Grižnja savjesti zaposlene mame: Nisam dovoljno s djetetom! Reviewed by admin on . . Odakle dolazi osjećaj krivice? Osjećaj krivice izgleda kao neizbježan dio majčinstva zaposlene majke. Svaka mama ispred sebe ima čitav spisak stvari koje bi t . Odakle dolazi osjećaj krivice? Osjećaj krivice izgleda kao neizbježan dio majčinstva zaposlene majke. Svaka mama ispred sebe ima čitav spisak stvari koje bi t Rating: 0

Grižnja savjesti zaposlene mame: Nisam dovoljno s djetetom!

mama-dijete.

Odakle dolazi osjećaj krivice?

Osjećaj krivice izgleda kao neizbježan dio majčinstva zaposlene majke. Svaka mama ispred sebe ima čitav spisak stvari koje bi trebalo da radi ili načina na koje bi trebalo da ih radi. Međutim, vremena je uvijek malo i potrebno je naći lakše načine i prečice kako bi se sve stiglo … i onda nastupa griža savjesti.

 

Kao “šlag na torti”, tu su i mame koje sve uspijevaju, iako znamo da najverojatnije nisu potpuno iskrene, nakon njihovih priča javi se onaj osuđujući glas u glavi koji nam ponavlja sve greške koje pravimo.

Što pomaže?

Otvoreni razgovor s drugim mamama i čitanje iskrenih tekstova koji opisuju realne situacije iz života može biti od velike pomoći. Ako imate nekoga da s njim podijelite sve ono što u vama izaziva grižnju savjesti obavezno to i učinite. Na taj način ćete bolje shvatiti svoje osjećaje.

Čim glasno izgovorite ono što vas muči, bit će vam lakše. Ono što vas iznutra izgriza, kada ga čujete glasno može vam izgledati banalno. Dodatak smijeha je također poželjan.

Utjecaj osjećaja krivice na svakodnevni život

Važno je da znate da ne trebate prihvatiti osjećaj krivice, to je nezdrav osjećaj koji oduzima previše energije koju sigurno možete mnogo bolje upotrijebiti. Mama koja osjeća krivicu je tužna, nezadovoljna i nervozna. Ima malo snage i strpljenja za vrijeme s djecom, partnerom a još manje za sebe.

Osjećaj krivice je emocija koja nastaje kada okrivljujete ili osuđujete sebe zbog toga što ste uradili nešto pogrešno, niste uspjeli učiniti pravu stvar ili što ste nekoga povrijedili. A što je pogrešno u odlasku na posao ako vas to ispunjava i doprinosi da ne poludite u kući?

Kako se osloboditi osjećaja krivice

Veliki broj mama osjeća krivicu na isti način na koji osjeća i stres, i ne zna odvojiti te dvije stvari. Kako to zaustaviti? Kako sebe osloboditi krivice?

Prije svega, prepoznajte onaj glas u vašoj glavi koji vam govori stvari poput: “moraš biti bolja mama”, “moraš provoditi više vremena s djecom”, “trebala bi se manje posvećivati sebi a više djeci i sve bi bilo bolje”, “ne trebaš tražiti ničiju pomoć, možeš sve sama” i sl. Slobodno zamislite ovaj glas tako što ćete mu dati lik i zatim ga pažljivo slušajte u potrazi za riječima “moraš” ili “trebalo bi”.

Ovaj glas koji vas sabotira nije ni dobar ni loš. Jednostavno postoji. I čim ga identificirate on će izgubiti dio moći nad vama. Potrebno je da svesno obratite pažnju na njega, ispitate različite mogućnosti (nikako samo “trebalo bi” ili “moraš”) i zatim izaberete što je ono što stvarno želite raditi u tom trenutku.

 

Izaberite pozitivniji pogled na stvari

Čim čujete ovaj glas u vašoj glavi zapitajte se postoji li pozitivniji pogled na stvari. Obično ništa nikada nije tako katastrofično kao što nama izgleda. Zapitajte se postoji li nešto što biste drugačije uradili? Ako je odgovor potvrdan, probajte. Promijenite nešto i promatrajte ima li to utjecaja na vas.

Zapamitite, ono što odgovara jednoj mami, ne mora vrijediti i za drugu i sl. Napravite listu vama važnih stvari i dajte prednost onima na vrhu.

 

 

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: