Opraštanje je odlika jakih Reviewed by admin on . Opraštanje je odlika jakih, rekao je Ghandi. Nekako se ne bih složila s time, ja bi prije rekla da je opraštanje odlika sebičnih. Ne sebičnih u smislu riječi ko Opraštanje je odlika jakih, rekao je Ghandi. Nekako se ne bih složila s time, ja bi prije rekla da je opraštanje odlika sebičnih. Ne sebičnih u smislu riječi ko Rating: 0

Opraštanje je odlika jakih

, Image: 194206916, License: Royalty-free, Restrictions: Not available for license and invoicing to customers located in Japan. Not available for license and invoicing to customers located in the Republic of Korea., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

Opraštanje je odlika jakih, rekao je Ghandi.

Nekako se ne bih složila s time, ja bi prije rekla da je opraštanje odlika sebičnih.

Ne sebičnih u smislu riječi kojoj smo prišili negativnu etiketu, nego onih koji vole sebe toliko iskreno i duboko da shvaćaju da opraštanjem nisu ugrozili sebe, ispali slabići, jadnici  ili osobe koje nemaju samopoštovanje. Shvaćaju da mir u duši, istinski mir mogu imati tek tada kada oproste svima sve, jer opraštanje je „kupovanje“ mira sebi. Nećete moći a da se ne složite  sa mnom da jedino osobe koje se istinski vole i poštuju  sebi žele mir.

Da biste istinski nekome oprostili vi morate najprije osvijestiti i shvatiti što će vama oprost donjeti. Također se morate voditi i idejom da svako ljudsko ponašanje ima pozitivan predznak, ma koliko vam to nevjerojatno zvučalo. Ljudi rade pogrešne i neoprostive stvari ne iz zlobe, nego zato što u tom trenutku nisu znali bolje.

A  kako možemo nekoga osuđivati ako nije znao bolje? To bi bilo kao da predškolcu kažete da je neoprostivo to što ne zna tablicu množenja.

Reći će neki :”Zlostavljali su me roditelji, kako ti uopće može pasti na pamet da mi kažeš da oprostim?”, “Tukao me pola života, ne mogu to oprostiti.”,  “Prevarila me s najboljim prijateljem. To je za svaku osudu. Kako, kako da takvu stvari oprostim?”

Ja ću vam reći… lako…

Jer kada shvatite da opraštanjem drugima oslobađate sebe od patnje i boli počet ćete s radošću opraštati.

Kao i na svakom početku počnite od malih stvari. Oprostite onom klincu koji vam je zalijepio žvakaću u kosu u sedmom osnovne, oprostite prijateljici iz srednje škole što je kupila cipele za koje ste vi mjesecima nagovarala roditelje iako joj se uopće nisu sviđale, oprostite onom nasilniku što vam je uzimao novac za užinu i prije svega oprostite sebi. Oprostite sebi što godinama nosite to u sebi, oprostite si jer niste znali bolje. I kada vidite da svakim iskrenim opraštanjem, opraštanjem iz srca, imate sve veći i veći mir, da pojam kao što je mržnja, ljutnja, bijes ne postoji biti će vam lakše i lakše opraštati.

Nijedna promjena se ne događa preko noći, ali malim opraštanjima svakoga dana imati ćete čvrste temelje za oprostiti velike stvari jer vidjeti ćete koliki mir i spokoj ćete osjećati.

I zato sam na početku teksta rekla da je opraštanje odlika sebičnih, jer  želeći mir sebi opraštamo drugima.

 

– Danijela Medaković

inkubatorsrece.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: