Jogananda: Neostvarene želje su opasne! Reviewed by admin on . . Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomiješanih, i . Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomiješanih, i Rating: 0

Jogananda: Neostvarene želje su opasne!

želje
.

Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomiješanih, i kada umrete, iako vaše tijelo više ne postoji, ove sile nastavljaju živjeti. Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god da ide, a kada se ponovo rodite, ove slike se izražavaju kao sklonosti k određenom ponašanju. Tako, na primjer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost k alkoholizmu, koja ostaje s njim sve dok ne prevaziđe svoju želju za alkoholom.

Čak i ponašanje sasvim male djece može nam otkriti određene karakteristike prošlih života. Neka djeca imaju nevjerojatne napade bijesa, dok su druga ćudljiva i mrzovoljna. Ali nije ih Bog stvorio takve. Neostvarene želje iz prethodnih života oblikovale su ove psihološke sklonosti i zbog njih duša često ne izgleda kao da je stvorena po Božjem liku. Ako se Božji lik u vama u ovom životu izopači pod utjecajem straha ili bijesa,  i ako ne pobijedite te sklonosti sada, ponovo ćete se roditi s njima i nosit ćete ih na plećima kao teško breme koje stvara patnju sve dok ih ne prevaziđete u nekoj budućoj inkarnaciji.

Bolje je, stoga, da poradite na prevazilaženju svih svojih želja sada. One bi sve istog časa i zauvijek nestale u najvišoj radosti Božjeg prisustva, ali dok Ga ne spoznate, vaše nepokorene želje ostat će s vama da vas progone.

Postoje dva načina da se riješite svojih želja – prvi je da pomoću razuma i rasuđivanja, odnosno mudrosti, shvatite da vam samo Bog može dati trajnu nepomućenu sreću; drugi je da ih ostvarite.

Vrlo često želje leže skrivene u podsvijesti i vi mislite da ste ih se riješili, ali niste. Život je uistinu velika misterija, ali se ova misterija lako može razriješti kada secirate život skalpelom razuma. Budete li svaki dan sjedeći nakratko u tišini analizirali sebe, otkrit ćete da imate mnogo neispunjenih želja. One su poput opasnih bacila koje nosite u sebi, i kuda god da odete, u ovom životu ili nekom budućem, one će ići s vama.

Najbolje rešenje je da se pomoću rasuđivanja riješite svih opasnih želja još u ovom životu, i da se usredotočite na ostvarenje onih dobrih želja. Ako, recimo, imate sklonosti ka samoubistvu ili želju da učinite kakvo zlo, odmah se riješite takvih želja. Uvejrite sebe, pomoću razuma i ispravnih postupaka, da ste vi čedo Božje i da ste stvoreni po Njegovom liku, i izdignite se iznad svoje ćudljivosti i navika tijela. Budite nevezani. Ako patite od neke kronične bolesti, probajte da se mentalno odvojite od svijesti o tijelu. Rasuđivanjem možete ovladati čulima. Rasuđivanje je vatra u kojoj ćete spaliti svoje želje.

Uobičajeno je da se na tavan odlaže sav suvišni i nepotrebni „krš“, i da se onda povremeno uradi temeljno veliko spremanje. Slično tome, sakrivene na tavanu vašeg podsvijesnog uma nalaze se mnoge potencijalno škodljive želje koje vam jednoga dana mogu donijeti mnogo nevolja. Zato je važno da neprestano analizirate sebe. Možda ste ćudljivi ili mrzite sve i svakoga; ako je tako, ove ukorijenjene osobine su posljedica vašeg vlastitog ponašanja u prošlosti.

Da biste svoj mentalni tavan očistili od takvog suvišnog namještaja, morate mnogo energije uložiti i s ljubavlju činiti ono što je ispravno, pozitivno i konstruktivno.

Autor: Paramahansa Jogananda
spiritualni-centar.org

Leave a Comment

%d bloggers like this: