Desiderata – istina o jednom od najinspirativnijih tekstova Reviewed by admin on . . Zasigurno jedan od najpopularnijih inspiracijskih tekstova svih vremena napisao je američki odvjetnik i pjesnik Max Ehrmann (1872.-1945.)  Svoju je poemu Desi . Zasigurno jedan od najpopularnijih inspiracijskih tekstova svih vremena napisao je američki odvjetnik i pjesnik Max Ehrmann (1872.-1945.)  Svoju je poemu Desi Rating: 0

Desiderata – istina o jednom od najinspirativnijih tekstova

des.

Zasigurno jedan od najpopularnijih inspiracijskih tekstova svih vremena napisao je američki odvjetnik i pjesnik Max Ehrmann (1872.-1945.)  Svoju je poemu Desideratu (lat. desiderare željeti) o onome što možemo poželjeti u životu samozatajno napisao još 1927. godine no tekst je, kao i autor, postao poznat tek desetljećima nakon njegove smrti.


Ehrmann ju je 1933. poslao kao Božićnu čestitku svojim prijatejima. Uz Ehrmannovo dopuštenje, tijekom drugog svjetskog rata američki psihijatar Merrill Moore pjesmu je tiskao kao dio tretmana i psihološke podrške vojnicima, a poslije ju je nastavio dijeliti i klijentima u svojoj privatnoj praksi u Bostonu.

Danas Desiderata kruži Internetom i objavljuje se uz navođenje da je to irski blagoslov nađen 1642. godine u crkvi Svetog Pavla u američkom gradu Baltimore.  Naime, vlč. Frederick Kates, rektor te crkve bez navođenja imena njenog autora objavio ju je u kompilaciji propovijedi za svoju pastvu.  Ta je kompilacija sadržavala i datum osnutka crkve: “Old Saint Paul’s Church, Baltimore A.D. 1692.” pa je tako nastala priča da je taj tekst nađen u crkvi.

Prisvojio ju i Mr. Spock

Kako je tekst došao do svećenika nije poznato, ali kada je pronađen 1965. godine uz samrtnu postelju poznatog američkog političara i diplomata Adlai Stevensona, koji ju je želio tiskati na svojim posljendjim Božićnim čestitkama za prijatelje,  Desiderata je postala opće poznata.

Glumac Leonard Nimoy koji se proslavio ulogom inteligentnog izvanzemaljca Spocka u Zvjezdanim stazama  uvrstio ju je 1968. godine pod nazivom “Spockove Misli” na album  recitacija “Dvije strane Leonarda Nimoya” , ta je verzija ponovo publicirana i 1995. godine u izdanju “Leonard Nimoy Presents Spokovu glazbu iz svemira”.

Tekst se prenosio i dalje, bivao sve popularnijim, pa se javila i obitelj pokojnog autora sa zahtjevom autorskih prava, no kako je Ehrmann dozvolio psihijatru Mooru da dijeli pjesmu vojnicima bez navođenja copyerighta tako je pjesma i pravno postala općom javnom svojinom.

Brojni su ljudi koji svakodnevno nalaze životni putokaz i utjehu u njegovim nadahnutim riječima.

U zahvalu na Desiderati Maxu Ehrmannu je 2010. postavljena skulptura u njegovom rodnom mjestu Terre Haute u američkoj državi Indiana. Brončani Ehrmann sjedi na klupi u parku, a prolaznici na putu koji vodi pokraj njegove klupe mogu čitati stihove iz Desiderate.

 

dobarzivot.net

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: