Navika koja će vam donijeti nevjerojatna dobra Reviewed by admin on . . Što bi bilo kad bi postojala jedna navika koja može ostvariti sve ovo: -              poboljšati sposobnost učenja i stvara moždane stanice, -              um . Što bi bilo kad bi postojala jedna navika koja može ostvariti sve ovo: -              poboljšati sposobnost učenja i stvara moždane stanice, -              um Rating: 0

Navika koja će vam donijeti nevjerojatna dobra

sretna.

Što bi bilo kad bi postojala jedna navika koja može ostvariti sve ovo:

–              poboljšati sposobnost učenja i stvara moždane stanice,

–              umanjiti stres, bijes, aksioznost i depresiju,

–              poboljšati koncentraciju, pažnju i budnost,

–              popraviti raspoloženje,

–              razviti samokontrolu, otpornost i motivaciju,

–              potaknuti samopouzdanje i društvenu aktivnost,

–              smanjiti rizik od poremećaja vezanih za starost kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i drugi oblici demencije,

–              jačati kardiovaskularnog sustav, smanjiti krvni tlak, regulirati nivo glukoze, jačati imunološki sistema i kosti.

Ako bi jedna navika mogla postići sve ovo, bi li postala dio vašeg načina života?

Ispostavlja se da ova navika postoji i da je naučno dokazano da postiže sve navedeno.

Ova navika se zove vježbanje.

Dr John J. Ratey opisuje sve ovo u svojoj popularnoj knjizi pod nazivom Spark (Iskra), u kojoj vježbanje naziva ,,najmoćnijim sredstvom koje imate za optimizaciju funkcije mozga’’. Ratey je izvanredni klinički profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard, općepriznati stručnjak u području neuropsihijatrije koji je proveo brojna istraživanja da bi dokazao nevjerojatne efekte vježbanja na mozak. Toplo preporučujemo ovu knjigu za sve koji žele saznati nešto više o tome kako vježbanje poboljšava zdravlje mozga.

Ali ako nemate vremena, a želite znati što trebate raditi, evo režima vježbanja kog Ratey preporučuje za optimalnu funkciju mozga:

–              Najmanje što možemo je sljediti preporuke za javno zdravlje koje pozivaju na neku vrstu aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta najmanje pet dana u nedjelji.

–              Prema rečima Rateyja, još bolje je da se bavimo nekom vrstom aerobne aktivnosti šest dana u nedjelji, u trajanju od 45 minuta do sat vremena. Pritom, četiri dana u nedjelji ta aktivnost treba biti duža i umjerenog intenziteta (65-75 podsto maksimalnog pulsa) a dva dana kraća i visokog intenziteta (75-90 podsto). Vodite računa da dani aktivnosti visokog intenziteta ne budu jedan za drugim kako bi se tijelo i mozak oporavili.

–              Aerobne vježbe kao što su trčanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične, ali najbolja vrsta aerobne aktivnosti je u stvari ona koju zaista možete ugraditi u svoj način života. Ako niste bili aktivni neko vrijeme, najbolji način da počnete je da počnete šetati.

–              U danima s kraćim aktivnostima visokog intenziteta, dodajte neku vrstu treninga snage ili otpora da biste razvili mišiće, ojačali kosti i zaštitili zglobove (radite tri serije vježbi s tezima s 10-15 ponavljanja).

–              Obratite pažnju da ubacujete složenije aktivnosti koje razvijaju vještine, predstavljaju izazov za mozak i pomažu vam da ostanete okretni – na primjer planinarenje, borilačke vještine, gimnastika, ples, joga, pilates ili vježbe ravnoteže. Sportovi s reketom su posebno dobri zato što istovremeno utječu na kardiovaskularni sistem i mozak. Prema riječima Rateyija, ,,kombinacija izazova za mozak i tijelo ima jači pozitivan efekt nego samo aerobne vježbe’’.

–              Ratey govori o prednostima vježbanja s drugima. Društvena interakcija je odlična za zdravlje, smanjuje stres i potiče motivaciju. ,,Vježbanje stvara gradivni materijal za učenje a društvena interakcija ga cementira’’, kaže Ratey. Zato razmislite da se pridružite grupi za vježbanje kako biste se pokrenuli i ostali aktivni.

Opći savjet koji Ratey daje jest da ,,uđete u formu i onda nastavite pred sebe postavljati izazove’’. On savjetuje da radite nešto skoro svakog dana ali da imate fleksibilan program i da ga prilagođavate isprobavanju novih stvari.

Vježbanje je nevjerojatno moćno i za um i za tijelo. Budni smo najmanje 16 sati dnevno. Samo jedan sat (ili čak pola sata) vježbanja će biti najvažnija stvar koju ste učinili tijekom cijelog dana!

*Izvor: The Huffington Post

bizlife.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: