Svaki dan šalica ječmene vode čini čuda za vaše zdravlje ! Recept

Svaki dan šalica ječmene vode čini čuda za vaše zdravlje ! ReceptS obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda regulira nivo lošeg kolesterola u krvi i tako pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje, a pomaže i u mršavljenju.

Sve ove blagodati ljekovite žitarice možete iskoristiti ako napravite ječmenu vodu. Možete je piti samostalno ili dodati je salatama, varivima, kuhanom povrću.

Ječmena voda je odličan diuretik i pomaže funkcioniranju urinarnog trakta. Pored toga, pozitivno utječe na rad bubrega i ima antiupalno djelovanje, a odlična je i za sprečavanje infekcija. Također, dobar je izbor za osobe koje žele smršavati. Sadrži dosta vlakana i održava vas sitima duže vrijeme.  Pored toga, ovaj napitak ubrzava metabolizam masnoća. Da biste ubrzali mršavljenje, pijte 3 čaše ječmene vode na dan.

Ovaj ljekoviti napitak ima moć i da snizi kolesterol. S obzirom na to da sadrži dosta nerastvorivih vlakana, ječmena voda regulira nivo lošeg kolesterola u krvi i tako pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Pored toga što regulira nivo kolesterola, ječmena voda čuva srce i time što preventivno djeluje na nastanak arteroskleroze.

Budući da je alkalne prirode i da je bogata vlaknima, ječmena voda je odlična za zdravlje sistema za probavu i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ovaj napitak se preporučuje i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i vratila ravnoteža elektrolita.

Ječmena voda se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa jer pomaže u stabiliziranju nivoa glukoze u krvi. Pored toga, ječam smanjuje rizik od gojaznosti i tako djeluje preventivno na pojavu dijabetesa tipa 2.

Također, ova tekućina pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i time kožu održava zdravom i blistavom. Pored toga, ječam sadrži sastojak azelaik koji efikasno djeluje protiv akni i smanjuje upale. Antioksidansi u ječmu sprečavaju slobodne radikale da oštete stanice, a tako i odlažu pojavu znakova starenja na koži. Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

Ječmena voda je prava imunitetska bomba i sadrži dosta ljekovitih sastojaka, poput B vitamina, željeza, cinka, magnezija, selena… Pored toga, beta-glukani u ječmu imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Napomena: S obzirom na to da je diuretik, nemojte piti više od 6 čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.

Recept za ječmenu vodu:

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje 4 sata.

Procijedite ječam i pomiješajte šalicu ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite da na vatru i kuhajte dok ne počne ključati, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno da struji 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostavite da se ohladi, pa procijedite. Pijte 1 do 2 šalice procijeđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite poboljšati okus, dodajte malo limunovog soka ili meda.

zenskikutak.rs