Na čemu vam je fokus? Reviewed by admin on . . Gdje nam je fokus, tu smo mi. Gdje usmjeravamo svoje misli i koje osjećaje držimo u našoj pažnji? Je li naš fokus pretežno na "kukanju" kako ništa ne valja i . Gdje nam je fokus, tu smo mi. Gdje usmjeravamo svoje misli i koje osjećaje držimo u našoj pažnji? Je li naš fokus pretežno na "kukanju" kako ništa ne valja i Rating: 0

Na čemu vam je fokus?

odmor.

Gdje nam je fokus, tu smo mi.

Gdje usmjeravamo svoje misli i koje osjećaje držimo u našoj pažnji? Je li naš fokus pretežno na “kukanju” kako ništa ne valja i na negativnim aspektima neke situacije i nekog čovjeka ili je naš fokus na pozitivnom? Obzirom da ste vi odabrali čitati ovaj tekst vjerujem da je vaš fokus većinom na pozitivnom.

Znanstveno je dokazano u pozitivnoj psihologiji kako su optimistični i pozitivni ljudi zdraviji, sretniji i uspješniji. Stoga je mudar način življenja pozitivan i optimističan način življenja.

Kako svjesno što dulje vremena u danu držati fokus na pozitivnim stvarima, primjećivati pozitivne osobine čovjeka, zadržavati se na pozitivnim aspektima situacije? Kako postati optimist, koji je u biti realist jer nema ništa stvarnije od nasmiješenog pogleda na realnost?

Kakvo će biti naše raspoloženje, s koliko energije ćemo raspolagati i koliko ćemo generalno biti zadovoljni sobom i svojim životom ovisi od toga na koje aspekte života i nas samih obraćamo pažnju i čemu pridajemo značaj. Jer naša je energija povezana s našom pažnjom.

Ako smo usmjereni na sve što nemamo ili zbog čega smo nezadovoljni, to će se neminovno odraziti na naše raspoloženje, nivo zadovoljstva i količinu energije kojom raspolažemo. Loše misli i osjećaji uzrokuju odlijev energije, a dobre misli i osjećaji priljev energije.  Naše dominantne misli i emocije onda privlače iste takve događaje i energije iz okoline u naš život.

Npr. ako svakodnevno slušamo i gledamo loše vijesti, loše priče, negativne ljudske reakcije, ukoliko toga nismo svjesni, i mi se počinjemo spajati s tom lošom energijom. Jer negativne emocije i negativne misli su ljepljive. Počinjemo se osjećati i sami negativno, a samim time upadati u negativne situacije. Npr.  kad se naljutimo, primijet ćemo kako se česće spotaknemo ili porežemo prst, ili kada smo rastreseni gubimo ključeve, osobne iskaznice.. hm.. svega toga ne bi vjerojatno bilo da smo bili u stanju smirene radosti. Kako zračiš tako privlačiš. Isplati se potruditi i povećati razdoblja smirene radosti u svom životu.

“S kim si takav si”, kaže narodna poslovica. Taj  efekt prilagođavanja ili usklađivanja s okolinom se u psihologiji zove EFEKT KAMELEONA. Kao što se kameleon bojom prilagođava svojoj okolini, tako se i mi, naravno ako tog procesa nismo svjesni, energetski spajamo sa svojom okolinom.  I tako se začarani krug nastavlja.

Ovo razumijevanje kako stvari stoje, pomaže nam da nešto od svega toga promijenimo i da shvatimo kako smo mi ti kreatori koji svoj život mogu učiniti boljim i ljepšim. Bez obzira u kojim smo trenutnim okolnostima, uvijek se nešto može učiniti.  A promjena najprije kreće od nas samih.

Zato je pametnije usmjeravati pažnju na ono što je dobro, na ono što imamo,  a što smo negdje putem počeli shvaćati zdravo za gotovo. Promijeniti ili pojačati postojeći fokus i steći naviku obraćanja pažnje na aspekte života i nas samih, koji nas jačaju i podržavaju, je moguće ali uz malo mudrosti i volje. Svako uspostavljanje nove navike traži  nekakav naš angažman. Ako želimo lijepo tijelo moramo vježbati.  Da bi uspostavili naviku fokusiranja na pozitivno i naviku na optimističan način razmišljanja, potrebno je provoditi svakodnevnu mentalnu higijena ili čišćenje mentalnog smeća. Mentalna higijena i čistoća su potrebne isto kao što se potrebno svaki dan tuširati i prati zube.

Ovo su neke od aktivnosti mentalne higijene:

1. apstinencija od negativnog– Pokušajte 7 dana uopće ne slušati vijesti, maknuti se kada netko ogovara drugu osobu ili kada jadikuje, također se i vi  suzdržite od negativnih riječi, jednostavno izbjegavajte negativno i prirodno u vama će porasti  životna radost i optimizam. To je tako logično: mičite se od negativnosti i od negativnih ljudi.

2. vježbanje zahvalnosti Zahvalnost vrlo lako možemo vježbati tako da čim ujutro otvorimo oči, zahvalimo što smo se probudili, što je još jedan novi dan sa svim svojim novim mogućnostima pred nama. Zahvalnost možemo vježbati tako da uzmemo papir i olovku, te napišemo sve čega se god sjetimo, a na čemu smo zahvalni. U početku će to malo ići teže, ali polako se dosjećamo sve više i više stvari na kojima smo zahvalni. Mnoge od tih stvari smo počeli shvaćati zdravo za gotovo, ali zapravo kada radimo takve preglede našeg života vidimo s koliko darova obiluje naš život, bilo da se radi o zdravlju, ljudima koji su oko nas, poslu, slobodnom vremnu za bavljenje onim što volimo ili nizu drugih malih stvari koje uljepšavaju naše živote. A još jedan način za vježbanje zahvalnosti je onaj da najjednostavnije zahvaljujete naprosto za sve. I ne zaboravite, zahvalnost je najsnažnija molitva jer što smo vise zahvalni za sve što imamo u životu, život nam daje sve više i više stvari na kojima još možemo biti zahvalni.

3. uspostavljanje i održavanje kontakta s autentičnim Sobom –  svakodnevno  upoznavavanje samih sebe potrebno je da bismo znali koje su naše granice, što zaista želimo, što nas pokreće, koje osjećaje želimo doživljavati u svom životu . Vrlo je važno sebi postaviti ovo pitanje: Koje osjećaje želim doživljavati u budućnosti u svom životu ?… jer kada osvijestimo kako se želimo osjećati, lakše i jasnije ćemo poduzeti prave korake da se upravo tako osjećamo, a isto tako jednostavnije ćemo otpustiti situacije koje ne pridonose tom željenom osjećanju.

4. meditacija, molitva ili koja dr. duhovna praksa – poniranje u svoje Biće nas okrepljuje, osnažuje, čisti od višaka te stvara jasnoću u našoj “glavi”.

Svaka od navedenih aktivnosti mentalne higijene traže redovitost. Uz to, da bi se navika uspostavila i pojačala, najvažnija je naša namjera. Ako smo spremni, alate u ruke i radimo… i doći će dan kada će naša NAVIKA GLEDANJA NA DOBRO, manifestirati sve DOBRO u našim životima.

Kako zračiš, tako privlačiš.

  • Dena Žuvan

denazuvan.simplesite.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: