Ovo napravite za Novu godinu kako bi cijela 2016. bila sretna i prosperitetna! Reviewed by admin on . Trebate obratiti pažnju što oblačite, koga ljubite i kome čestitate novogodišnju noć Bez obzira da li sebe smatrate sujevernom osobom, neke male rituale možete Trebate obratiti pažnju što oblačite, koga ljubite i kome čestitate novogodišnju noć Bez obzira da li sebe smatrate sujevernom osobom, neke male rituale možete Rating: 0

Ovo napravite za Novu godinu kako bi cijela 2016. bila sretna i prosperitetna!

Trebate obratiti pažnju što oblačite, koga ljubite i kome čestitate novogodišnju noć

Bez obzira da li sebe smatrate sujevernom osobom, neke male rituale možete ispoštovati oko Nove godine.

Najčešća vjerovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja vrijede za dan uoči kao i prvog dana nove godine (31.12. i 1.01.), a za koja se vjeruje da će u narednoj godini donijeti sreću su:

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju, prema vjerovanju nekih kultura, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila (dakle bez piletine i puretine). Prema određenim narodnim vjerovanjima, time osiguravate da blagostanje ostane u vašoj kući, odnosno da ne „odleti“ s vašeg stola.

Radna godina

Obavite neki simboličan posao prvog dana Nove godine, iako je praznik. Ako ste na poklon dobili rokovnik, upišite datum, par riječi… zadržite pažnju, razmišljajte o poslu makar par minuta tog dana. Po vjerovanju, ovaj čin simbolizira da ćete tijekom naredne godine imati dovoljno posla i da ćete ga s voljom raditi.

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podijelite poljupce s dragim osobama. To se smatra potvrdom da će i u predstojećoj godini vaša ljubav i bliskost trajati.

Odnosi s drugima

Slično običaju koji vrijedi za Božić, važno je i tko će poslije ponoći, odnosno 1.01., prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno utjecati na vaš život u narednoj godini.

Crveno za sreću

Općepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, vjeruje se da je dobro nositi vdonje rublje u crvenoj boji.

Postoji nekoliko vjerovanja koja se odnose na to šta ne valja raditi tijekom ova dva dana:

Čak iako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja meilova … ne propustite čestitati Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Time simbolično jačate veze među vama, razvijate osjećaj topline i prijateljstva.

Na samom početku godine, izbjegnite posuđivanje novca. Simbolika je jasna – ukazuje na to da ćete tijekom godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj mjeri.

Ovo vjerovanje se sigurno ne poklapa s vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1.01. ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo razmijeniti kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak po ovom vjerovanju to ne bi trebalo raditi.

Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posjete drugima ne nosite ništa od jela. Za to, pričekajte idući dan, 2.01.

U nekim kulturama pranje rublja 1.01. je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, jer bi moglo loše utjecati na zdravlje ukućana u narednoj godini.

Isto tako, potrudite se da budete pažljivi s posuđem i uopće lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Poznato je i nekoliko ukorenjenih vjerovanja koja se odnose na vremenske prilike tijekom ta dva dana.

Ukoliko tog dana puše južni vjetar – znak je da će naredna godina biti dobra i bogata.

Ukoliko puše sjeverni vjetar – znak je da će cijela godina biti hladna i s lošim vremenom.

Ukoliko puše istočni vjetar – godina može donijeti nestašice i nevolje.

Ukoliko je 1.01. vedar i sunčan dan, bez vjetra, znak je da nas čeka vesela i bogata godina.

Za sreću s novcem

Mali ritual – u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sljedeća godina teći u blagostanju. Za sreću s novcem vrijedi vjerovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

Rođenje

Bebe rođene 1. siječnja smatraju se „djecom sreće“!

(monnamagazin.me)

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: