Kako doći u kontakt s duhovnim vodičem? Reviewed by admin on . . Kako doći u kontakt s (duhovnim) vodičem? Kada me pitaju ovo pitanje, ispričam ovu priču: sa svojom prvom ženom Barbarom sam za večerom raspravljao nešto o Am . Kako doći u kontakt s (duhovnim) vodičem? Kada me pitaju ovo pitanje, ispričam ovu priču: sa svojom prvom ženom Barbarom sam za večerom raspravljao nešto o Am Rating: 0

Kako doći u kontakt s duhovnim vodičem?

gui.

Kako doći u kontakt s (duhovnim) vodičem? Kada me pitaju ovo pitanje, ispričam ovu priču: sa svojom prvom ženom Barbarom sam za večerom raspravljao nešto o Američkim Indijancima. Kasnije, dok sam prao suđe, zapitao sam se onako naglas: “Kakav su utjecaj imali Američki šamani na Indijansku kulturu?” Na to sam zaboravio i nakon 2 tjedna žena me je natjerala da je pratim u šoping, jer da ona mora kupiti cipele.
Nevoljko sam otišao i nervozno je čekao, dok je mantala po dućanima. Uletjela je u knjižaru, a ja sam za njom prebirao po policama. Pažnju mi privuče neka plava knjiga, koja, kad sam je htio uzeti, padne dole i otvori se na jednoj stranici. Tamo je pisalo:
“Američki šamani su imali ulogu u kulturi Indijanaca…” Tada sam shvatio vezu između postavljanja pitanja i odgovora. Počeo sam to intenzivnije prakticirati i uskoro su se počeli smanjivati intervali čekanja na odgovor, odnosno, razbijao sam svoja vjerovanja koji su mi stajali kao zid ispred uviđanja tih odgovora, omena, signala i slično. Skužio sam i važnost postavljanja pitanja naglas, jer se time daje naglasak na započet proces, izdvaja ga se iz šume unutrašnjeg dijaloga i lakše pamti.

Namjera iza postavljenog pitanja je u tome što je usmjerena na bilo koji izvor koji može dati odgovor – to je zapravo susret sa vodičem! To nije nekakva figura koju očekujemo da ćemo vidjeti, ljudskog ili neljudskog oblika, nego apstraktna veza između viših oblika našeg Jastva ili drugih formi nas samih u nefizičkom svijetu. Kao što mala beba polako spoznaje poveznice riječi i predmeta i polako oblikuje stvarnost, tako trebamo i mi sada polako stvarati poveznice znamenja i nefizičke stvarnosti, naučiti
prepoznavati uzorke koji se tu dešavaju i kasnije ih povezati s drugim iskustvima.

Primjer sudionika na radionici. Nakon prve večeri, domaćica radionice nas je pozvala u njenu kuću kako bi se družili. Imala je dosta grickalica različitih vrsta čak i posude za svaku vrstu posebno. Između ostalog, bilo je tu i gomila kikirikija.
Jedna od sudionica radionice uzela je nekoliko kikirikija i zapitala se naglas: “Što je to u kikirikiju da izaziva alergiju kod nekih ljudi?” Odmah je netko rekao da što ne proba vježbu pitanja Vodiča za dobiti odgovor? Mi smo se nasmijali na ovo, a žena je rekla: “Da, naravno, dobra ideja, zašto ne?” Okrenula se prema kikirikiju i zapitala naglas ponovno isto pitanje. Svi su čekali nekoliko minuta ne bi li odgovor pao sa neba i kako se ništa nije desilo, svi smo se dobro nasmijali.
Ipak, nakon nekoliko dana dobio sam od nje email u kojemu mi prepričava kako se nešto vrlo čudno dogodilo. Vratila se kući u Kaliforniju i slijedeće jutro dok je listala neke novine, došla je do dvostranog članka o kikirikiju. Tamo je bilo objašnjeno gdje kikiriki raste, koliko se tona godišnje prodaje i vrlo detaljno pojašnjenje zašto su neki ljudi alergični na kikiriki! Ali ni to nije bilo dovoljno, pa je sutradan dok je sjedila u liječničkoj ordinaciji čitala neki magazin i u njemu naišla opet na članak o kikirikiju koji je još kvalitetnije, na medicinski način pojasnio probleme s alergijom.
Rekla je u nastavku maila: “Znaš dobro smo se smijali te subotnje večeri, ali ovaj “Guide thing” zaista radi!”

Bruce Moen

Prijevod: Nenad Ljubić

Leave a Comment

%d bloggers like this: