Treba li u životu težiti savršenstvu? Reviewed by admin on . "Najbitnija stvar koju možete načiniti je greška- ne možete ništa naučiti iz savršenstva."   Adam Osborn Perfekcionizam je težnja ka visokom postignuću u nekom "Najbitnija stvar koju možete načiniti je greška- ne možete ništa naučiti iz savršenstva."   Adam Osborn Perfekcionizam je težnja ka visokom postignuću u nekom Rating: 0

Treba li u životu težiti savršenstvu?

im

“Najbitnija stvar koju možete načiniti je greška- ne možete ništa naučiti iz savršenstva.”

  Adam Osborn

Perfekcionizam je težnja ka visokom postignuću u nekom području  i sklonost da se teži savršenstvu i maksimalnom učinku. Također je prisutno i očekivanje, da treba biti najbolji u onome što se radi. Da bi se to postiglo postavljaju se previsoki ciljevi. Vlastite sposobnosti se precjenjuju. Tako da kad dođe do neuspjeha, to obično dovodi do manjka samopouzdanja, a samim tim i do manjka samopoštovanja.
Prevelika očekivanja mogu dovesti do blokada gdje je i  najmanja greška dovoljan razlog za osjećanje nemoći i bezvrijednosti. Gubi se svaka želja za daljim pokušajima iako sam zadatak nije težak i neostvariv. Ljudi s izraženim perfekcionizmom su skloni odlaganju svojih obaveza, upravo iz straha, da ne pogriješe, a svaku svoju grešku doživljavaju  kao nešto strašno, što im može ugroziti njihovo samopoštovanje. U osnovi svega je strah. Takav stav može imati utjecaj na sve sfere u životu i zato ga treba prevladati.

Kako prevladati perfekcionizam?

Za početak treba prepoznati perfekcionizam. Za njegovo prevazilaženje je potrebna hrabrost, motiviranost i disciplina.
Prije svega treba biti svjestan svog kritičkog stava i misli. U stvarima, ljudima i situacijama pronaći što je dobro, a ne ono što nije dobro. U redu je imati velika očekivanja, ali ne treba pretjerivati i postavljati nedostižne ciljeve.
Treba pustiti i druge da iznesu svoje mišljenje, nekad je i neko drugi u pravu. Saslušati i druge, dopustiti da ponekad i drugi znaju više.
Također treba naučiti što je bitno, a što nebitno. Shvatiti da su prepreke normalan pratitelj svakog uspjeha i one zapravo angažiraju dodatne snage koje su potrebne na putu ka postizanju željenih rezultata. Ukoliko se doživi određeni neuspjeh, ne treba odustati, već nastaviti dalje i pokušati ponovo.

Perfekcionizam je dobar, ako ne opterećuje, onda vas čini najboljim u onom što radite. Međutim ako opterećuje, onda oduzima puno životne energije i dovodi do osobnog nezadovoljstva.

Izvor

Leave a Comment

%d bloggers like this: