Pozitivna psihologija: Ovo je “zlatni trokut sreće” Reviewed by admin on . Vitka linija i uzak struk nisu ni blizu ključnim kriterijima sreće, pokazuju istraživanja dr Roberta Kaminsa! Novac i ljubav jesu, ali evo u kojem su odnosu... Vitka linija i uzak struk nisu ni blizu ključnim kriterijima sreće, pokazuju istraživanja dr Roberta Kaminsa! Novac i ljubav jesu, ali evo u kojem su odnosu... Rating: 0

Pozitivna psihologija: Ovo je “zlatni trokut sreće”

Beautiful young woman smelling flowers on bike in park

Vitka linija i uzak struk nisu ni blizu ključnim kriterijima sreće, pokazuju istraživanja dr Roberta Kaminsa! Novac i ljubav jesu, ali evo u kojem su odnosu…

Profesor Robert Kamins s Univerziteta Deakin u Australiji i njegov tim analizirali su 29 istraživanja provedena u vremenskom opsegu od čak 12 godina.

Uspoređivanje tih rezultata dovelo ih je do zanimljivih podataka, a kompletan naučni instrumentarij ovog istraživačkog tima upotrebljen je pri definiranju Australskog indeksa blagostanja.

Prvo iznenađenje istraživači australijskog Deakin univerziteta doživjeli su kad su ustanovili da zdravlje nije u vrhu kriterija kada ispitanici govore o faktorima svoje sreće.

“Zlatni trokut sreće”, navodi dr Kaminz “sastoji se od tri točke – partnera koji pruža ljubav, stabilnog prihoda i društvene aktivnosti koja ima neki smisao.”

S partnerom ne moramo nužno biti u odnosu romantične prirode, ali je potrebno da u njemu nalazimo podršku i doživljavamo bliskost.

“Neophodno je imati nekog s kim možete podijeliti svoje misli, tajne, nade, snove i strahove. Životne teškoće će prije slomiti one kojima nedostaje ta vrsta oslonca”, zaključio je australski naučnik.

Kamins tvrdi da novac znatno utječe na sreću pojedinca jer mu omogućava da se oslobodi stresa. Ipak, da bi čovjek dosegao visok stupanj zadovoljstva i sreće, potrebno je da mu rad pruža više od financijske sigurnosti.

Ono što je iznenadilo istraživače je činjenica da su ispitanici tek rijetko dovodili sreću u vezu sa zdravljem.

“Zadovoljstvo vlastitim zdravljem opada kako starimo, ali sreća, generalno, sve više raste s godinama”, rekao je Kamins.

Posebnu pažnju posvetio je i pitanju kako gojaznost utječe na doživljaj sreće i blagostanja.

“Blagi stupanj gojaznosti nimalo ne utječe na sreću”, kaže dr Kamins. “Reklo bi se da je prekretnica negdje na indeksu tjelesne mase od 35 – tek oni ispitanici kod kojih je indeks veći smatraju da im višak kilograma itekako smanjuje osjećaj sreće”.

Izvor: Tanjug / Newscom.au

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: