Vrijedi sačuvati: Prirodni lijekovi američkih Indijanaca Reviewed by admin on . . Kada su u pitanju prirodni lijekovi, mnogi od nas su upoznati s blagodatima kore vrbe kao analgetikom ili alojom kao anestetikom i lijekom za različite promje . Kada su u pitanju prirodni lijekovi, mnogi od nas su upoznati s blagodatima kore vrbe kao analgetikom ili alojom kao anestetikom i lijekom za različite promje Rating: 0

Vrijedi sačuvati: Prirodni lijekovi američkih Indijanaca

indijanci.

Kada su u pitanju prirodni lijekovi, mnogi od nas su upoznati s blagodatima kore vrbe kao analgetikom ili alojom kao anestetikom i lijekom za različite promjene na koži. Ali to je sve uobičajeno znanje u odnosu na znanje i tretmane koje su sjevernoamerički indijanci koristili i otkrili.

Sjevernoamerički indijanci su razvili „točak“ sličan jin-jang sistemu azijske medicine. Korištenje biljnih lijekova i drugih alternativnih tretmana je smatran za sam vrhunac medicine. Ovo je bio holistički pristup medicini koji se oslanjao na biljke i njihova jedinstvena svojstva.

Ono što slijedi je lista biljaka, drveća, voća i cveća jedinstvenih za sjevernu Ameriku, koji imaju nevjerojatna svojstva otkrivena od strane plemena sjevernoameričkih domorodaca. Ako i kada dođe do krize, trebalo bi znati za neke od ovih starih lijekova. Odlični su i za svakodnevnu upotrebu, kada razmislite koliko su neki od njih djelotvorni.

Čaj od sladića za nadraženo grlo je odličan primjer. Zanimljivo je koliko je ovih prirodnih lijekova i dalje u upotrebi, uključujući pčelinji vosak, polen, kamilicu i druge.

Teško da možemo znati kako su određivali koja biljka ima medicinska svojstva, mada pristup pokušaj-greška može biti jedan od njih. Također se smatra da su promatrali bolesne životinje koje su jele određene biljke i tako su određivali ima li biljka neka svojstva vrijedna istraživanja. Od tada, nauka je dokazala medicinska pozitivna svojstva mnogih od tih biljaka. Običan aspirin se dobiva od salicina, kemikalije koja se nalazi u unutrašnjoj kori vrbe koja se koristila za sniženje temperature i bola.

Ovi lijekovi su se uobičajeno davali u vidu čajeva ili pasti koje su se ili unosile u organizam ili nanosile izvana. Nekada su bili unošeni kao hrana ili su dodavani hrani ili vodi. Ponekad, melem ili oblog od mekinja je nanošen na otvorenu ranu. Predlažemo vam da to ne radite uslijed rizika od infekcije.

Nismo spomenuli mnoge prirodne lijekove na našoj listi. Postoji recept koji uključuje imelu, ali kako je ona u principu otrovna, i ako se ne koristi kako treba rezultati mogu biti kontraproduktivni, čak i smrtonosni.

Ima i dosta ponavljanja. Dosta biljaka je korisno protiv kašlja ili dijareje. Umjesto da listamo biljke koje liječe isti problem iznova i iznova, pokušali smo grupirati biljke koje ćete pronaći i prepoznati.

U slučaju trudnoće, provjerite sa vašim doktorom ove recepte i istražite sve o njima prije nego što ih koristite.

1. Lucerka – pomaže probavi i koristi se protiv ugrušaka. Još neke od upotreba su u tretmanima protiv artritisa, stanja vezanih za mehur i bubrege i jačanje kostiju. Poboljštava imuni sistem.

2. Aloa – mesnati listovi semogu iscijediti i dobiti gust sok koji se može koristiti za opekotine, ugrize insekata i rane.

3. Jasika – unutarnja kora se može koristiti kao čaj za smanjenje temperature, kašlja i boli. Sadrži salicin, koji se nalazi i u vrbi i osnovni je sastojak aspirina.

4. Pčelinji polen – kada se pomiješa s hranom, povećava energiju, pomaže probavi i pojačava imuni sistem. Ako ste alergični na ugriz pčele, vjerojatno ste alergični i na polen.

5. Pčelinji vosak – kao melem za opekotine, ugrize insekata. Samo za eksternu upotrebu.

6. Kupina – korijen, kora i lišće kada se izmrvi i koristi u čaju su odlični protiv dijareje, smanjuju upale, i stimuliraju metabolizam. Ispiranjem grla, smanjuju iritaciju i zapaljenje desni.

7. Malina – Korijen ove biljke kada se smrvi i spremi se čaj ili se samo skuha i žvače umiruje kašalj, dijareju i generalno probleme s crijevima.

8. Heljda – sjemenke se koriste u juhama i kašama za smanjenje krvnog pritiska, pomažu zgrušavanje krvi i pomažu pri dijareji.

9. Kajen – čahure se koriste za umanjivanje bola kada se unose s hranom ili u vidu čaja. Koriste se također za liječenje artritisa i poremećaje u probavi. Ponekad se nanosi na rane u vidu praška da bi poboljšali cirkulaciju i da bi djelovao u vidu antiseptika i anestetika.

10. Kamilica – listovi i cvjetovi se koriste u čaju koji je dobar za probleme s crijevima i mučninu.

11. Virdžinijska sremza – smatra se za sveobuhvatnu medicinsku biljku. Bobicama se izvade koštice, osuše se i izmrve u čaj ili melem koji je dobar za više oboljenja. Dobra je za kašalj, prehladu, gripu, mučninu, upale i dijareju. Kao melem ili oblog se koristi za liječenje opekotina ili rana. Koštice su kao i kod jabuke otrovne u velikim dozama. Izvadite košticu ako je namjeravate koristiti na bilo koji način.

12. Ehinacea – koristi se za jačanje imunog sistema, protiv infekcija i groznice. Može se koristiti kao antiseptik, i za liječenje prehlada, kašlja i gripe.

13. Eukaliptus – ulje iz lista i korijena kada se doda u čaj liječi kašalj, nadraženo grlo, gripu i groznicu. I danas se koristi kao sastojak u sirupima za kašalj.

14. Komorač – biljka sa slatkastim ukusom, koristi se kao čaj ili se jednostavno žvače i olakšava kašalj, bolove u grlu, pomaže probavu, olakšava dijareju i dobro je protiv prehlade. Koristi se kao melem za oči i glavobolje.

15. Krizantema – i dalje se koristi kao prirodni lijek za temperaturu i glavobolju, čak i za migrenu. Može se koristiti pri problemima u probavi, za astmu, i bolove u mišićima i zglobovima.

17. Korijen đumbira – još jedna biljka koja se koristila u domorodačkoj medicini, koristio se smrvljen, kao dodatak hrani, kao čaj, melem ili oblog. Poznat i dan danas zbog svoje sposobnosti da pomogne digestivnom traktu, odličan je protiv upala, pomaže cirkulaciju, i olakšava prehlade, kašalj i gripu, kao i bronhitis i bolove u zglobovima.

18. Ginseng – korijen se koristio kao dodatak hrani, čaj i melem da bi se smanjio umor, poboljšao imuni sistem, i da bi se pomoglo funkcioniranje jetre i pluća. Lišće i stabljika su se također koristili ali korijen ima najviše korisnih sastojaka.

19. Zlatica – danas se smatra za izazivača alergija, zapravo je smatrana za svestrani lijek od strane domorodaca. Kao čaj, dodatak hrani, ili melem, koristila se za liječenje od bronhitisa i problema s plućima do prehlada, gripe, nadraženog grla a i kao antiseptik za posjekotine i ogrebotine.

20. Orlovi nokti – bobice, stabljike, cvjetovi i lišće se koristilo za liječenje ugrizaa pčele i infekcija kože. Kao čaj, koristi se za liječenje prehlada, i glavobolje. Ima antizapaljenska svojstva.

21. Hmelj – kao čaj služi za olakšavanje tegoba s probavom i često se miješao s drugim ljekovitim biljem, na primjer alojom za ublažavanje upala mišića. Koristio se i protiv zubobolje.

22. Sladić – korijen i lišće su se koristili za ublažavanje kašlja, prehlada i bolnog grla. Korijen se koristio i protiv zubobolje.

23. Divizma – kao dodatak čaju i salati ili drugoj hrani, ova biljka se koristila protiv upala, kašlja i generalno problema s plućima. Veoma je česta i može se videti u dvorištu ili poljani.

24. Kristov vijenac – listovi i korijen se koriste u vidu čaja za smanjenje napetosti i bola u mišićima. Melem od ove biljke se koristi za liječenje opekotina, ugriza insekata i čireva.

25. Crvena djetelina – raste svuda i cvjetovi, listovi i korijen se uglavnom koriste u vidu čaja, ili začin. Koriste se protiv upala, poboljšanje cirkulacije i protiv respiratornih problema.

26. Šipak – ogroman izvor vitamina C, i kada se koristi kao čaj, ili doda hrani, odličan je protiv prehlada, kašlja, crijevnih problema, ili kao antiseptik i protiv upala.

27. Ružmarin – član porodice borova, kao dodatak hrani ili u vidu čaja je odličan protiv bolova u mišićima, poboljšava cirkulaciju i metabolizam.

28. Kadulja – prirodna zaštita od insekata, pomaže pri poremećajima u probavi, prehladama, i bolnom grlu.

29. Menta – lijek za prehlade, kašalj, probleme s disanjem, stimulira cirkulaciju.

30. Valerijana – korijen u vidu čaja olakšava bol u mišićima, generalno bol, i ima umirujuć efekat.

31. Vajmutov bor – veoma rasprostranjen, iglice i unutarnja kora se koriste za čaj. Odličan za probleme s disanjem i plućima.

Ako niste ekspert za lijekove severnoameričkih domorodaca, sigurni smo da ste dodali mnoge na svoju listu. Postoje odlične knjige o prirodnim lijekovima i njihovim specifičnim medicinskim svojstvima koja su otkrili sjevernoamerički domorodci. Prirodni lijekovi su vrijedni razmatranja i s istorijske i s praktične točke gledišta. Samo budite sigurni da ste ih dobro identificirali.

Leave a Comment

%d bloggers like this: