Misterij Aboriđina: Odakle je došao najtajanstveniji narod? Reviewed by admin on . . Kada su britanski osuđenici u 18. i 19. vijeku poslani u Australiju, vidjeli su da je ogroman kontinent već naseljen, ali nitko nije mogao shvatiti odakle je . Kada su britanski osuđenici u 18. i 19. vijeku poslani u Australiju, vidjeli su da je ogroman kontinent već naseljen, ali nitko nije mogao shvatiti odakle je Rating: 0

Misterij Aboriđina: Odakle je došao najtajanstveniji narod?

uluru.

Kada su britanski osuđenici u 18. i 19. vijeku poslani u Australiju, vidjeli su da je ogroman kontinent već naseljen, ali nitko nije mogao shvatiti odakle je taj narod došao. Otok je bilo veoma izoliran i izgledalo je nemoguće da bi itko mogao doputovati tu u običnim čamcima.

Sada bi jedan pramen kose, pronađen od strane britanskih antropologa prije jednog vijeka, mogao biti ključ zagonetke porijekla Aboridžina. DNK iz kose otkriva da su njihovi drevni preci došli u Australiju prije oko 50.000 godina, i da su uspjeli zadržati cijeli kontinent samo za sebe, sve do dolaska britanskih osuđenika mnogo godina kasnije.

Usprkos izolaciji Aboridžina, postoje dokazi da se prije oko 6.000 godina dogodila velika kulturna razmjena. Njihovi kameni alati su postali savršeniji, a populacija se povećala. Aboridžini nisu uzgajali stoku, nego su pripitomili divljeg psa, nazvanog dingo. Istraživači su pratili širenje dinga širom otočja Polinezije analizirajući DNK u njihovim kostima, ali nisu uspjeli naći bilo kakav trag polinezijskih gena u Aboridžinima.

Ali, nekako, dingo je stigao, i može biti da je to napravilo razliku. Kako je veći dio Australije jalova pustoš, posjedovanje psa, kao vodiča u lovu, je možda bilo ključno za njihov opstanak.

U izdanju Newyork Timesa od 23. rujna,  citiran je istraživač Peter Savolaiijnena kako je dolazak dinga u Australiju zagonetka, jer drugih elemenata kulture Polinezije tamo nema.

Paleoantropolog Richard Klein kaže: „Nešto izvanredno se dogodilo u Australiji prije 4 do 6 tisuća godina, i uključivalo je mnogo više stvari od dinga. Najranija migracija Aboridžina mora da je došla iz zemlje predaka, negdje iz sjeveroistočne Afrike, što znači da su oni potomci prvih modernih ljudi koji su napustili kontinent, bez ikakvog genetskog miješanja s drugim rasama.“

Usprkos njihovim primitivnim alatima, prvobitni Australci su morali imati naprednu tehnologiju izgradnje brodova da bi prešli ocean i došli do novog kontinenta, ali arheolozi nisu našli nikakve dokaze o postojanju tih brodova. Njihova tamna koža označava njihovo afričko porijeklo, i to iz oblasti blizu ekvatora, za razliku od svijetlijih Europljana i Azijata, čiji su preci razvili blijedu kožu potrebnu za život u područjima sa „slabijim“ Suncem.

altertv.org

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: