naročito je važna uloga kalcija i fosfora. Jednom čašom kozjeg mlijeka osigurava se 32,6 % dnevne vrijednosti za kalcijem i 27 % za fosforom, u poredjenju s kravljim mlijekom 29,7 % (za kalcijem) i 23,2 % (za fosforom). Kod odraslih kozje mlijeko može pomoći i u prevenciji visokog krvnog pritiska i aterioskleroze. Kozje mlijeko dobar je izvor kalijuma, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca. Čaša kozjeg mlijeka sadrzi 498,7 mg kalijuma, te se na taj način osigurava 14,2 % dnevne vrednosti. Kozje mlijeko takodje sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mlijeka. U odnosu na kravlje, kozje mlijeko sadrži manje folne kiseline, važne u sintezi hemoglobina.

Prehrambena i terapeutska vrednost
Prehrambenu vrednost kozjeg mlijeka odredjuje njegova energetska vrijednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih supstanci, kao i njegova probavljivost. Energetska vrijednost kozjeg mlijeka iznosi od 60 do 75 kcal/100 g, ili od 25 do 313 kJ/100 g, i približno je jednaka kao i kravljeg mlijeka.
Na kraju da ne zaboravimo i to da su surutka, kozji sir i jogurt također, moćna prirodna sredstva, zbog svojih ljekovitih svojstava podižu imunitet kod djece, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i zaštitinik od mnogih drugih bolesti.

Izvor: www.kucnilekar.com

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: