Mudre: Iscjeljujuća moć je u vašim rukama

Kundalini joga ukazuje da svako područje ruke formira refleks zonu za odgovarajući dio tijela i mozga. Na ovaj način, možemo promatrati ruke kao ogledalo našeg tijela i našeg uma.” – Lotar Rudiger Lutge, stručnjak Kundalini joge, koji je prakticirao mudre još od davnina u kombinaciji s pranajanom, asanama i meditacijom.

Mudre su se pokazale u praksi uspješnim za poboljšanje fizičkog, mentalnog i duhovnog blagostanja. Naše ruke definiraju našu karmu i prsti predstavljaju vezu između individualne prane i univerzalne kozmičke energije. Suptilni pokreti ruku i prstiju doprinose optimalizaciji nervnog sistema i stimuliraju specifične energetske kanale — nadije. Ljudsko tijelo je spoj 5 elemenata prirode — zemlje, zraka, vode, prostora i vatre. Svaki prst djeluje kao predstavnik jednog elementa.
Jogiji su vjerovali da ako netko želi izliječiti bilo koju bolest, može primijeniti energiju elemenata i ispraviti neravnotežu upotrebom odgovarajućih mudri. Polazeći od palca, prsti redom predstavljaju vatru, zrak, prostor, zemlju i vodu. Mudre preusmjeravaju tok energije do donje čakre, i postepeno uspostavljaju vezu između svih Koša (energetskih slojeva) tijela. Pogledajmo 7 mudri, njihove prednosti i period potreban za poboljšanje našeg mentalnog, duhovnog i fizičkog zdravlja.

Gian mudra znanja

Gian mudra

Gian (znanje) ili Ðnana mudra

Aktivira epifizu, opušta um i poboljšava koncentraciju. Ova mudra povećava Vayu, element zraka u tijelu. U ovoj mudri palac predstavlja Bramu (vrhovnu realnost), kažiprst individualnu dušu, a njihovo udruženje stvara vječno znanje i mudrost.

  • Metoda: Za izvođenje ove mudre, spojite vrh palca i kažiprsta, dok su ostala tri prsta ispružena ili blago savijena.
  • Trajanje: Ovu mudru možete primijeniti bilo kad tijekom dana, dok radite jogu ili tijekom meditacije.
  • Prednosti: Đnana Mudra povećava koncentraciju, pamćenje, otklanja nesanicu, pomaže da se oslobodite stresa i bijesa, olakšava depresiju i glavobolju.

Vayu mudra vazduha

Vayu mudra zraka

Vayu mudra (element zrak)

Najbolja je za vata ajurvedski tip tijela i smanjuje bilo kakvu stegu zbog viška zraka u organizmu. Vayu Mudra balansira element zraka unutar tijela.

  • Metoda: može se izvoditi tijekom sjedenja, stajanja ili ležanja. Samim savijanjem kažiprsta, možete osjetiti falange kostiju. Pritisnite drugu falangu kosti vrhom palca a vrh kažiprsta treba dodirivati korijen palca.
  • Trajanje: Možete prakticirati ovu mudru bilo kad tijekom dana, bez obzira jeste li jeli ili ne.
  • Prednosti: eliminira višak plinova kao što su giht, nadimanje, zatvor. Pomaže kod oboljenja kao što artritis, bol u vratu, drhtavice kod Parkinsonove bolesti, paralize i cervikalnog spondilitisa.

Prithvi mudra zemlje

Prithvi mudra zemlje

Prithvi mudra (zemlja)

Ova mudra pojačava element zemlje u tijelu. Element zemlja je vitalna komponenta kostiju, hrskavice, kože, kose, noktiju, mišića, tetiva, unutarnjih organa. Praksa Prithvi mudre je da gradi i oživljava tkiva i jača kosti. Ona proizvodi stabilnost, samopouzdanje i snagu. Prithvi Mudra se također naziva i mudrom zemlje. Aktivira tijelo i smanjuje fizičke slabosti.

  • Metoda: Sedite u pozu lotosa ili se jednostavno postavite za obavljanje ove mudre. Nježno spojite vrh domalog prsta i palca, dok su ostala tri prsta opružena.
  • Trajanje: 30-45 minuta svakog dana, odjednom ili u 3 navrata tijekom dana.
  • Prednosti: Smanjuje stres, slabost, pomaže u regulisanju telesne mase, poboljšava cirkulaciju krvi, pojačava samopouzdanje. Takođe, povećava odlučnost i usmerava pojedince ka duhovnosti. Poboljšava varenje, razvija vitalnost i otklanja problem nedostatka vitamina.

Agni mudra Sunca

Agni mudra Sunca

Agni (vatra) ili Suria mudra Sunca

Vrlo značajna za iscjeljenje. Povećava element vatre u tijelu i smanjuje element zemlje. Element Agni (vatra) je povezan s temperaturom i metabolizmom tijela. Primjena Suria mudre pomaže u održavanju tjelesne temperature i reguliranju metabolizma. Suria mudra Sunca povećava element vatre u tijelu.

  • Metod: Ovu mudru bi trebalo svakodnevno prakticirati isključivo u sjedećem položaju i na prazan stomak. Savijte domali prst i njegovim vrhom dodirnite korijen palca, dok vrh palca dodiruje drugu falangu kosti domalog prsta.
  • Trajanje: Može se prakticirati 20 minuta dnevno, ali izbjegavajte vježbanje kada imate kiselinu ili probavne smetnje.
  • Prednosti: Rastvara višak masti u organizmu, smanjuje kolesterol, ubrzava probavu, potiče metabolizam i imunološki sistem, kontrolira nisku BP i regulira rad štitne žlijezde.

Jal mudra vode

Jal mudra vode

Jal mudra (voda)

Djeluje na najbitniji element tijela, vodu, povećavajući je na optimalni nivo. Sprečava sve bolesti koje nastaju uslijed nedostatka vode ili bilo kakve dehidratacije. Pomaže u rehidrataciji stanica, tkiva, mišića, kože, zglobne hrskavice. Jal mudra balansira element vode u tijelu.

  • Metoda: Zauzmite udobnu poziciju ili jednostavno lezite i napravite mudru prstima, dodirujući vrh palca malim prstom.
  • Trajanje: Možete je prakticirati bilo kad tijekom dana.
  • Prednosti: Element vode je također povezan s jezikom i čulom ukusa. Prema tome, ova mudra može se koristiti kako bi se prevazišao poremećaj kao što je gubitak ukusa, suhoća usta, itd. Jal mudra hrani kožu, čineći je sjajnom. Eliminira kožne bolesti, povećava protok krvi i smanjuje bolove u mišićima.

Shunya mudra praznine

Shunya mudra praznine

Shunya mudra (praznina)

Mudra praznine ili mudra raja, smanjuje element prostora unutar tijela. Budući je ovaj element povezan s ušima, pomaže u oslobađanju uha od bolova i mnogih poremećaja sluha. Ona također pomaže praktikantu da otvori svoju srčanu čakru, a pogodna je i pri meditaciji. Shunya mudra može brzo izlečiti bol u uhu ako se primjenjuje u dužem vremenskom periodu.

  • Metoda: Da biste primijenili ovu mudru smjestite se udobno, savijte srednji prst a vrhom palca pritisnite prvu falangu kosti srednjeg prsta. Ostali prsti trebaju biti ispruženi i isto to učinite i s drugom rukom.
  • Trajanje: Potrebno je prakticirati 15 minuta, tri puta tijekom dana. Ako primjenjujete ovu mudru u isto vrijeme svakodnevno, ona djeluje kao katalizator u postizanju željenih rezultata.
  • Prednosti: Shunya mudra je efikasna u otklanjanju problema vezanih za uho, grlo ili nos. Ova mudra pomaže kod sluha i govora i liječi svaku ukočenost u bilo kojem dijelu tijela. Također je korisna za prevazilaženje problema s pokretljivošću i vrtoglavice.

Prana mudra

Shunya mudra praznine

Prana Mudra (vitalna energija)

Prana mudru možete primijeniti kad god se osjećate umorno ili kada vam je potrebna dodatna energija. Doprinosi optimalanom protoku prane u tijelu, aktivira korjensku čakru i povećava vitalnost. Prana mudra, ili mudra života, stvara energiju u tijelu i poboljšava snagu i imunitet.

  • Metoda: Sjedite u pozu lotosa. Spojite vrhove malog, domalog prsta i palca dok su ostali prsti ispruženi.
  • Trajanje: Ne postoji određeno vrijeme, možete vježbati u bilo kojem vremenskom periodu, ili počnite s 5 do 6 minuta tri puta dnevno i povećajte na 15 minuta.
  • Prednosti: Sa sposobnošću da kontrolira suptilne energije naše aure, ova mudra čisti našu auru. Magnetna sila koju stvara ova mudra kreira unutarnji fokus, jasnoću. Ova mudra je također bitna za poboljšanje vizije za naš život. Povećava vitalnost, smanjuje zamor i nervozu. Prana Mudru treba izbjegavati ukoliko patite od kašlja ili prehlade.

Opustite se, dišite i osjetite unutarnji protok energije, kako se svaka stanica u potpunosti revitalizira. Ove mudre se mogu primijeniti na bilo što i uvođenjem ovog drevnog alata za iscjeljenje u vaš svakodnevni život, pomoći će vam da se povežete sa svojim unutarnjim bićem i univerzalnom energijom. Mudre prožimaju mir, ravnotežu, i spokoj.

Izvor