Misli se mogu “pročitati” prije nego se izgovore Reviewed by admin on . . Japanski profesor tvrdi da je otkrio način na koji može da pročita nečije misli prije nego što ih ta osoba zapravo i izgovori. Studija je usmjerena na pronala . Japanski profesor tvrdi da je otkrio način na koji može da pročita nečije misli prije nego što ih ta osoba zapravo i izgovori. Studija je usmjerena na pronala Rating: 0

Misli se mogu “pročitati” prije nego se izgovore

misli.

Japanski profesor tvrdi da je otkrio način na koji može da pročita nečije misli prije nego što ih ta osoba zapravo i izgovori.

Studija je usmjerena na pronalaženje veze između zvučnih valova koje proizvodi govor i moždanih valova izazvanih neposredno prije samog govora.

Kako bi došao do ovog zaključka, profesor Tošimasa Jamazaki s Kiušu instituta za tehnologiju je tražio od nekoliko grupa sudionika svih spolova i starosti da izgovore posebne riječi na japanskom jeziku – “kreni” “škare” i “par”. Zajednička stvar ovim riječima je ta da imaju veoma sličan valni oblik koji proizvode, i kada su izgovorene i kada se prešute.

Jamazakijevi istraživači su potom mjerili promjene električnih aktivnosti u Broka oblasti frontalnog režnja mozga koji je odgovoran za jezik. Sudionici istraživanja su izgovarali prethodno spomenute tri riječi, a istraživači su provodili svoja mjerenja.

Ono što su otkrili je veza koja se proteže od trenutka kada se slovo formira u mozgu do trenutka dok ga usta ne izgovore. Ključ za takvu vezu je takozvani „potencijal spremnosti“ – mehanizam poznat po tome što mijenja ponašanje moždanih valova.

Kada je um svjesno pripremljen za riječ, Jamazaki je utvrdio da potencijal spremnosti mijenja valne oblike do dvije sekunde prije nego što se sama riječ izgovori.

Tim koji je radio na ovom istraživanju je izjavio da su sada na pravom putu da poboljšaju metode dešifriranja čitavih riječi i rečenica. Također ovo vide i kao potencijal za ispitivanje govornih invaliditeta i možda čak i način da se nijemim ljudima omogući govor.

(Nacionalna Geografija)Leave a Comment

%d bloggers like this: