Naša duša, manifest našeg postojanja Reviewed by admin on . Kako izgledaju jutarnja buđenja prosječnog čovjeka? Uglavnom su prožeta mislima o obavezama koja ih čekaju toga dana, o iskušenjima pred koja će biti stavljeni, Kako izgledaju jutarnja buđenja prosječnog čovjeka? Uglavnom su prožeta mislima o obavezama koja ih čekaju toga dana, o iskušenjima pred koja će biti stavljeni, Rating: 0

Naša duša, manifest našeg postojanja

Geometry of the Soul series two. Background design of human profile and abstract elements on the subject of spirituality science creativity and the mind

Kako izgledaju jutarnja buđenja prosječnog čovjeka? Uglavnom su prožeta mislima o obavezama koja ih čekaju toga dana, o iskušenjima pred koja će biti stavljeni, o sumnjama u to hoće li ih uspeti prevladati. Te misli obično prate i mučna preispitivanja, nezdravi osjećaji, ozbiljno poljuljano samopouzdanje.
Zajednički nazivnik je premalo ljubavi prema sebi, a previše osuđivanja, nesigurnosti, nepovjerenja. I utisak da nam uvijek nešto nedostaje, da bi taj dan bio lijep, da bismo bili sretni, da bi se osjećali potpuno. A sve što je potrebno, da bi to dosegli, je jedan trenutak duboke kontemplacije, čin uranjanja u sebe i povratak na moćno i plodno izvorište duše.

Utočište i izvorište

Svi smo potpuni, jednaki, cjeloviti, savršeni! Rođeni smo kao takvi. Ništa ne moramo zaslužiti, nikome ne bi trebali dokazivati, sve nam je pripalo samim rođenjem, a pripada nam i sada.
Svi posjedujemo naše nedovoljno osviješteno carstvo, koje slutimo samo kroz izmaglicu tvorevina uma: naše duše. One svijetle u mraku, postoje u praznini, pjevaju kroz plač, vole kroz mržnju. U duši su sadržani svi odgovori, svi putokazi, sve smjernice, u njoj ništa nije suvišno, i ničega nema premalo.

Duša je esencija našeg postojanja, u kojoj su ispisani svi kozmički obrasci. Vječna je i neuništiva, obilno natopljena svim znanjima, ljepotama i moćima. Ona je naš pravi dom, u kome stanuje ljubav prema sebi, povjerenje prema sebi, u kome već postoji sve ono čemu težimo, u kome smo već onakvi, kakvi želimo biti. Duša je mjesto iscjeljenja, veličanstvena suština koja čeka da se izrazi, da spoznamo njene dubine. Ne bismo se trebali nimalo plašiti da ih istražujemo. Svaki skok garantira siguran doskok, sigurnu nagradu.

Duša neutralizira granice vremena i prostora, ne postavlja uvjete, ne osuđuje, lišena je diskriminatorskih razlika, ne traži da joj se pravdamo. Uvijek možemo računati na njen topli, utješni zagrljaj, na izvorište radosti i ushićujućeg oslobođenja. Duša posjeduje posebno čulo, izoštrenije od svih koje smo navikli koristiti. Ako ga oslušnemo, uvidjet ćemo jasnoću, plodni centar emotivne energije, volje, motivacije, vjere.
Um je onaj koji pravi svoja pogrešna tumačenja, pogrešne konstrukcije, zato što mu mi to dozvoljavamo. Um nas drži pred vječno zatvorenim vratima, dok duša nudi nesagledivno prostranstvo svijesti, sjedište sepstva u kome ništa nije ograničeno.

Sve nam pripada

Ako smo nadahnuti unutarnjom jasnoćom i svjesni kozmičke panorame duše, nikada nećemo doći u situaciju da sumnjamo u sebe, u svoju veličanstvenost. Ona je utkana u naše duše, čija ljepota nepravedno ostaje skrivena. Svi smo predivna bića, dostojna bezuvjetne ljubavi.

Već smo time, što postojimo, stekli pravo da volimo i budemo voljeni, da se osjećamo ispravno, adekvatno, božanski savršeno. Sve to dugujemo sebi, a samim tim i svima oko sebe. Događat će se da se budimo zatrovani uvjerenjima uma, ali bi tada trebali podsjetiti sebe na davno spoznate istine koje obitavaju u našim dušama, našim kristalno čistim i jedinstvenim suštinama, istkanim zdravim obrascima s kojima smo rođeni.

 

alternativa.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: