Učenje, poniznost i strpljenje Reviewed by admin on . . Čovjek se uči dok je živ… Nitko se nije naučen rodio… Lijepe poslovice. I točne. Tu je još i čuvena Sokratova izjava: ,,Znam da ništa ne znam.,, koju je mogao . Čovjek se uči dok je živ… Nitko se nije naučen rodio… Lijepe poslovice. I točne. Tu je još i čuvena Sokratova izjava: ,,Znam da ništa ne znam.,, koju je mogao Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Učenje, poniznost i strpljenje

Učenje, poniznost i strpljenje

a.

Čovjek se uči dok je živ… Nitko se nije naučen rodio… Lijepe poslovice. I točne. Tu je još i čuvena Sokratova izjava: ,,Znam da ništa ne znam.,, koju je mogao izgovoriti samo istinski veliki čovjek.

Učenje je od ogromne važnosti za naš razvoj, bilo da se radi o fizičkom, emocionalnom ili duhovnom razvoju. Nema razvoja bez učenja, ali kada kažem učenje, ne mislim na gomilanje informacija, već na sposobnost da iz svake situacije izvučemo neku pouku i kasnije je primijenimo. Učiti znači svjesno hodati svijetom,  širom otvorenih očiju i srca i biti spreman da učiš od svega što se nađe na tvom putu. Mi najčešće imamo neku predstavu kako bi trebao izgledati duhovni učitelj, ali ako tako mislimo, propuštamo mnoge druge učitelje koji su svakodnevno oko nas. Dok se u sebi žalimo što u naš život nikako ne dolaze ,,prave osobe,, biljke koje rastu u našoj sobi, čekaju da ih primjetimo. Jer i one imaju što da nas nauče. Baš kao i životinje. Možete učiti od prirodnih pojava, ali i od saobraćajne gužve. Prilike za učenje su svuda oko nas!

Međutim, da bismo bili spremni učiti u svakoj prilici i od svega oko sebe, neophodno je da budemo ponizni, odnosno da osjećamo kako je sve stvoreno jednakovrijedno. I najmanji osjećaj osobne važnosti zaslijepit će nas i propustit ćemo neku priliku. Ništa strašno, pojavit će se već nova prilika, naravno ako ne pomislimo da smo sve naučili. Ego je taj kojem smeta poniznost, on je uvjeren da je bolji, pametniji, ljepši, vredniji… on se uspoređuje s drugim egom. Naša duša zna da se Jedno izražava kroz sve stvoreno, samo to čini na različite načine. Duša je ogromna u svojoj pozniznosti i ponizna u svojoj veličini. Dakle, budite pažljivi i ne nasjedajte na igre svog Ega, samo ih primijetite i osvijestite, a onda se vratite u osjećaj poniznosti i spremnosti za učenje.

Za učenje nam je također neophodno i strpljenje, jer ono se često ne odvija brzo. Naročito ne onoliko brzo koliko bismo mi željeli. Priroda je zato jedan od najboljih učitelja, jer ona sve prihvaća i ništa ne požuruje. Najbolje od svega je što ako usvojimo ovaj način promatranja svijeta i življenja, nikada nećemo prestati da učimo, pri tom istinski uživajući  u  svakom trenutku svog života.

Suzana Vemić. psih.

Centarprozor.com

Leave a Comment