Samo neki razlozi zašto kasni odlazak na spavanje nije dobar za vaše zdravlje Reviewed by admin on . . Naravno, zabavno je ostati budan do kasno, pričati s mjesecom, gledati filmove koji vas tjeraju da se privijete uz dekicu i da uživate u tišini noći, ali jest . Naravno, zabavno je ostati budan do kasno, pričati s mjesecom, gledati filmove koji vas tjeraju da se privijete uz dekicu i da uživate u tišini noći, ali jest Rating: 0

Samo neki razlozi zašto kasni odlazak na spavanje nije dobar za vaše zdravlje

spavanje.

Naravno, zabavno je ostati budan do kasno, pričati s mjesecom, gledati filmove koji vas tjeraju da se privijete uz dekicu i da uživate u tišini noći, ali jeste se ikada zapitali da li kasniji odlazak u krevet predstavlja uzrok nekih loših faktora za vaše zdravlje? Mi jesmo i istina je! Evo i kako…

Dobitak na tjelesnoj masi

Tako je – ukoliko ostajete budni do kasno to vam može donijeti suvišne kilograme i uništiti sav vaš trud i znoj koji ste ostavili u teretani prije toga. I najgora stvar u vezi ovoga je to što ćete biti potpuno nesvjesni toga!

Kako kasniji odlazak u krevet utiče na telesnu masu?

Prije svega, to što ostajete budni do kasno otvara vaš apetit, a kasni obroci opterećuju tijelo, dok kalorije koje se unesu u večernjim satima često završe direktno u tjelesnim mastima. Skorašnja istraživanja iz SAD-a su također potvrdila i vezu između tjelesne mase i uobičajenog vremena odlaska na spavanje – što ljudi kasnije idu na spavanje, to i kazaljka na vagi odmiče dalje.

Nesanica

Ostati budan i poslije ponoći, a potom spavati skoro do podneva i nije neki problem, zar ne? Ipak ćete dovoljno spavati, bez obzira na vrijeme u koje ste otišli u krevet… Pogrešno!

Kasni odlazak na spavanje remeti Vaš prirodni ciklus sna

Uopćeno govoreći, kasniji odlazak u krevet s vremena na vrijeme i nije tako veliki problem; ali redovan kasni odlazak na spavanje jest. On remeti vaš prirodan ritam spavanja, što može čak biti i uzrok nesanice – problem s uspavljivanjem i spavanjem, a to zauzvrat donosi razne druge, potencijalne probleme.

Utječe i na plodnost

Tko bi i pomislio – istraživači su utvrdili da kasni odlazak na spavanje može zaista imati negativan uticaj na plodnost, naročito kod žena.

Kako kasniji odlazak na spavanje može utjecati na plodnost?

Melatonin je hormon koji je odgovaran i za čuvanje ženskog jajašceta od oksidativnog stresa. Izlaganje svjetlosti noću smanjuje produkciju melatonina u tijelu, što potencijalno može dugoročno štetiti ženskim jajašcima.

Stres

Iako su istraživanja o utjecaju neregularnih obrazaca spavanja na stres daleko od toga da je sve otkriveno, postoje određeni dokazi da kasniji odlazak u krevet može biti uzrok i većih količina stresa. Kako točno?

Dugo izlaganje svjetlosti može biti uzrok depresije

Istraživanja pokazuju da je ljudsko tijelo dobro prilagođeno na uvijek prisutnu rotaciju naše planete koja nas naizmjenično izlaže svjetlosti i tami. Remećenje ciklusa spavanja na duže vremenske periode (iz bilo kojeg razloga – život na ekstremnim geografskim širinama, boravak u tamnijem prostoru ili učestali odlazak na spavanje u kasnijim satima) može biti uzrok brojnih psiholoških problema i povećati nivo hormona stresa, kortizola, u tijelu.

Opadanje mentalnih sposobnosti

Do sada ste već saznali da kasni odlazak u krevet remeti uobičajene obrasce spavanja i da smanjuje sveukupnu kvalitetu sna. Ali, ono što možda ne znate je činjenica da svi ovi poremećaji ne samo da štete Vašem fizičkom zdravlju, već također i vašem mentalnom zdravlju…

Kasni odlazak u krevet utječe na vaše mentalne sposobnosti

Kao prvo, kasniji odlazak na spavanje često predstavlja sinonim i za nedovoljnu satnicu spavanja, što može biti uzrok smanjene koncentracije, lošeg pamćenja i smanjene kreativnosti. Pored svega ovoga, kasnije leganje u krevet također remeti i normalan funkcionalni ciklus mozga, pa je mozgu potrebno i više vremena da počne funkcionirati izjutra.

Nezgode

Posljednje, ali definitivno ni najmanje nemoguća posljedica kasnijeg odlaska na počinak su i nesreće. Naravno, nezgode se tehnički ne računaju kao zdravstveni problemi, ali ih one itekako mnogo mogu uzrokovati!

Može li kasniji odlazak u postelju biti uzrok nezgoda?

Naravno da može! Statistika pokazuje da je nedostatak sna (koji je često rezultat kasnije odlaska na spavanje) uzrok smanjenja efikasnosti u bilo kojoj vrsti posla, smanjenja koncentracije, pravljenja grešaka i na kraju, značajno povećava vjerojatnoću za različite nezgode, uključujući tu i nesreće u radu sa strojevima, u saobraćaju i obične nezgode koje se mogu dogoditi bilo kome (kao što su saplitanje o stepenice ili udarac glavom o nešto). Joj!

dormeo.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: