Što je problem s idejom “pozitivne misli – pozitivan život”? Reviewed by admin on . . Kreiranje stvarnosti, zakon privlačenja i pozitivne misli su tema koja je postala, kao i nogomet, politika i ekonomija – za široke narodne mase, gdje svako im . Kreiranje stvarnosti, zakon privlačenja i pozitivne misli su tema koja je postala, kao i nogomet, politika i ekonomija – za široke narodne mase, gdje svako im Rating: 0

Što je problem s idejom “pozitivne misli – pozitivan život”?

posavec.

Kreiranje stvarnosti, zakon privlačenja i pozitivne misli su tema koja je postala, kao i nogomet, politika i ekonomija – za široke narodne mase, gdje svako ima dovoljno informacija da može sudjelovati mišljenjem.

Mišljenjem zasnovanim na podacima dobijenim na ubrzanom tečaju ili kroz knjige koje teško da se više i mogu svrstati u popularnu psihologiju, ezoteriju ili što god.

Mnogi su se probali igrati s kreiranjem stvarnosti, oduševljeno prihvatili ideju da je dovoljno samo pozitivno misliti, djelovati iz stanja ispunjene želje, i sve drugo će se samo riješiti. Probali su, i, rezultat je izostao. Ili je bio drugačiji od očekivanog.

Naravno, tu ne računam uspjehe koji spadaju u početničku sreću, jer je usmjerenost i entuzijazam uvijek lako održati u početnoj fazi prihvaćanja neke ideje. Nakon duže primjene zakona privlačenja, svatko se uvjerio da stvari i ne funkcioniraju baš tako kako knjige tvrde, ali se uglavnom nije dovoljno zainteresirao da otkrije zašto, već se zadovoljio objašnjenjem onih koji “znaju” i koji uspješno prodaju taj sistem.

A objašnjenje vodi začaranom krugu – nisi bio dovoljno pozitivan, ni dovoljno usmjeren, dopustio si da sumnja i strah prevladaju. Ili nisi bio dovoljno precizan u zahtjevu koji si postavio prema univerzumu (taj univerzum je baš glup kada mu se sve mora nacrtati). Moguće je čak da si previše jako želio, pa si blokirao ostvarenje želje, jer si unio napetost.

Jer, znamo da u zakonu privlačenja želja treba biti toliko jaka da se cijeli svijet postavi naglavačke da bi se ona ostvarila, ali, da, istovremeno, čovjek bude skroz opušten i da dovede sebe u emotivno stanje ispunjenosti te želje, pa samim tim i njenog nepostojanja.

Ovo napisano djeluje kao karikiranje, kao banaliziranje, zar ne? Bar da jest.

U yoga učenju postoje odgovori, i daleko dublja i sveobuhvatnija priča o zakonu vibracije. Da bi se došlo do tih odgovora, do pravog znanja koje ima nevjerojatnu moć transformacije, potrebno je da pitanje – “Zašto se baš meni uvijek ovo događa? Čime sam ja to zaslužio?”, prestane biti retoričko, izazvano lošim sticajem okolnosti i samosažaljenjem, i da preraste u snažnu težnju i namjeru da na njega odgovorimo. Jer to pitanje jest suštinsko.

Sve to je priča o samskarama, vasanama, vritijima, impresijama, karmi. Priča o arhetipovima, kolektivnom i individualnom nesvjesnom. Nije sporno da rečenica “Kakve su nam misli, takav nam je život” ima svoju vrijednost. Sporan je način na koji primamo tu rečenicu, pokušaj da isforsiramo pozitivnost ne znajući kako ona nastaje. Problem je što ne znamo zašto negativne misli imaju tako veliku moć nad nama.

Imala sam prilike razgovarati s mnogima kojima je stvarnost ispunjena strahovima, paranoičnim mislima, jakim destruktivnim i agresivnim težnjama. Ne radi se o tome da se oni ne žele riješiti toga ili da ne shvaćaju značaj pozitivnih misli.

Ta sila koja vuče negativnosti, destrukciji, strahovima daleko je jača od volje čovjeka. A pravo pitanje je – zašto je tako? Zašto se i kako čovjek prepusti tome, umjesto da biva otvoren prema onom višem? I, da ne bude zabune, nisu samo drugi koje spominjem oni koji su ispunjeni strahovima i potpuno u vlasti nevoljnih misli. To smo svi mi.

Cijelo yoga učenje je odgovor na ovo pitanje. Onaj tko se želi igrati s kreiranjem stvarnosti i zakonom privlačenja na pravi način morat će daleko dublje i sveobuhvatnije prići tome. Morat će istražiti vlastitu psihu, zakone po kojima funkcioniramo i da radi na sebi temeljno, u dužem vremenskom periodu, na svim nivoima.

I, kao zaključak ovog uvoda u širu priču o samskarama, vasanama i karmi: Nije problem u samoj ideji, već u onome tko prima tu ideju. Problem smo mi, ono što doživljavamo kao sebe.

Gordana Parvatii

astro-portal.hr

Leave a Comment

%d bloggers like this: