Ranjeno dijete u nama Reviewed by admin on . . Ranjeno Dijete je dio koji svi imamo, ali je kod većine duboko potisnut, jer nam je teško da se suočimo s bolom i patnjom koji su u njemu zaključani. Ipak, ov . Ranjeno Dijete je dio koji svi imamo, ali je kod većine duboko potisnut, jer nam je teško da se suočimo s bolom i patnjom koji su u njemu zaključani. Ipak, ov Rating: 0

Ranjeno dijete u nama

un.

Ranjeno Dijete je dio koji svi imamo, ali je kod većine duboko potisnut, jer nam je teško da se suočimo s bolom i patnjom koji su u njemu zaključani. Ipak, ovaj dio nas je više nego aktivan gotovo svakodnevno i često određuje naše reakcije. Kad god se osjećamo povrijeđeno, napušteno, usamljeno… kada smo tužni, to u nama pati ovo dijete. Svi smo bili djeca, odrastali smo u povoljnim ili manje povoljnim uvjetima, doživljavali smo različite emocije i s njima se nosili na specifične načine – dakle neminovno smo  svi  ponekad pod utjecajem ove strukture. Ranjeno Dijete može pokrenuti čitavu lavinu neugodnih emocija u nama. To se događa zato što, boraveći u ovoj ulozi, energetski privlačimo karakteristike arhetipa Ranjenog Djeteta, tako da se naš bol višestruko uvećava jer tada više ne osjećamo samo vlastiti bol, već smo povezani s kolektivnim bolom koji u sebi nosi ovaj arhetip.  Tada se često branimo grubošću, skloni smo da napadamo druge i da u njima vidimo uzrok svojih bolnih emocija. Ovakve reakcije samo će dodatno pogoršati ionako neugodnu situaciju, a neće pomoći da se umiri Ranjeno Dijete.

Kako onda da ga umirimo? Svjesnost je prvi, najvažniji i najteži korak k umirivanju Ranjenog Djeteta i promjeni ponašanja. Sve dok nismo svjesni njegovog postojanja i utjecaja, ono će u određenim prilikama odlučivati o našim reakcijama, što nije dobro za nas. Osvještavanjem specifičnih načina na koje djeluje naše Ranjeno Dijete i situacija u kojima se aktivira, lakše ćemo ga umiriti. Kada osjetite da vas obuzima tuga, osjećaja usamljenosti ili povrijeđenosti, usmjerite pažnju na svoju unutrašnjost i pozovite svoje Ranjeno Dijete da se javi. Pogledajte ga, pomazite… popričajte s njim… Pokušajte otkriti zašto se osjeća baš tako i što bi mu pomoglo da se smiri… zatim ga zagrlite i utješite najbolje što možete… recite mu da ste uvijek tu za njega…da ne treba brinuti, niti se plašiti… ostanite neko vrijeme s njim… Povezivanje sa svojim Ranjenim Djetetom, nekada će biti brzo, a nekada će vam biti potrebno više vremena. Dopustite sebi potrebno vrijeme i radite to bez tenzije.

Nakon što ste umirili svoje Ranjeno Dijete vratite se u realnost i ponovo sagledajte situaciju u kojoj ste se našli, a zatim odlučite kako ćete reagirati, jer tek tada možete kazati da ste  svoju reakciju svjesno odabrali. Sve ostalo je reaktivno ponašanje na koje smo uvjetovani i koje podrazumijeva šablonske, automatske odgovore.

Osvještavanje nam nudi istinsku slobodu. Slobodu izbora.

Suzana 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: