Budite velikodušni sa zagrljajima, ne koštaju ništa, a znače puno Reviewed by admin on . [caption id="attachment_17176" align="aligncenter" width="610"] France, Paris, couple embracing, man smiling[/caption] Zagrljaji zaista imaju moć izliječenja i [caption id="attachment_17176" align="aligncenter" width="610"] France, Paris, couple embracing, man smiling[/caption] Zagrljaji zaista imaju moć izliječenja i Rating: 0

Budite velikodušni sa zagrljajima, ne koštaju ništa, a znače puno

France, Paris, couple embracing, man smiling

France, Paris, couple embracing, man smiling

Zagrljaji zaista imaju moć izliječenja i to u slučaju bolesti, prehlada, ali i psihičkih problema kao što su otuđenost, depresija i stres.
Istraživanja su pokazala da dug, jak zagrljaj, kada nam se srca dotaknu, ima mnogo prednosti:

1. Nježan zagrljaj gradi osjećaj povjerenja i sigurnosti, a to pomaže i boljoj i iskrenoj komunikaciji.

2. Zagrljaj utječe na povećanje oksitocina, a to znači manje usamljenosti, osjećaja izoliranosti i ljutnje.

3. Duži zagrljaj oslobađa seratonin, a to znači bolje raspoloženje i osjećaj zadovoljstva i sreće.

4. Zagrljaj jača imuni sistem. Nježan pritisak utječe na grudni koš i emotivni naboj, pa se tako prouzrokuje aktivacija Solarne pleksus čakre. Tako se stimulira grudna žlijezda koja se nalazi između pluća koja kontrolira proizvodnju krvnih stanica koje vas čine zdravim i otpornim na bolesti.

5. Grljenje povećava samopouzdanje. Razlog za takav osjećaj potječe još od rođenja i ljubavi koju ste dobivali od roditelja. Naime, zagrljaj postaje urođeni sinonim za bliskost i povezanost.

6. Zagrljiji opuštaju mišiće, smanjuju tenziju u tijelu, otklanjaju i smanjuju bol, povećanjem cirkulacije u mekom tkivu.

7. Zagrljaj utječe pozitivno na nervni sistem. Parasimpatičko, uravnoteženo stanje u nervnom sistemu se uspostavlja tako što se ostvaruje bolja provodljivost trenjem kože prilikom zagrljaja.

8. Zagrljaj uči kako da volite nekog, kako da dijelite s nekim i kako da reagirate na nekoga.

9. Zagrljaji su slični meditaciji i smijehu. Uče kako biti prisutan u trenutku, prožimaju vas energijom i utječu na povezanost misli i srca.

10. Energija koja se stvara zagrljajem između ljudi je ulaganje u vezu, gradeći povjerenje i razumijevanje.

 

Virginia Satir kaže: “Potrebno je četiri zagrljaja dnevno za opstanak. Potrebno je osam zagrljaja dnevno za održavanje. Treba nam dvanaest zagrljaja dnevno za rast”.

Sami procijenite koliko vam fale zagrljaji i učinite nešto po tom pitanju, ako već niste, jer je očigledno da grljenje pomaže psiho-fizičkom stanju organizma.

Izvor:mindbodygreen.com /savrsena.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: