Želim Vam…. (jedna sasvim drugačija čestitka) Reviewed by admin on . Fotografija: Danko Lara Radić Nova godina je dan kao i svaki drugi. To je jedna obična noć alkoholom razdvojena od svitanja. Jedna bizarna noć zbunjena našim od Fotografija: Danko Lara Radić Nova godina je dan kao i svaki drugi. To je jedna obična noć alkoholom razdvojena od svitanja. Jedna bizarna noć zbunjena našim od Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Život općenito » Želim Vam…. (jedna sasvim drugačija čestitka)

Želim Vam…. (jedna sasvim drugačija čestitka)

b

Fotografija: Danko Lara Radić

Nova godina je dan kao i svaki drugi. To je jedna obična noć alkoholom razdvojena od svitanja. Jedna bizarna noć zbunjena našim odbrojavanjem. Jedna noć uplašena petardama, koja se promrzla trese kao psić iza WC školjke. To je samo još jedna iznova reprizirana noć, ista kao svoja jučerašnja prethodnica, a još sličnija svojoj sutrašnjoj sljedbenici.
I ona sama, začuđena nama, nesvjesna svoje posebnosti, trpi do svanuća. Gleda nas ovako siromašne a euforične, praznih glava a punih trpeza. I nismo joj jasni. Dosadni smo joj sa stalno istim napamet naučenim čestitkama. Zasljepljujemo je onako tamno obučenu, na damskoj distanci, našim neukusno blještavim balkonima. Vrijeđamo je nasilno počupanim borovima. Gadimo joj se jer smo za nju nasilnici koji kastriraju njenu prijateljicu Prirodu.

Mi odbrojavamo do ponoći, a ona do svanuća. Gleda sav nered koji ostavimo za sobom. I to ne ovaj našem oku vidljiv nered, već onaj u našim srcima. Zgražava se nad činjenicom koliko licemjerno želimo lijepe stvari nebitnim ljudima, a u stanju smo da uradimo one najgore bliskima. Ona nas ne voli. Jedva čeka da nam pobjegne. Da se od nas odmori.

Zato upotrijebimo tu noć za neke iskrene stvari. Bolje zašutite, nego da poželite nekome nešto što zaista ne mislite. Bolje se ugrizite za jezik, nego što siti pojedete još jedan suvišni tanjur ruske salate. Sjetite se ove fotografije prije nego što se uhvatite za novčanik da kupite još jedan nepotreban poklon na sniženju koje nije sniženje. Bolje toj osobi poklonite iskren zagrljaj. To se danas najrjeđe poklanja. Nek nas novogodišnja noć inspirira na opraštanje. Zarad tako uzvišene stvari kao što je oprost, ona – noć – dat će vam se kao zaljubljena djevojka i još će vam na uho nevaljalo šapnuti „iskoristi me“.

Oprostite tuđim lošim postupcima. Oprostite “oprosti-nisam-namjerno” ljudima. Pa čak i onima koji su “namjerno”. Oprostite praznim novčanicima, još ispraznijim pričama, svojim greškama i tuđim očekivanjima. Oprostite grešnima svjesni da ste i vi griješili.

Svima nama želim jedno ljepše svitanje u boljoj sutrašnjici. Da nam se svima razdani u glavi i srcu. Želim vam one poljupce koji pomicu meso, koji ježe kožu i sluzokožu. Knjige koje vam, umjesto što uspavljuju kad legnete, neće dati da lako zaspite. Osmijehe neznanaca koji će vas natjerati da im priđete i da ih upoznate. Želim nam nove prilike uz koje ćemo lakše prebroditi predstojeće neprilike. Čuvajte se staklenih zvona, šarenih laža, duševnih zelenaša i tuđih dobrih namjera. Vjerujte uvijek u sreću. Neću vam je poželjeti, jer ako u nju ne vjerujete vi sami, nećete je ni imati koliko god snažno vam je ja želio.

I, naposljetku, želim – koliko vama toliko i sebi – neke oči. Oči koje će vas gledati, nadgledati, zavoditi, gubiti se u vama, plakati s vama, koje ćete čekati, koje ćete željeti, s kojima ćete istovremeno svršavati, koje će vam vratiti što ste izgubili i naučiti vas gdje da pronađete ono za čim tragate.

Živjeli… Hvala na čitanju.

Blogdan.

 

blogdan.rs

 

Leave a Comment